自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

WChan 發表於 17-11-21 12:31
依家9間大學, 年年咁多大學生, 真係有料既有幾多人? 話就話大學生, 但同以前D 質素完全無得比.

其實同外國 ...

x 2
日本晌商場揸lift果個都係大學生

子爵府

小華子 發表於 17-11-21 13:25
我部門都有好多大學生做n仔,一做就十多年,仍跳唔出個框框,明明學歷同佢主管一樣,隨時仲叻過主管,但人 ...

你指政府工的NCSC 仔?

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

imlcc 發表於 17-11-21 13:05
寧願好似以前咁大學教育無咁普及好過,依家俾咗個大學生虛名你,但係就高不成低不就,唔肯放低身段,以為係 ...
同意

朋友D 仔女舊年18, 19分都入到大學, 佢地開心到死, 以為做到大學生, 高人一等, 但其實真係高不成, 低不就, 英文都未講得掂, 到時畢業出到嚟又唔肯屈就, 根住咪個個怨政府, 覺得自己懷才不遇!

男爵府

2018復活節勳章

老實講近呢幾年真係見到通街大學生~

果時我表妹佢DSE 分夠入大學最低門檻

但果個分 可以揀既科又唔係佢興趣 而且係咩科..大家都心知肚明

佢都有考慮揀果D~ 我直接問佢 係唔係真係一個大學學位緊要過你興趣?

最後佢去左IVE讀珠寶設計~ 依家佢都返工好開心~

魚兒小寶貝    發表於 17-11-22 08:50

公爵府

helen37 發表於 17-11-21 09:09
宜家啲學位都唔值錢
睇吓由邊間大學畢業都會好有影響。

複式洋房

笑得好勳章

WChan 發表於 17-11-21 15:43
同意

朋友D 仔女舊年18, 19分都入到大學, 佢地開心到死, 以為做到大學生, 高人一等, 但其實真係高不成, 低 ...
18 19分都入到大學?咩U

水晶宮

Sasa227 發表於 17-11-21 16:09
聽講有運動員分, 無好詳細問, 或者係自資

子爵府

Sasa227 發表於 17-11-21 16:09

我分享過舊年17分入教大添

珍珠宮

畀面勳章

WChan 發表於 17-11-21 12:31
依家9間大學, 年年咁多大學生, 真係有料既有幾多人? 話就話大學生, 但同以前D 質素完全無得比.

其實同外國 ...
又唔可以話讀專業既先叫尖子, 咁講抺殺了好多知識. 只有某些知識, 呢個社會唔可能發展成e+咁
知識都有好多個範疇, 只要係個個知識範疇叻都係個個範疇的尖子.

讀書的尖子, 工作的尖子, 人生的尖子係兩件事, 只係好多人硬係要拉埋來講.

水晶宮

starrymama 發表於 17-11-21 16:23
又唔可以話讀專業既先叫尖子, 咁講抺殺了好多知識. 只有某些知識, 呢個社會唔可能發展成e+咁
知識都有好多 ...
我講既專業係講緊不同範疇, 唔係只講醫生律師

我係想講, 要比人優勝, 你一定要係某一方面成為專業, 咁先可能係尖子

當然讀書尖子同工作尖子係兩回事, 但普遍嚟講, 讀書尖子條路的確易行好多, 只係想帶出依家太多人叫大學生, 但水平並唔達標.

男爵府

唔係學位問題,而係人既問題
依家d人有錢左無負擔,我識個女仔讀管理畢業,一心打算做管理層,但屋企唔憂,又從未做過野(pt都無),幾年都搵唔到工,屋企人介紹銀行工比佢又嫌職位低唔肯見,咪日日係屋企hea依家變埋隱閉青年。

珍珠宮

畀面勳章

WChan 發表於 17-11-21 16:35
我講既專業係講緊不同範疇, 唔係只講醫生律師

我係想講, 要比人優勝, 你一定要係某一方面成為專業, 咁先可 ...
香港, 除了醫護 (醫護都要睇咩科, 只有前線的醫科工作最有保障) 重有咩係讀專業? law都今非昔比.
工程, 哲學, 文學尖子又如何?

除了大學生質素下降, 香港社會可提供比各科的出路亦小. 怪邊方面都好, 但有時係相附相承

水晶宮

starrymama 發表於 17-11-21 16:53
香港, 除了醫護 (醫護都要睇咩科, 只有前線的醫科工作最有保障) 重有咩係讀專業? law都今非昔比.
工程, 哲 ...
仲有好多既, 工程, 建築, 測量, 就算新聞, 翻譯, 天文, 地質, 每個範疇都需要人才架, 只不過你要真係深入咁讀到專業

哲學, 文學呢D 就難叫專業啦, 太廣範

公爵府

starrymama 發表於 17-11-21 16:53
工程, 哲 ...

Well said

現在D父母有N班開始,個個月「栽培」小朋友,學嘢,私幼,成皮嘢一個月
私小、私中

生性的,三大畢業
如果不是神科 入職萬七已經算好

樓上大把人坐住個管理層位

做7 8年人工都得兩萬幾

都不夠買兩呎樓

父母個個月一萬

供到成年用左200萬
但現在香港工種少左好多

就算藥劑畢業都冇perm 位
BBA一街都係
讀醫,如果不是專科畢業,冇$自立門戶
做group clinic 都係廉價勞工ja

新一代、壓力好大

珍珠宮

畀面勳章

WChan 發表於 17-11-21 16:59
仲有好多既, 工程, 建築, 測量, 就算新聞, 翻譯, 天文, 地質, 每個範疇都需要人才架, 只不過你要真係深入咁 ...
哲學, 文學, 社會係由呢d組成. 我唔係讀呢d科, 但呢d科對人性質素發展好重要. 咁重要的科比被話唔係專業, 所以社會質素下降都係有因.

工程? 香港有幾多工程, 建築, 測量? 幾多 u grad engine比人拖糧?

新聞, 即傳理係? 10年前己有出名的新聞界前輩返學校話唔好讀

天文, 地質... 香港冇呢方面的人材需要.

上到位, 與其話佢地對本身科目專業, 其實主要是以前社會環境好.

大把舊人有料冇料係上面頂住, 新人想上位, 睇運... 一命二運三風水

公爵府

HL7646 發表於 17-11-21 15:39
你指政府工的NCSC 仔?

係,後生做一兩年我覺得ok,當攞經驗,但有好多年過30,仲做緊,有個直情做左10幾年,乜福利都無,貪個約滿酬金唔捨得走,佢舊老細都升左職。我諗到我調走佢仲喺度,學歷唔差得過佢老細㗎。

珍珠宮

畀面勳章

Joball 發表於 17-11-21 17:07
Well said

現在D父母有N班開始,個個月「栽培」小朋友,學嘢,私幼,成皮嘢一個月
係呀, 幾多醫科後勤科目, 例如生物醫學, 香港有幾多人職.呢科對醫學好重要, dse/ ib都要高分先入到, 但出路好窄, 最好讀埋phd.

男爵府

回覆樓主

其實怎界定是貧窮戶?人工?但有人收入15k, 儲蓄過百萬+有物業;有人收入50k, 儲蓄十萬

水晶宮

starrymama 發表於 17-11-21 17:12
哲學, 文學, 社會係由呢d組成. 我唔係讀呢d科, 但呢d科對人性質素發展好重要. 咁重要的科比被話唔係專業, ...
每個科目都有佢既重要性, 講到尾都係要自己有料先會有機會, 但你想話讀個哲學文學就有前途就真係睇你彩數啦, 好多人求其讀完個學位當自己係專業, 辛苦D 都唔願做, 淨係怨社會, 咁邊個都幫你唔到.

以前社會好? 依家社會無機會咩? 國內急速發展, 大家又肯唔肯上去搵機會? 一命二運三風水, 機會嚟到你唔把握都無辦法.

珍珠宮

畀面勳章

WChan 發表於 17-11-21 17:24
每個科目都有佢既重要性, 講到尾都係要自己有料先會有機會, 但你想話讀個哲學文學就有前途就真係睇你彩數啦 ...
講來講去原來係話返內地, 即係承認香港機會細.
所以就係話香港比到的機會小囉

首頁
23456...9

尾頁

跳至