自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人知離開加拿大前已申請 non-residents, passport 已過期,想返去探親,可吾可以用特區護照申請eTA入境?

大宅

回覆 CarolChan 的帖子

應該唔可以,據我所知:
ETA 係俾非加拿大人使用,
你本 Canadian passport 雖然已過期,
但你仍是加拿大公民,所以唔可以用ETA.
下面條 link 有講:

http://www.canadainternational.gc.ca/hong_kong/highlights-faits/2016/2016-ETA_AVE.aspx?lang=en

大宅

Recharm 發表於 17-11-23 01:40

應該唔可以,據我所知:

吾該你,我近日上網不停睇資料,有條講到雙重國籍係要持加籍户照入境

大宅

係呀,所以條 link 既內文有呢一句:"Canadian citizens, including dual citizens, are not eligible for an eTA."[加籍公民,包括雙重國籍公民,沒有資格使用 eTA ]

伯爵府

CarolChan 發表於 17-11-21 15:04
有冇人知離開加拿大前已申請 non-residents, passport 已過期,想返去探親,可吾可以用特區護照申請eTA入 ...

仲唔快續passport, 如果過期超過一年會多左手續

大宅

Abbie_mimi 發表於 17-11-23 18:53
仲唔快續passport, 如果過期超過一年會多左手續

其實passport已過期好多年
online booking要去到12月先有位
好彩都係20working days就可以攞

大宅

千祈唔好 online booking 呀, 起碼排一個月以上,
我朋友幾個月前,即日早上去領事館現場輪籌,
結果得左,不過唔 sure 依家即日派籌停左未?
仲有,唔好咁樂觀,我朋友之前等出 passport
都等左40日,臨近聖誕會更多人申請 passport 外遊

大宅

Recharm 發表於 17-11-24 02:35

千祈唔好 online booking 呀, 起碼排一個月以上,

我見網頁寫walk in等3個鐘以上
我同埋2個小朋友一齊申請,吾想佢哋請假所以book左聖誕節攪,吾會40日先有掛,網頁寫20working days,不過我農曆新年先出發有時間

男爵府

CarolChan 發表於 17-11-21 15:04
有冇人知離開加拿大前已申請 non-residents, passport 已過期,想返去探親,可吾可以用特區護照申請eTA入 ...

我老公有加拿大護照, 上幾個月用左特區護照申請埋eta 順利完成行程。。。照咁講我老公下次番加拿大系咪用番本加國護照好呢?

大宅

may_see 發表於 17-12-29 23:19
我老公有加拿大護照, 上幾個月用左特區護照申請埋eta 順利完成行程。。。照咁講我老公下次番加拿大系咪用 ...

吾怕一萬最怕萬一,破壞行程就吾好啦
你老公入境時同遊客一樣?
我27/12申請要25/1先有得攞passport

男爵府

CarolChan 發表於 17-12-30 13:15
吾怕一萬最怕萬一,破壞行程就吾好啦
你老公入境時同遊客一樣?
我27/12申請要25/1先有得攞passport

我老公有加拿大passport。。。上次用左香港passport申請埋eta, 順利入左境, 已訂左機票幾個月後去加拿大玩, 想問下次應該用邊本護照入境

大宅

may_see 發表於 17-12-30 13:48
我老公有加拿大passport。。。上次用左香港passport申請埋eta, 順利入左境, 已訂左機票幾個月後去加拿大玩 ...

我見其他討論區有講公民用左台灣護照入境比拒

首頁

尾頁

跳至