論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

純呻
bb一歲,印姐姐主力湊b及家務,不用買餸煮飯,
昨日一家三口早上8點出外,由於出外去成日,
俾定晚飯$買飯盒俾佢,同交低幾樣有咩特別要抺.
平時姐姐工作到晚上10點,
昨晚我一家9點返屋企,聽到沖完厠所水聲,
姐姐房即刻熄燈瞓覺,唔會出嚟幫手
睇返CAM 佢做完家務下午3點就坐咗入房,
6點就落街買飯,7點沖完涼關門入房,
Check 返家務,求其抺
其實平時佢表現,爭住抱BB,唔係點同BB玩,只係隔離旁住

想問下你哋外出返嚟,姐姐會出嚟幫下手嗎?
姐姐咁HEA,仲有一年約.....唉
佢係4210的,我覺得佢HEA得HEA

水晶宮

appleng2127 發表於 17-11-21 11:07
純呻

你呢份係筍工, 9成工人做份工都會跟你现任工人差不多表现。睇開d !

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實你可以講番家務的要求比佢聽...

例如: 個櫃幫我點樣抺...你回來CHECK, 如果係唔乾淨, 就叫佢明日再點抺

子爵府

回覆 appleng2127 的帖子

其實佢昨天唔係放假, 只係你帶左個小朋友出開.... 咁你們回家, 她當然要幫手啦! 你可以叫佢出來幫手嘛.. 又唔係佢的放假天.
至於HEA, 唉, 我的都差不多, 有時唯有話佢知仲有邊到邊到要再抹過, 咁佢就死死氣再做.

男爵府

回覆樓主

佢哋個個都係咁,

男爵府

叫佢出返黎做野, 唔係放假日甘早入房?

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

未到10點,你可以找工人出來幫忙。
你第一次縱容,之後工人就會習以為常,以為關上門就等如off duty.

大宅

我屋企嗰個印傭咪又係成日late埋喺睡房度玩手機睇facebook,睡房無 ip cam嘛,咁搞落去我會裝針孔囉,點知佢會唔會唔理我個女嫁。。。

複式洋房

appleng2127 發表於 17-11-21 11:07
純呻

個個都係咁㗎啦⋯⋯

pylau    發表於 17-11-21 22:01

子爵府

純呻

首先, “唔需要“ 俾錢工人買飯!
已經冇人係屋企,冇乜嘢要做,要佢自己煮,屋企雪柜一定有一些食物可以煮

禁止訪問

男爵府

純呻

姐姐自己清唔清楚工作時間係到十點?

水晶宮

回覆樓主:

其實一家三口 9pm 返到屋企想工人出房幇手照顧小朋友, 你地8pm 在外時就好打电話回家叫工人 準備啦。工人做足心理準備等你回家, 佢亦冇藉口唔出房幫你。

你唔出聲, 工人就會侧侧膊 (係打工仔常態), 盞激親自己。

世上唔多工人行自動波

子爵府

叫返佢出黎幫手

別墅

金魚媽 發表於 17-11-21 23:09
姐姐自己清唔清楚工作時間係到十點?

想問下其實有冇話工作時間由幾點至幾點?我新黎印印,6am 開工,8點幾就沖涼後入房(暫時bb 未出世佢唔會太多野俾到佢做),平日我同老公返工~7點幾出門,差不多7pm 前返到,佢其實都好free

男爵府

小叮丁 發表於 17-11-23 20:02
想問下其實有冇話工作時間由幾點至幾點?我新黎印印,6am 開工,8點幾就沖涼後入房(暫時bb 未出世佢唔會 ...

其實可以同佢傾,我工人每日都係7am開工,夜晚8點半左右入房,我ok既,佢小朋友同我小朋友差不多大,如果太夜佢就會無得同仔仔傾計。

別墅

金魚媽 發表於 17-11-23 22:49
其實可以同佢傾,我工人每日都係7am開工,夜晚8點半左右入房,我ok既,佢小朋友同我小朋友差不多大,如果 ...

我都明離鄉別井打工都好慘,但係老實講,日頭屋企冇人,只係清潔屋企,有幾多野做呀⋯⋯佢要傾,朝早做完野都有時間傾long D.
我唔係想佢日日在廚房stand by 到十點,只係怕佢一開始就慣左咁早沖涼入房關門,第日bb 出左世佢又咁早收工既就死得啦⋯⋯

男爵府

小叮丁 發表於 17-11-23 23:32
我都明離鄉別井打工都好慘,但係老實講,日頭屋企冇人,只係清潔屋企,有幾多野做呀⋯⋯佢要傾,朝早做完 ...

你唔好期望工人識自己調節,你要佢點做,禮貌地明確地落order就可以架喇。

佢地無咩彈性,判斷力當然亦唔及你,既然你知道佢一旦入房就唔會再做任何野,咁樣未到休息時間就叫佢唔好入房喇。湊初生好多突發野要多對手幫忙,叫佢習慣留在客廳

男爵府

我姐姐咪一樣。佢直頭一聽到我們的聲音就立即入房關燈上床。平時我們在家,做完野我們叫佢入房,佢係十二時左右才關燈睡。上次我們去街返來,9時她已關門扮睡,頂佢唔住叫佢起床買野,因為真的有野要佢買。佢哋已經好得閒,仲要懶。最絕係,之後我旅行八日返來,佢連房門都唔踏出一步。飛果日,我們星期日早上,六時多出門,佢又唔起床say個bye都無。但是平時sun佢好早起。返來,又唔出來打個招呼。第二日若無其事工作。我懷疑我們不是住在同一間屋。

別墅

呢兩日花多左時間同佢溝通,雖然都係有點問題但總算有改善,希望佢慢慢會習慣啦

首頁

尾頁

跳至