自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

唔好灰,寫下求位信,我仔d 同學都有好多係細b,加油

大宅

jaymima 發表於 17-11-22 17:23
個女10月中出世既,報左4間幼稚園in下年K1,已經in左三間出左一間offer waiting list(打過去問,唔入第一ro ...

我個女都係細B,上年interview 三間有兩間收,所以唔咁灰心,我果時都係平常心,諗住佢唔得既咪等到六月再睇咩幼稚園有位再同佢in過,再唔係就遲一年先讀囉!
最緊要係唔好太緊張,我果時都只係教阿女講自己叫咩名,其他野由佢自由發揮,最緊要唔好喊就得。

珍珠宮

個女10月中出世既,報左4間幼稚園in下年K1,已經in左三間出左一間offer waiting list(打過去問,唔入第一ro ...

既然係細B,今年大吉利是心儀唔收都可以出年大d 先讀,做大B,可能成熟d 仲有著數

更何況細b讀,升小一找津貼,你咪又冇左足龄分。

放鬏d

大宅

回覆樓主

我女12月31,都係報左4間k1,而家還有一間未面試,一間收左上午班,有一間直接叫我地報佢地幼稚園的n班,另一間打電話來話俾多次機會再面試一次,我女面試就係唔講野,但老師叫切水果,疊積木,認顏色全部都做到

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

加油呀

大宅

回覆樓主:

樓主,唔使灰心,唔係細B就一定差過人,我個女上年報K, 佢係10月尾B, 當時讀左一個星期私幼N班,但係佢都正選入到一間唔錯嘅學校收讀K1. 依家返左2個幾月K1, 雖然我個女係全班最細,但岩岩出黎嘅成績及進度表現表係全5分,連班主任都話阿女全班表現最好。
唔好俾咁大壓力自己同小朋友,我當初都係諗無K收咪讀多年N囉!無壓力嘅情況下,個女表現反而好好。同同班同學相比,無因為係10月尾B而比下去,對答同體能都好好。
放鬆啲,順其自然啦!

大宅

唔好灰心,當年我女in k1, 佢五月出世都係in好多間先有兩間收咋

男爵府

回覆樓主:

我細女都係十月龍B,當年in6間,全軍覆沒 ,最後N班果間收返。

伯爵府

回覆樓主

唔好灰心,我仔依家小三了,佢係聖誕節出世,超細b,當年我只係報左一間學校,佢面試時都肯做task不過都有偷喊,我已經down down地同拗底,因為勇得滯只報左一間,結果又順利入到上午班,比d信心自己個小朋友啦!加油

男爵府

回覆樓主:

放心, 註冊後, 會有家長放棄學校已後打番比waiting list 嘅家長, 你亦可在9月開學後, 即刻去心儀幼稚園查詢,有機會的。

伯爵府

回覆樓主

完全明,我個係大b 都緊張到震,等result真係驚到呢,但又要不露聲色,唔想影響小朋友

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

幼兒園大細b系有明顯分別,但上到小一後,差別就收窄,甚至細b可能反超前大b

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

唔駛太灰心,有d人手上有幾個offer,再1月註冊完,就自然放返d學位出黎。

小朋友咁細,相差3個月已經好唔同,以我認識的朋友中,有人11月出世,學習能力係會爭少少,到學寫字時都會比較辛苦。

大宅

我果個6月都in 左8間.都冇offer

男爵府

回覆樓主

我仔都是細b10月中,好好彩in兩間兩間都收,依家連n班都收埋,下個禮拜五返全日,大家

伯爵府

回覆樓主

你邊區呀?我女11月尾b 已經有3間offer
我仲諗羊年係咪無乜人生b tim呀
不過我c6好進取報左7間好似有d註定陪跑都試下咋

侯爵府

回覆樓主

上年我阿囡都冇offer, 所有都係後備,但隨住註冊完會有好多位放出,因為一人都報幾間,有d有幾個offer係手就點都要放棄其他,你心儀果間學校就最好寫定求位信同埋抵可以打去問吓收生情況,如果書記好嘅話會幫到你,唔好灰心
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

我個 b仲细過你,愈in愈差,希望有offer

珍珠宮

cyytt 發表於 17-11-22 21:42
我女12月31,都係報左4間k1,而家還有一間未面試,一間收左上午班,有一間直接叫我地報佢地幼稚園的n班,另 ...

我又係老師叫佢報n班,大你bb幾日

珍珠宮

CatBaby1111 發表於 17-11-22 18:06
我個仔都係10月中(細B),仲未識講野,所以我同佢報左7間,暫時有兩間收左上午班,其實後補都仲有機會,唔 ...

未識講野都有offer , 我個都吾識講野!仲係等result

首頁

尾頁

跳至