如果shared room, 碌架床 ( 外傭睡上格), 可以嗎?

koalac28
|
剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁?
cattz288
|
koalac28 發表於 17-11-20 17:07
剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁? ...

有呀!仔細時, 姐姐瞓上隔, 仔瞓下隔, 之後女大d, 兩個瞓上下隔, 姐瞓拉出黎既子母牀!
Ada2288
|
我姐姐都係瞓上格床,見工時有同佢講定先。
wcpcelia
|
好多家庭都係SHARE房間, 安排沒有問題的
purplechung
|
剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁? ...
合約有share room照選便可.
333s
|

為何不行?

理由?

1,000萬買200呎
南昌站匯璽II呎價逾2.1萬元
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171117/20217208
JD930    發表於 18-4-10 11:46
mini1204
|
最緊要同佢溝通左佢ok就得
fifi1
|
of coz yes, 最緊要簽約前講明
stella^^
|
fifi1 發表於 17-11-21 15:29
of coz yes, 最緊要簽約前講明

老實講香港地方經貴,有幾個可以有工人房?我媽媽同係和印姐一閒房,媽媽下格姐姐上格,吾洗做廳長都算好啦?
BeAhappyC9
|
搭單問,如果用高身衣櫃間個房(無門,可加簾) 俾工人+B女, 又得唔得? Thanks
SS0303
|
BeAhappyC9 發表於 17-11-22 23:49
搭單問,如果用高身衣櫃間個房(無門,可加簾) 俾工人+B女, 又得唔得? Thanks
...

Agent 話,應該要有門&鎖,另工人可以安心 睡覺或換衣服時 唔會有人(男人)撞咗入房。

但未必家家可以做到。

JD930    發表於 18-4-10 11:46
Poyau
|

可以 係合約寫明
333s
|
SS0303 發表於 17-12-4 11:21

Agent 話,應該要有門&鎖,另工人可以安心 睡覺或換衣服時 ...

反問agent:
換衣服時 唔會有人(男人)撞咗入房。換衫,房/浴室都行,對不?。
安心 睡覺:高架床上睡+床帘。
生活是須灵活變通。隨环境而變。

討論下。
香港环境是,in fact, 想自有一房,找村屋雇主,獨立單位,house。別墅。
任何多層式單位,三梯8伙。几乎不可能。实話实說。

JD930    發表於 18-4-10 14:21
baby668
|

Agent 話,應該要有門&鎖,另工人可以安心 睡覺或換衣服時 ...

勞工處规定,只要有隱閉空間就得,無寫明要有門
ymc_0411
|

可以同小朋友一間房架,我姐姐都係同我小朋友一間房。加上合約到都有一項係share room with the child,咁應該就冇問題。姐姐換衫咪去廁所鎖埋門換
moniemonie
|
咩問題?好正常bo 香港地地方淺窄
wlkilda
|
你地買咩公司既碌架床?ikea?海馬?
我都搵緊呀
kkkiko
|
回覆 koalac28 的帖子

當然可以啦
YYKY1585
|
我都系同姐姐一間房,姐姐上格床,我訓下格床
不過姐姐7月尾先到
SiSi.a
|