自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

轉貼

陳老師,幼稚園老屍手記版主,未婚,任職幼稚園老師十年:由名校到今日教屋村幼稚園,見盡不同家庭背景的豆丁成長──那雲泥之別,令她此刻不打算生育。

請陳老師帶一件物件反映自己的職業特色,她揀「龍角散」:「簡直是每位幼師必備……長時間要大嗌,喉嚨時常不舒服的。」

名牌幼稚園那五年時光……

放工後的幼稚園老師,好像「屍體」:我是班主任,上午有三十多位小朋友,他們瀨屎瀨尿都關你事,你要跟家長解釋,甚麼時候瀨,瀨了幾多次;打交,你又要防止他們受傷,到他們真的受傷,又要敷冰、檢查……我真的目擊過「爆鼻」噴血要送入急症室──如果返工唔打醒十二分精神,真係好易出事。放工後,真的像條「屍」,很累。

在名校幼稚園教了五年。啲小朋友好叻,來自中產,家長很俾心機教,學校計到盡,只會收一至七月(出生)的小朋友,生日會都係得一至七月有,因為無「細 B」。面試兩歲班,小朋友已經識十種顏色、A至 Z。

家長很有禮貌,就算有何不滿,也會有禮貌同你理論:老師,他識計數,點解你唔教佢計數?我講:媽媽,兩歲班不用紙筆計數……媽媽真係會講:佢識計,點解唔俾佢計?他們永遠覺得功課唔夠深,其實,我當時做那間名校已經「超深」。

「我小朋友咩樂器都識,點解你唔俾佢做主角?」畢業禮有媽媽對我說──哪有咁多主角,一定揀又叻又乖那位,你俾他很多英文對白,一晚可以背晒那種,我不用煩……如果你的小B只是中游,他甚麼也做不了,老師也很辛苦吧!人人都覺得自己子女可以做主角,可以攞獎,事實真係咁?

學校評估,四分滿分,小朋友有三分,他的媽媽要我改成績表:改分、改 Comments:我說他「文靜」,媽媽說:「你叫他怎樣去 interview?老師咪唔鍾意佢囉?」媽媽打電話去校長處投訴。我寫「好學」可以,幾時「文靜」變成負面評語?你安慰媽媽:是否小朋友也像媽媽一樣文靜?那媽媽真的說:我文靜跟他無關,他很好動的!

男爵府

回覆樓主

可以點俾 Comments?我連「正在進步」「穩健上揚」都不可以寫……有「進步空間」,媽媽會講,即係小朋友表現強差人意?我會收信,媽媽會上網「唱」學校,不專業,無愛心。

我跟校長理論過,覺得不可以做「假案」……如果小朋友能力只有一、兩分也可以有三分,那麼,攞四分的沒有公信力。人家小學會覺得我們沒有QC。最後,我會跟家長說自己俾這個分,有些家長沒問題。

最後,算罷啦,我只可以跟家長口述小朋友需要改善的地方,評估,一定要寫好。

要Happy 返學前俾足夠知識

其實,間學校都 happy,是用很多遊戲令小朋友學得深,不過,如果媽咪想小朋友真係 happy,自己返學前先俾足夠知識:學校,學的英文是考古學家、歷史學校,K2學哺乳類、爬蟲類動物……真心的,我讀中中,連自己每年都唔記得,是我要學英文;而小朋友操數操到,加減數望到馬上識做。周記、作文,閱讀理解,完全無問題。 N班,學晒 A至Z Phonics,還有流利英文對答。

學校有面試班,而現在的小學面試很多閱讀理解,很多家長都要小朋友狂做,睇很多書,我們學校會有很多 Show & Tell、新聞分享──我認同,很多小朋友都可以逼到,不過,在那名校,真的見過逼到痴線的小朋友:返學會發癲、尖叫、傻笑……那是 K2小朋友,開始上面試班,功課開始多。有些家長會轉校,然後說你「逼死」佢小朋友……其實,很多時候,是家長自己做成。

有些小朋友就算上完學校面試班甚麼都不識,在我們學校「墊底」,升上小學可以考頭十名,所以,我明白為甚麼名校這樣多人報。

男爵府

回覆樓主

真的「墊底」那些小朋友,我會拿走他們的功課,俾他們多玩,攬多啲佢哋,俾安全感;我一定跟媽媽講,做少啲功課,有時候,媽媽會接受,有些不,會講:「點解人哋小朋友可以,我個不可以?你哋點教書?」甚至報警,覺得小朋友情緒有問題,小朋友做功課時,會咬自己,打小朋友,而媽媽覺得我哋搞佢,不是因為功課問題,她要睇閉路電視。最後,她退學。

在名校,你見到人人都得,自己的不可以,便覺得有問題。

我有試過勸退一位媽媽:你的小朋友真係不適合這種功課多學校……最小朋友讀得Happy 返學前俾足夠知識。

基層幼稚園 如泥的小孩 

其他同齡?可以甚麼都唔識,你做爸爸媽媽,放工會唔會俾更多嘢佢哋?名校的小朋友見識很多,我實習,加上現在教屋村幼稚園,都有六年,可以見到跟名校同齡的屋村小朋友甚麼都不識。

小朋友會講粗口,書包有煙,成陣煙味,因為爸媽食煙;很多爸爸年紀很大,老夫少妻的中港婚姻,他們生出來的,很多是 SEN,我覺得是基因問題……相反,很多好細個做了爸爸媽媽,他們的小朋友很聰明,不過,用在做古惑嘢,好像偷你枱上的物件,整蠱其他小朋友;亦因為大多數俾老人家湊,無人理,所以要很努力爭取很多東西,所以,你會覺得他們的小朋友鍾意認叻,把口好識氹人;來自中產的小朋友,屋企甚麼都有,可以不屑跟你傾偈:你有貼紙好巴閉咩?他們屋企大把玩具,根本就唔希罕──所以,你引他們學習動力,很難。

我有遇過很好的大陸家長:她小朋友 K2插班只識鄉下話,半年後識聽廣東話,媽媽很感謝我……沒錯,媽媽沒有知識,但她識尊重老師。

十幾年前,我的師傅已經叫我不要做這行……第一次實習見到小朋友覺得:嗯,原來很可愛……既然讀咗書,點解唔做?(幼師)很快已經見到自己有小朋友緣,啲仔好鍾意我,卻又會怕我。

男爵府

回覆樓主

我係有氣餒,卻未至於做到化。不過,你問我,如果生小朋友,想他們怎樣?我會想:畢業表演,有最叻小朋友可以個人講十分鐘英文;有些很「嘟」,真的捧花在台上數秒……如果我有小朋友,會希望他是那種:起碼在台上有些少對白,在台有幾分鐘表現,可以嗎?

Link: http://www.####.com/242249/

好多時話老師迫死學生,其實家長都有責任

子爵府

孟母3000 發表於 17-11-23 10:40
我係有氣餒,卻未至於做到化。不過,你問我,如果生小朋友,想他們怎樣?我會想:畢業表演,有最叻小朋友可 ...

想請問果4個#### 要代返咩入去咖?

男爵府

itdididi 發表於 17-11-23 10:42
想請問果4個#### 要代返咩入去咖?

噢爸媽

公爵府

回覆樓主

改comment 是真的,以前做間學校興趣班完結時都會比評估報告,老師寫完要比主任review先出得。有啲新手老師唔知規矩,寫得太老實,要修改先比得家長。

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個個屋村都幾孚有幼稚園,有些仲有幾間,有幾多間屋村幼稚園真係有咁恐怖?

男爵府

anita_yps 發表於 17-11-23 12:57
個個屋村都幾孚有幼稚園,有些仲有幾間,有幾多間屋村幼稚園真係有咁恐怖?
...

作者都係講extreme case, 名幼都唔係個個家長咁癲。

子爵府

anita_yps 發表於 17-11-23 12:57
...
我小朋友讀屋村內慈善機構辦的幼稚園, 因為周邊都係公屋, 有新有舊, 我係見過有同學仔響學校食完飯攞支筷子扮支煙擔響口度. 個呀爸應該平日都肆無忌憚咁響個仔面前食煙.

樓主個位MISS話書包有煙好大機會係細路貪得意攞左放響自己書包.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

咁講唔止幼稚園,小學老師同中學老師都一樣,要兼顧埋社工、補習、對外比賽事務、校本課程又要出書,甚至導遊添!

別墅

而家做老師,都要睇家長面色

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

以前老師話乜就乜,而家岩岩相反

珍珠宮

回覆樓主:

所以幼稚園呢行真係好難做,湊一個已疲累,仲要對住三十人不同性格學生,不同社會層家長

但我仍深信仲有好多愛心老師,至少我女个間

水晶宮

回覆樓主

書包有煙講粗口咪算好,我識個細路識得講點吸毒,點卷d 野,咩叫追龍

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

唉......家教真係好影響小朋友!十幾年前我去某地區熱門幼稚園課後活動代課,見識過四歲小朋友順囗就說謊的功夫!自己整爛教具,屈隔離同學,被屈的只識喊,到家長來接,大話同學一見到媽咪就好委屈咁飲泣,話被屈同學整爛佢D嘢,但佢已經原諒被屈同學,仲叫媽咪俾糖呵返喊緊的被屈小朋友好彩課外活動地方有CCTV,被屈同學的爸爸堅持自己小朋友被屈,叫學校俾佢睇CCTV,最後真相大白,小朋友之間道歉了事,但大話小朋友媽咪仍然堅持係我呢個陌生代課老師影響佢仔情緒,令佢仔一時失控

翡翠宮

回覆樓主:

我不嬲都話,而家搞成咁,某種家長好大責任!

公爵府

唉.日日放學見到D小朋友去補習班!我接仔穿過商場見到個個小朋友都補補補!真辛苦!早上6時幾起床、3點放學食D野就補習社!朝7晚7大人都死啦!何況小朋友!玩嘅時間都冇!

子爵府

701003 發表於 17-11-23 14:29
唉......家教真係好影響小朋友!十幾年前我去某地區熱門幼稚園課後活動代課,見識過四歲小朋友順囗就說謊的 ...

首頁

尾頁

跳至