論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

只要提供到合適和合理的私人空間就可以,和小朋友一間房就更正常啦。 香港地邊有咁多人請姐姐可以給她一間房呢!

男爵府

回覆 koalac28 的帖子

剛請左姐姐,姐姐訓上床我訓下床,最緊要請佢前講清楚有共識應該就無問題
不過姐姐星期五先到

子爵府

我地都係2間房,一間主人房我地瞓,另一間計劃俾工人姐姐同囡囡一齊瞓,但目前因為囡囡歲幾,仲係瞓bb床,我地放佢係廳,因為佢有時晚上會起一次身,我地同姐姐可以輪流照顧佢,如果同姐姐瞓,就變相姐姐要晚晚睇住佢,有機會休息唔夠,而且我覺得父母都應該盡量照顧小朋友,呢個係我地責任,日頭返工就無辦法啫

男爵府

回覆樓主:

當然可以。
但而家好多姐姐好巴閉, shared room 唔 in, 有老人睇住唔 in, 有 ftm 睇住唔in, 有小朋友7歲以上唔 in 。 叫佢地番菲訓街算啦。

MABOMA    發表於 19-2-6 11:35
MABOMA    發表於 19-2-6 11:34

別墅

Solarflare 發表於 19-1-11 12:43
當然可以。
但而家好多姐姐好巴閉, shared room 唔 in, 有老人睇住唔 in, 有 ftm 睇住唔in, 有小朋友7歲以 ...

仲有無得放星期日又唔in

大宅

BeAhappyC9 發表於 17-11-22 23:49
搭單問,如果用高身衣櫃間個房(無門,可加簾) 俾工人+B女, 又得唔得? Thanks
...

象牙宮

koalac28 發表於 17-11-20 17:07
剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁? ...

有床睡, 还多多要求。
港人唔係個個都是千千万富豪。
七百多万, 几千万富豪不是無, 有不太多。

interview 時,工人反問我,有獨立房睡?
我說:有床冇房。 你不要,我就 in 另外的。

巴閉,無來啦。我仔訓高架床。

親友買樓,二公婆訓雙人高架床。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

睛靈勳章

沒問題, 開始面試工人姐姐, 都會提出, 但留意有些本地做過的,對呢樣有要求...

大宅

333s 發表於 19-2-6 17:15
有床睡, 还多多要求。
港人唔係個個都是千千万富豪。
七百多万, 几千万富豪不是無, 有不太多。

幾多做屋邨既姐姐,都係瞓上下格床,都係無房啦!

大宅

回覆樓主:

我黎緊要請工人,都係諗住佢訓上格,我訓下格,另外擺張BB床係隔離,都驚佢會嫌棄

別墅

koalac28 發表於 17-11-20 17:07
剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁? ...

好多人都係la

禁止訪問

男爵府

Agent 話 個小朋友就快10歲就唔可以喺合約到寫同姐姐share房。姐姐要獨立1間

珊瑚宮

我吾信一定要寫独立房
大齡女小朋友得吾得?(大龄男仔我就吾知)
如你無独立房又剔有。棧比工人捉你痛腳
玩具萬歲!

民房

根據外傭條例,外傭不能與12歲以上男子或成人男子同房。只要附合呢啲條件就得啦~

水晶宮

Sunantha 發表於 19-12-23 00:53

根據外傭條例,外傭不能與12歲以上男子或成人男子同房。只要附合呢啲條件就得啦~ ...

香港冇 "外傭條例", 外傭的住宿安排載於標準合約第3頁, Clause 3 用的字眼如下:

Examples of unsuitable accommodation are: The Helper ..... sharing a room with an adult/teenager of the opposite sex.

大宅

我代親友問,想請個女性外傭幫手照顧85歲男性(目前癱瘓且失明),其實可以同房睡碌架床嗎?

洋房

Solarflare 發表於 19-1-11 12:43
當然可以。
但而家好多姐姐好巴閉, shared room 唔 in, 有老人睇住唔 in, 有 ftm 睇住唔in, 有小朋友7歲以 ...

呢類工人真正業務都在週日進行

首頁

尾頁

跳至