美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你估我唔到 發表於 17-11-24 15:07
thanks 等我試下先

JM, 用粉餅,最緊要塊面夠爽先好上粉!我自己有好多不同類型makeup base/primer, 以為上礦物粉一樣要搽呢D打底,之前用Jane Iredale碎粉底一D問題都冇,因為個粉夠幼細。
但自從響日本買Only Minerals就出現click粉、浮粉問題,係一上粉就出事喎!於是又試下BareMineral Bare Pro粉餅,幾合一,方便啦,點知仲恐怖!直情係個粉會痴番個primer出來再撈起一堆好鬼火,想掉左盒粉餅。研究再研究,終於得出結論,就係打底不能黏面,個掃D毛不能太密實,又要夠硬夠挺!

如果你想防曬打底,推介你用Elta MD 41有色防曬,好快乾,非常適合再上礦物粉

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hchu06 發表於 17-11-24 15:27
JM, 用粉餅,最緊要塊面夠爽先好上粉!我自己有好多不同類型makeup base/primer, 以為上礦物粉一樣要搽呢D ...
我冇用base/primer呀, 係skincare後直接上粉。本身我係用礦物粉既, 真係粉, 唔係粉餅....但就面頰位有D甩皮, 好明顯係乾....
於是我先再買保濕粉餅 (餅狀), 點知又浮粉...
真係好無奈!!!!!

我之前係有用elta md 41既, 但真係好乾, 佢令到之後上粉甩皮....我skip左elta md後, 甩皮情況係改善左...
我買左另一枝保濕D既防曬, 未送到黎所以未試到...

我而家就係用緊only minerals呀, 其實夏天用好好, 而家呢D天氣, 唉甩皮/浮粉 我要再研究下先!!!

大宅

上粉前塊面一定唔可以痴立立既狀態,愈乾爽愈好,試過冬天搽完CREAM再上粉就即刻出事了,一達達粉好恐怖,後尾換左保濕GEL就冇左呢個問題
礦物粉都比較乾,所以最好化妝前做好保濕,另外我習慣上完妝再噴一噴保濕SPRAY,會KEEP得耐好多~

男爵府

唐棠 發表於 17-11-24 16:44
上粉前塊面一定唔可以痴立立既狀態,愈乾爽愈好,試過冬天搽完CREAM再上粉就即刻出事了,一達達粉好恐怖, ...
係咪普通保濕spray 例如avene果D都得? 定一定要用make up setting spray?之前我有噴MUF果隻setting spray 冇浮粉但都有甩皮....呢幾日冇噴就浮粉但冇甩皮..
thank you.

伯爵府

你估我唔到 發表於 17-11-24 12:47
但我果隻係礦物粉, 唔係就咁補妝粉餅.本身礦物粉係一樣頂替幾樣...

不過如果真係太乾用唔到 (我本身冬天係 ...
我同你皮膚都幾似,我係混乾,仲要送埋玫瑰痤瘡。所以完全唔敢用礦類既化妝品,
想問你用開咩牌子cushion?

伯爵府

上粉前塊面一定唔可以痴立立既狀態,愈乾爽愈好,試過冬天搽完CREAM再上粉就即刻出事了,一達達粉好恐怖, ...請問,你全乾透,通常要幾耐? 另外,你上碎粉後,先再用噴霧定妝??

男爵府

Whitechocolate 發表於 17-11-24 17:03
我同你皮膚都幾似,我係混乾,仲要送埋玫瑰痤瘡。所以完全唔敢用礦類既化妝品,
想問你用開咩牌子cushion?
...
礦物粉應該係對皮膚好D, 冇咁大負擔~ 不過玫瑰痤瘡我唔熟所以唔知~

我上個冬天係用Hera, 之前都有用過laneige, iope, 我好少用專櫃品牌的~

伯爵府

hchu06 發表於 17-11-24 14:58
輕手打圈抓粉,上面就打橫掃,毛孔粗位置要「篤」支掃上面,籍此將粉按壓上皮膚
...
學到好多野!!原來上碎粉都咁多學問。

請問: 咁額頭又咩手法上碎粉先啱??我都試過眼袋位,同額頭一撻撻出事,堅恐佈。
我用Make up forever啡色圓頭掃。

伯爵府

你估我唔到 發表於 17-11-24 17:08
礦物粉應該係對皮膚好D, 冇咁大負擔~ 不過玫瑰痤瘡我唔熟所以唔知~

我上個冬天係用Hera, 之前都有用過lane ...
礦物粉成份較靚? 所以好d?

男爵府

Whitechocolate 發表於 17-11-24 17:13
礦物粉成份較靚? 所以好d?
礦物粉成份簡單D同埋天然, 對皮膚少D刺激.

子爵府

Whitechocolate 發表於 17-11-24 17:11

請問: 咁額頭又咩手法上碎粉先啱??我都試過眼袋位,同額頭一撻 ...

普通碎粉?如果係liquid foundation, 我用Cle de peau呢類碎粉,會用粉撲輕印,再用大掃去掃多一次。

子爵府

Whitechocolate 發表於 17-11-24 17:11

請問: 咁額頭又咩手法上碎粉先啱??我都試過眼袋位,同額頭一撻 ...

一撻撻,可能係你本身eye cream未乾,而個掃太密毛,抓起一堆粉咁痴落去有凹凸嘅眼袋位,我都試過。我通常抓左粉,會先由腮邊上粉,先會再掃面珠、眼袋

子爵府

上粉前塊面一定唔可以痴立立既狀態,愈乾爽愈好,試過冬天搽完CREAM再上粉就即刻出事了,一達達粉好恐怖, ...

同意呀!我有相同經驗!

大宅

你估我唔到 發表於 17-11-24 16:55
係咪普通保濕spray 例如avene果D都得? 定一定要用make up setting spray?之前我有噴MUF果隻setting spray ...
普通就得架喇~我都係用avene或者廣源良

大宅

Whitechocolate 發表於 17-11-24 17:05
我一般都係搽完3-5分鐘就開始化妝~如果真係仲痴立立可以用紙巾輕輕印一印先化~我冇用碎粉呀, 就咁上完礦物粉就噴SPRAY

男爵府

唐棠 發表於 17-11-24 17:58
普通就得架喇~我都係用avene或者廣源良
THANKS噴完要拍下塊面嗎? 定由佢自己乾? 定係用紙巾印一印多餘既粉?

大宅

你估我唔到 發表於 17-11-24 18:03
THANKS噴完要拍下塊面嗎? 定由佢自己乾? 定係用紙巾印一印多餘既粉?
我都係由佢自己乾~~

你估我唔到    發表於 17-11-24 18:07

伯爵府

hchu06 發表於 17-11-24 17:53
普通碎粉?如果係liquid foundation, 我用Cle de peau呢類碎粉,會用粉撲輕印,再用大掃去掃多一次。
...
咁我用完手頭上,又試下你講的 唔該!!

伯爵府

hchu06 發表於 17-11-24 17:53
...
嘩,咁乾天氣,你都沖用到濕粉,你定好後生或皮膚好好!!羨慕!!!
我用Laura mercier,我都學你方法,唔該!!!!!

伯爵府

唐棠 發表於 17-11-24 18:01
我一般都係搽完3-5分鐘就開始化妝~如果真係仲痴立立可以用紙巾輕輕印一印先化~我冇用碎粉呀, 就咁上完礦物 ...
用紙巾印下,依個方法都唔錯,等我都試下。唔該!!!!

首頁

尾頁

跳至