剛開始加固食乜好

薯仔係隻貓
|
岩岩去完健康院 俾左d加固小冊子我睇 原來係從1 2啖開始 想問剛開始加固嘅bb係唔係未消化到蕉? 其實有乜野食物岩佢地食? 你地仔女食第1啖嘅又係乜野呢
EstrellaDamm
|
薯仔係隻貓 發表於 17-11-21 13:40
岩岩去完健康院 俾左d加固小冊子我睇 原來係從1 2啖開始 想問剛開始加固嘅bb係唔係未消化到蕉? 其實有乜野 ...
我最初畀純米糊,用人奶開。
蕉最初要整到糊狀,有需要可以加少量人奶或奶粉奶開稀。
Yingying607
|
米糊
薯仔係隻貓
|
EstrellaDamm 發表於 17-11-21 14:02
我最初畀純米糊,用人奶開。
蕉最初要整到糊狀,有需要可以加少量人奶或奶粉奶開稀。
...
原來可以用人奶開 唔該~
EstrellaDamm
|
薯仔係隻貓 發表於 17-11-21 14:46
原來可以用人奶開 唔該~
想用人奶開記住買純米糊,唔好買奶米糊。
abirdma    發表於 17-12-16 18:29
薯仔係隻貓
|
EstrellaDamm 發表於 17-11-21 15:04
想用人奶開記住買純米糊,唔好買奶米糊。
多謝提醒
kittybaby2012
|
我買Healthy times米糊,無奶成分,溝人奶或者奶粉都得
海綿肚仔專家@牛欄牌
|

回覆 薯仔係隻貓 的帖子

Hello 薯仔係隻貓,BB第一種固體食物,開始時由稀滑到泥糊狀質感食物,份量由少到多,由一種食物到多種食物。正如JM們分享純米糊係比較常見BB第一種引進嘅固體食物,唔易引起過敏,加了鐵質,唔易引起過敏,用BB飲開嘅奶黎開出1茶匙米糊加4茶匙奶,剛開始時試1-2茶匙,連續試2-3日,如果無過敏反應,就可以嘗試其他新食物,例如加香蕉蓉/蘋果蓉。開始食固體後,要同BB飲水呀。
elaine0
|
蕉可以呀,用匙刮做蓉,好多bb都like
我要做媽媽
|
如果啱開始加固,我系俾佢食米糊既
布甸狗BB
|
剛開始係咪一定要食物米糊先,食粥仔先得唔得,因我B下個月開始食固體食物
hingchi
|
糊仔啦
ar_yo2
|
回覆 布甸狗BB 的帖子

粥仔都得,但要煲得好爛或者過濾網會好啲
jayjayjj
|
我朋友都話係食米糊架,我學習中。
smile_123
|
米糊
奶蕉/啤梨
米水
bigsweetpotato
|
米糊
porkybaby
|
我阿仔都係食用人奶開既米糊,之後食打爛左既粥仔
jade78
|
將蘋果或啤梨切開去心蒸熟,然後用匙羹一小啖一小啖咁餵BB食。
villa1027
|
ar_yo2 發表於 17-11-23 13:27
回覆 布甸狗BB 的帖子

粥仔都得,但要煲得好爛或者過濾網會好啲

我睇啲資料話自己煲既粥仔 冇好似米糊咁加左鐵質
由bb出世到左六個月 儲存係身體入邊既鐵質就會用盡
所以要吸收奶以外既食物補充鐵質 大多數既米糊都有呢個成份 如果煲粥仔就冇 同埋一開始加固只食好小 開米糊會方便好多
villa1027
|
布甸狗BB 發表於 17-11-23 09:28
剛開始係咪一定要食物米糊先,食粥仔先得唔得,因我B下個月開始食固體食物
...

我睇啲資料話自己煲既粥仔 冇好似米糊咁加左鐵質
由bb出世到左六個月 儲存係身體入邊既鐵質就會用盡
所以要吸收奶以外既食物補充鐵質 大多數既米糊都有呢個成份 如果煲粥仔就冇 同埋一開始加固只食好小 開米糊會方便好多