烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛剛焗咗個蜂蜜蛋糕, 但係個蛋糕焗完後都係發唔起, 好實...唔該請問各位高手, 我嘅問題出喺邊 ...

食譜如下:

材料︰

蜂蜜
2湯匙

低筋麵粉 85
沙拉油 2湯匙
鮮奶 2湯匙
他他粉 1/4茶匙

製作
1. 先用150度預熱焗爐。
2. 蛋黃加20克糖打成淡黃色,加入蜂蜜打至濃稠,加入鮮奶及沙拉油拌勻。
3. 將麵粉過篩,慢慢加入蛋黃糊中。
4. 蛋白打起加他他粉,再將50克糖分2次加入,打至企起。
5. 將蛋白糊分3次加入蛋黃糊中。
6. 模型鋪紙,裝模,即可烤焙 。
7. 以攝氏150度烤約40分鐘。

其實, 我已經跟足食譜去做, 但係...但係...都係發唔起 唔該你哋幫幫我mouth:

水晶宮

我都係用這個食譜,冇問題喎,甚至冇加他他秎都發得好高。

我估你應該 mix 蛋白入蛋黃槳過份攪拌,你是否用 電mixer 來 mix???? 一定要用手輕輕攪拌 。

大宅

I don't know, perhaps it is as what you said.

Thank you

原帖由 wcandtt 於 09-2-25 08:57 發表

我估你應該 mix 蛋白入蛋黃槳過份攪拌,你是否用 電mixer 來 mix???? 一定要用手輕輕攪拌 。 ...

大宅

sorry as if the recipe said "蛋白打起加他他粉,再將50克糖分2次加入,打至企起。" then how what means "一定要用手輕輕攪拌"

If I still need to 打至企起?

原帖由 wcandtt 於 09-2-25 08:57 發表

我估你應該 mix 蛋白入蛋黃槳過份攪拌,你是否用 電mixer 來 mix???? 一定要用手輕輕攪拌 。 ...

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Carolin媽咪 於 09-3-29 05:11 AM 發表
sorry as if the recipe said "蛋白打起加他他粉,再將50克糖分2次加入,打至企起。" then how what means "一定要用手輕輕攪拌"

If I still need to 打至企起?

...

打至企起即d蛋白用打蛋器拉到蛋白尖,倒轉成盆蛋白唔會倒到出黎就為之企身喇。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

多謝,各位高人賜教

I will try try the coming weekend.

原帖由 召藥師 於 09-3-29 11:52 發表

打至企起即d蛋白用打蛋器拉到蛋白尖,倒轉成盆蛋白唔會倒到出黎就為之企身喇。

禁止訪問

複式洋房

回覆 # 的文章

幾錢,邊可以買呀

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至