三年班跑步同同學互相撞親頭⋯

媽媽可人
|
我仔話頭痛,佢話練短跑時有另一個同學從旁邊跑來,大家撞埋一齊!頭撞頭,老師知道,叫另外兩個同學帶我仔同撞到頭個同學去校務處,書記同佢地用冰袋敷⋯

我想知其實老師或學校方面係咪應該要通知家長?
yurijm
|
行內人答你
練短跑本身應屬體育堂或校隊、課外活動
課堂上有碰撞在所難免
如果唔係太嚴重,一般都唔會打俾家長通知
如果每次體育堂碰親下就打電話通知家長,相信家長都好懷疑老師處理問題既能力
反而因課堂上不當行為而導致既受傷
老師一般會通知家長
所以有分別的

如果你好介意老師冇通知
建議你去反映
俾老師有個預算,知道什麼時候要通知
其實都冇問題的

birdbird
|
我仔學校的做法, 係個小朋友去到 school nurse 果度,
如果個小朋友係小事, 但表示好想同家長溝通,
個school nurse 會即時打電話比家長.

另外, 每次去 school nurse, 都會有一張紙, 要小朋友帶返屋企比家長.

lam133
|
媽媽可人 發表於 17-11-18 18:50
我仔話頭痛,佢話練短跑時有另一個同學從旁邊跑來,大家撞埋一齊!頭撞頭,老師知道,叫另外兩個同學帶我仔 ...

唔好跑就沒事
olimo
|
媽媽可人 發表於 17-11-18 18:50
我仔話頭痛,佢話練短跑時有另一個同學從旁邊跑來,大家撞埋一齊!頭撞頭,老師知道,叫另外兩個同學帶我仔 ...

每間學校的手法不同
但有踫撞,即使無明顯 受傷
都應該通知家長一聲
這個不關乎老師的能力高低
因為家長是監護人
有知情權

通知了家長
由家長決定如何跟進
接小朋友去看醫生?
還是留校上課?

免得小朋友之後情況變糟
追究起來
又話校方遲通報

所以大部分學校
遇上學生在學校報稱不適
學校都會通知家長
hippoo
|
Up
mameme
|
up? 又要年檢嗎?
brindlewin
|
mameme 發表於 18-8-26 15:47
up? 又要年檢嗎?

cy101
|
UP 黎仲咩呀? WHO CARES 一年前嘅POST???
Mrs周
|
cy101 發表於 18-8-26 15:53
UP 黎仲咩呀? WHO CARES 一年前嘅POST???

目的係??開學年,叫家長關注呢啲問題?
木土土
|
hippoo 發表於 18-8-26 15:44
Up

離譜,up 乜
|
你問係咪「應該」,除非涉及學生嚴重程度需要送院,否則「應不應該」通知是由學校決定。

我以前學校做法,涉及頭/五官/頸/背部受傷,就算傷得輕/唔明顯,都會通知一聲家長,可以的話叫小朋友親自同父母通話,等家長再評估小朋友是否需看醫生什至送院
媽媽可人
|
hippoo 發表於 18-8-26 15:44
Up

Up 乜?
mameme
|
媽媽可人 發表於 18-8-26 18:53
Up 乜?

交年度報告呀
至愛朱古力
|