自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家覺得呢個係咪一個常識呢?
講緊唔係同自己屋企人,係同朋友出去打邊爐。
已經安排晒公筷,但係總係會將公筷同自己筷子撈亂晒,咁即係都係等於冇公筷

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我一定用公筷的

子爵府

回覆樓主:

公唔公筷唔係大問題
但生肉同熟肉用同一筷就

ada0707    發表於 17-11-18 21:21

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

難保唔會用錯左, 唯有碌耐D

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-11-18 14:31
我一定用公筷的

琴晚同朋友打邊爐,帶咗兩個新相識嘅朋友,大家一齊傾計都叫做好啱嘴型。點知一到打邊爐就即刻嚇到我O嘴。明明每一碟食物上面都已經有公筷,佢都係唔用,又或者用咗公筷夾落去,熟之後又用埋公筷去食
搞到我除咗第一轉食咗啲嘢之外,之後都冇乜胃口想食,返屋企仲要食公仔麵

男爵府

草莓熊本熊 發表於 17-11-18 14:32
公唔公筷唔係大問題
但生肉同熟肉用同一筷就

佢就係生熟都用埋同一對筷子啊

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MongLeung 發表於 17-11-18 14:34
琴晚同朋友打邊爐,帶咗兩個新相識嘅朋友,大家一齊傾計都叫做好啱嘴型。點知一到打邊爐就即刻嚇到我O嘴。 ...
我完全明白,唔好話同唔識嘅人食飯,就算喺屋企,我哋都習慣用公筷的。

男爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章

MongLeung 發表於 17-11-18 14:30
已經安排晒公筷,但係總係會將 ...

試過一次同一班普通朋友聚餐,打邊爐,唔用公筷不特止,仲成碟成碟倒落個鍋度,連血水,果下真係唔開胃,自此以後,我同另一個好友話過以後唔同佢地打邊爐

水晶宮

回覆樓主

不喜勿插。

如果非常介意食別人的口水尾,我直情唔會同家人以外的打邊爐,因為實會有人唔記得,撈亂左黎用,而打邊爐又難避免同其他人食同一食窩

子爵府

MongLeung 發表於 17-11-18 14:34
琴晚同朋友打邊爐,帶咗兩個新相識嘅朋友,大家一齊傾計都叫做好啱嘴型。點知一到打邊爐就即刻嚇到我O嘴。 ...

生熟筷亂咗真係好常見,但放入口又再碌嘢食就

男爵府

一定用公筷,屋企人都應該要用。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-11-18 14:36
我完全明白,唔好話同唔識嘅人食飯,就算喺屋企,我哋都習慣用公筷的。
...

最慘唔用公筷仲要拎自己對筷子係個鍋度fing fing下,真係攞你命三千

男爵府

MongLeung 發表於 17-11-18 14:35

佢就係生熟都用埋同一對筷子啊

咁佢用夾過生野筷子黎夾熟野俾自己食就無咩所謂,反正佢自己食。最緊要唔好用自己食過果對筷子插入個鍋啫。

不過同唔熟嘅人食最好一人一鍋啦

象牙宮

waiyee88 發表於 17-11-18 14:42
最慘唔用公筷仲要拎自己對筷子係個鍋度fing fing下,真係攞你命三千
係,真係O咀

男爵府

1314625 發表於 17-11-18 14:40
不喜勿插。

如果非常介意食別人的口水尾,我直情唔會同家人以外的打邊爐,因為實會有人唔記得,撈亂左黎用 ...

我真係好少同屋企人以外既人打邊爐,就係果次,以後有人約打邊爐我會話食第二d野囉

珍珠宮

waiyee88 發表於 17-11-18 14:45
我真係好少同屋企人以外既人打邊爐,就係果次,以後有人約打邊爐我會話食第二d野囉
...

我也一樣。。。。
幸福肥師奶

子爵府

waiyee88 發表於 17-11-18 14:45
...

我都係
就算同屋企人,生熟筷都要唔同色,唔想亂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我以前同屋企人/朋友打邊爐食飯都冇用公筷,但年初發現有幽門螺旋菌,醫生話亞洲人有八成都有,主因就係因為唔用公筷,自此之後我同任何人食飯都用公筷。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

久不久都有呢d人的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我同屋企人打邊爐都用公筷,屋企人以外,一係一人一爐,一係食第二樣。

首頁

尾頁

跳至