興趣嗜好

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

khsheh 發表於 17-11-30 14:16
請問知不知, 影相方面, Oneplus 5T 還是 HTC U Ultra 好呢? 差別大嗎? 因為我想2擇其一, 但不知那個影相好 ...

oneplus5從來影相唔覺得特別好, 係勝在 用835 cpu加6G ram

胃信又減到$2198, 真係唔明htc點解要係咁玩劈㗎, 不過對用家嚟講係一個大喜訊

http://www.mobilemagazinehk.com/2018/03/2398-仲未夠抵玩-htc-u-ultra-再創新低價.html

子爵府

simon138 發表於 17-12-1 09:01
已用了HTC uu 四個月,二個字 "好用"

HTC所有機都電量倒水,但係網上好多人話試咗呢個方法work, 大家可試下

子爵府

baby668 發表於 18-4-11 12:12
HTC所有機都電量倒水,但係網上好多人話試咗呢個方法work, 大家可試下

啱啱更新咗部機上android 8.0, 升級後部機操控明顯快咗好多, 強烈建議大家快啲upgrade

大宅

baby668 發表於 18-4-11 18:05
啱啱更新咗部機上android 8.0, 升級後部機操控明顯快咗好多, 強烈建議大家快啲upgrade
...

咁如果htc ultra 2千零蚊真係ok喎
咁你又認為 u11+ 如何?

如果2千零蚊影相唔差,咁我轉軚買呢部

Budget有限,今日衞訊sell我買samsung c9 pro 或c8,話3000蚊手機黎講影相質素好好

子爵府

princesspig 發表於 18-4-14 23:11
咁如果htc ultra 2千零蚊真係ok喎
咁你又認為 u11+ 如何?

U11+ CPU新同快,兼發熱情況比U Ultra 821 cpu低,如預算多一定要$4xxx,U11+,但我呢D窮lun,情願用$2200玩一兩年換機,前晚同太太幫女女晚上係公園影相拍片,明顯U Ultra影相和拍片在低光下比太太iPhone 7 plus光, 個人認為兩者鏡頭價錢相差兩倍,但質素非常接近

現時U Ultra $2200, iPhone 7plus $6688

子爵府

回覆樓主

呢部有冇NFC功能?

大宅

baby668 發表於 18-4-15 10:18
U11+ CPU新同快,兼發熱情況比U Ultra 821 cpu低,如預算多一定要$4xxx,U11+,但我呢D窮lun,情願用$2200玩 ...

我今日啱啱係衞訊睇到

子爵府

jy0022 發表於 18-4-15 11:09
呢部有冇NFC功能?

作為過氣旗艦機,點可能冇nfc,又唔係大陸機

子爵府

princesspig 發表於 18-4-15 12:50
我今日啱啱係衞訊睇到

唔需要信人哋講,信自己嘅眼,詳細測試, 試清楚咗之後,你就會知道係咪得定唔得

子爵府

baby668 發表於 18-4-15 13:01
作為過氣旗艦機,點可能冇nfc,又唔係大陸機

冇留意開HTC,唔知邊款係旗艦機。。

別墅

回覆樓主

請問HTC ULTRA同U11 比,邊部好d?

子爵府

lulub1201 發表於 18-4-16 16:42
請問HTC ULTRA同U11 比,邊部好d?

二揀一,一定係u11, 依家見到太陽客戶u11只係36xx, 呢個價位絕對可考慮入手, 但係U11+ 高企$46xx, 所以目前來講性價比最高然係htc u ultra同u11

男爵府

畀面勳章

HTC u11 eyes 映相同 HTC u ultra 類近.但電池有39XX(呢點好重要).個mon有6寸.cpu就慢少少.小店價都係2千幾...

子爵府

kenmclaw 發表於 18-4-17 07:21
HTC u11 eyes 映相同 HTC u ultra 類近.但電池有39XX(呢點好重要).個mon有6寸.cpu就慢少少.小店價都係2千幾 ...

唔好忘記u11 eyes係用低階cpu, 同u11 835高性能cpu,重點低配置u11 eyes賣$29xx,2017年 旗艦頂級配置u11才賣$3xxx, 白痴嘅都識揀啦

在這u11 eyes 和超級性價比王 U Ultra 更加輸十條街,U ultra便宜七百, 除咗電力 輸比u11 eyes之外, 所有嘢都比u11 eyes好萬倍

子爵府

simon138 發表於 17-12-1 09:19
當然這部機都有它的缺點,大家買前,最好先上google搜尋一下。

呢部機有幾個致命傷嘅缺點

1. 電量好似倒水 ,一定要帶尿袋出街

2. 2016 年旗艦 821 CPU, 持續不停玩會有發熱情況, 所有用820 821 cpu手機都有此現象, 包括LG V20,G5, G6, Samsung S7 edge

3. 屏幕在強光之下就算調到最光都係比較偏暗

除咗三大缺點之外,其餘都係無敵

子爵府

回覆樓主:

現在衛訊減價後$1998

大宅

baby668 發表於 18-4-26 18:05
現在衛訊減價後$1998

想問下樓主話呢部機電量倒水咁,如果平時返工8個鐘少用嘅,來回車程煲劇打機大約2個鐘,唔帶尿袋夠唔夠用呀,工作地點無得差電

子爵府

ravian 發表於 18-5-1 23:49
想問下樓主話呢部機電量倒水咁,如果平時返工8個鐘少用嘅,來回車程煲劇打機大約2個鐘,唔帶尿袋夠唔夠用 ...

今朝十點半充滿電, 期間冇乜點長用 ,使用時間加埋大約一個鐘, 到現時為止電量只剩53%

大宅

baby668 發表於 18-5-6 18:40
今朝十點半充滿電, 期間冇乜點長用 ,使用時間加埋大約一個鐘, 到現時為止電量只剩53%
...

今日去衛x試完機即刻買咗啦,打算送俾我媽咪做母親節禮物,整體感覺 都唔差呀,係幾抵玩嘅,可惜中銀信用咭優惠無咗啦,得返400蚊超市現金券送咋

複式洋房

這品牌U系手機都有點問題
U11+有黃斑, U ultra GOOGLE翻譯APP. 按相機翻譯時. 會狂閃屏+黃斑
最重要, 現在代理保養極差. 態度更差, 什麼都是人為, 維修都要付錢.
台灣有問題例子更多. 以下LINE是香港有問題的. 可參考一下.

HTC U11+ 黃Mon 維修報價$1880 [新苦主@ #675]
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... age%3D1&page=80

[再創新低] HTC U Ultra $2198 (黑色再-$200)
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... age%3D2&page=54

首頁
23456...7

尾頁

跳至