少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

參加下義工?通常一大班人,會容易有正能量,互相扶持,人人角色平等,亦唔會有分數分高低。

洋房

回覆 Chunbbmum 的帖子

係咪應該鼓勵佢發展一D興趣入手

禁止訪問

別墅

你要比佢自己完成一D工作,任務,例如比佢自己一個去超市買東西回來,成功了便讚一下,失敗了便鼓勵再試一試

珍珠宮

2024年龍年勳章

我唔相信一出世就無自信心,一定挫敗過好多次。

不要把目標訂得太高,有些父母話要考試一定前十名, 真係想迫死人咩。

禁止訪問

複式洋房

真係要多D鼓勵

洋房

其實有陣太多鼓勵反而係比緊壓力佢,
我認為比佢搵到自己真正既興趣,
自己推動自己可能先係最好既做法。
當佢肯比心機去做一件事,
想做得越來越好既時候,
就會慢慢建立到自信

伯爵府

你同他講,好好享受讀書過程。唔好著眼於分數,保持良好心態,終有一日會得到高分。其實,樓主已好好,會顧及個仔感受。

別墅

https://www.pixnet.net/pcard/energy0000/publish/articles

複式洋房

多啲鼓勵,協助下佢。幫佢搵到自己定位,要建立自信心㗎

複式洋房

再唔係嘅話,就多啲同佢一齊去做佢自己話做唔到嘅事咁就可以同佢話之前都做左一次,今次都得架!

男爵府

學運動?最好吾好問學成點,因為你一問,小朋友自然會覺得你响度衡量緊佢做得好吾好,純粹帶佢去學,通常學一年半載自然會有進步,如果佢運動好,自信心好快番哂黎,就算吾好,當係旭下強身健體。

禁止訪問

複式洋房

大宅

2024勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 開心吸收勳章

多謝大家嘅回覆,

相隔一年,我已經不再着眼在學術上,我轉移從他的興趣開始,找到了他的喜好,便讓他用時間自己去學努力(emoji)(emoji),當日子有功,他得到了一點成績。便從當中得到了自信,並讓自己打成了不放棄的精神,堅持✊才能得到一定的成果。這讓便令他對自己有返多一點信心及自信。

但就算只係在自己興趣上得到了一點自信,還會跟我講「我好勁呀也總好過以前那種「我唔得,我做唔到」嘅心態同語氣,對我呢個媽媽(emoji)(emoji)來說已是有進步了。

首頁

尾頁

跳至