亞仔對自己完全無自信~!~_~

mandybbcc
|
Chunbbmum 發表於 17-11-23 15:18
回覆 mandybbcc 的帖子

對。我會嘗試比佢感受下就算落後咗或失敗咗,唔緊要,最重要係點樣正面樂觀咁面對 ...
你要用你既正面影響佢, 唔好俾佢既負面影響返你呀~只要你諗法正面, 終有一日佢會俾你影響到, 變得正面的~加油
cakii
|
Chunbbmum 發表於 17-11-23 16:09
回覆 cakii 的帖子

感激你令我更加清楚自己做媽媽應該要留意嘅地方!

自信係來自安全感,被接納,被認同,我見過好多讀書成績好好嘅人無自信,其中係因為佢覺得自己唔足夠,永遠都唔夠,因為身邊嘅人只會要求佢下次要再做好啲。一個成日都覺得自己唔夠嘅人要何來自信心!
Chunbbmum
|
mandybbcc 發表於 17-11-23 16:18
你要用你既正面影響佢, 唔好俾佢既負面影響返你呀~只要你諗法正面, 終有一日佢會俾你影響到, 變得正面的~加 ...

對。唔可以比仔仔影響到自己,我要將正能量感染佢令佢增強返自信心。

mandybbcc    發表於 17-11-24 06:58
Chunbbmum
|

安全感,被接納,被認同可能這幾點我沒有做到,可能真的好似你咁講"成日都覺得自己唔夠",又或者滿足唔到自己對自己嘅要求。

係咪要比啲方向佢,令佢重捨自信先會好啲呢?
cakii
|
Chunbbmum 發表於 17-11-24 09:40

安全感,被接納,被認同可能這幾點我沒有做到,可能真的好似你咁講"成日都覺得自己唔夠 ...

可能你需要方向一啲 我建議你去書局睇多啲教仔書,可以幫到你多啲
Chunbbmum
|

可能你需要方向一啲 我建議你去書局睇多啲教仔書,可以幫到你多啲

對。我真的需要學習,做媽媽不易,要學習埋輔導小朋友這一課。
timtimccy
|
試下參加多些表演或比賽,表現自己也可產生自信心,也是可行的方法
yuenlin2
|
titanlow 發表於 17-11-22 22:54
獎勵唔好做到先有,係獎佢肯嘗試。

佢覺得自己做不到,你係咁講「你得嘅,你試下先,盡了力就得」之類,係 ...

好好的建議
timtimccy
|
yuenlin2
|
Chunbbmum 發表於 17-11-23 10:58
回覆 titanlow 的帖子

其實平常係屋企,因有個細佬,好自然地有時我也會那細佬跟他比較,比如細佬係一個愛 ...

我小朋友又係好怕我將佢同其他小朋友比較
藍鳳凰
|
試下參加幼童軍
Chunbbmum
|
回覆 yuenlin2 的帖子

當生左第二個之後,好似食飯咁,有時都會口快快同好自然咁作比較,我有提自己,但有時真係會沖口而出,講左「你睇細佬幾快!」但這些我都明白會影響左小朋友自信。

我諗我小朋友都唔鐘意比較,因佢會講一埋無自信嘅說話。。。
Chunbbmum
|
回覆 藍鳳凰 的帖子

亞仔學校都有童軍參加,但要三年級以上先可以報名。
多多女士
|
話佢知, 多數人都唔得嘅, 志在參與下, 得就係意外收獲
Chunbbmum
|
回覆 多多女士 的帖子

好認同,我也有跟仔仔說享受參與的過程也很開心。
benalg
|
叫佢志在參與, 不問結果, 亦不要比較, 做得好就大力讚.
Chunbbmum
|
tammy_102
|
多鼓勵多溝通
Chunbbmum
|
tammy_102 發表於 17-12-4 16:28
多鼓勵多溝通

timtimtampapa
|
俾佢多嘗試,唔好挫敗佢嘅自信心。多讚賞,小挑剔。