講求團隊合作的活動

josephinelausm
|
囝囝將6歲,老師反映囝囝的社交比較弱,建議他多參與一些團體活動,如童軍。但童軍每年8、9月已截止報名,其他運動如足球,籃球以前參加過他都不喜歡,因為他比較喜歡文靜個人的活動,如畫畫,做手工。請問還有什麼團體活動可以讓他參加?謝謝!
callmebabe
|
josephinelausm 發表於 17-11-19 23:35
囝囝將6歲,老師反映囝囝的社交比較弱,建議他多參與一些團體活動,如童軍。但童軍每年8、9月已截止報名, ...

Choir?
Charlotte_mom
|
童軍搵邊區?
belleKi0
|
假期有D中心會多D一天活動,親親大自然或者係參觀之類,佢係唔太中意講野嗎?
~翔~
|
社區中心活動/班
BB.wai
|
多啲去公園識多啲朋友仔一齊玩都有幫助
|
Charlotte_mom 發表於 17-11-24 22:03
童軍搵邊區?

想搵美孚,長沙灣附近嘅童軍
|
belleKi0 發表於 17-11-25 16:40
假期有D中心會多D一天活動,親親大自然或者係參觀之類,佢係唔太中意講野嗎? ...

佢係少講野,我想搵個團體,固定一班小朋友,定期一齊玩。
smpotato
|
Charlotte_mom 發表於 17-11-24 22:03
童軍搵邊區?

東九龍有冇?
stevenhabits
|
社交比較弱,多參與一些團體活動,接觸多一些人都可以。
但參與團體活動,不代表會講野多。

你可試下多鼓勵他多說話,例如: 他說話時,家長不插口,不批評,要同理心。
will999
|
PHONICS班?
又可以學英文, 小班教學, 老師學生都會邊玩邊傾計架
dearmm
|
belleKi0 發表於 17-11-25 16:40
假期有D中心會多D一天活動,親親大自然或者係參觀之類,佢係唔太中意講野嗎? ...

請問例如那類中心
miriam
|
我囡當年去上 YMCA 既兒童課程, 得著有好多, 只係負責社工應該退左休.
|
miriam 發表於 17-12-26 14:00
我囡當年去上 YMCA 既兒童課程, 得著有好多, 只係負責社工應該退左休.

有興趣,可否講多些,是什麼課程?
cm0331
|
其他中心小組活動呢?
SSYL
|
可考慮英語drama, 小蜜蜂之類,不過我沒幫小孩報過,幫推,希望有經驗的jm俾意見