跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

如校長所講今年學位剛剛好1比1, 咁即係BAND 2 生只可選回Band 2 學校? 不能進取選恩主X 或 沐X ?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

莫記沒公開學生成績, 只公布學校每年DSE最TOP既學生去向或Best5 results.

help : 其實有沒有家長清楚了解,現時狀況??

大宅

有關大埔區七間較有代表性中學之詳細Banding/公開試表現,可以參考這裡。
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
基本恩主教近年表現只與BAND2中中無異,只靠昔日名聲於區內立足,區內keep到的亦只有王記、栢雨或者沐恩。其他一早已經回曬塘。

大宅

xox 發表於 17-12-27 13:17

莫記給我感覺就像當年臨轉直資前(跌BAND末期)的羅定邦,又是對描述自己學生表現遮遮掩掩,透明度尋常地低,好像博家長唔知就胡混地過關收夠生甘。

大宅

Fanny_ma 發表於 17-12-29 13:51
莫記給我感覺就像當年臨轉直資前(跌BAND末期)的羅定邦,又是對描述自己學生表現遮遮掩掩,透明度尋常地低 ...

現時莫壽增都無公開DSE成績,睇唔透

B1尾B2 頭成績有咩好揀?
睇完沐恩,感覺好悶, 唔啱小女
救恩撞左時間所以無聽簡介, 可否比下意見

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

莫壽增 2017年DSE全級人數:130人

(1) 3322率:84%

(2) 四主科成績:中文3比率84.7% 、英文3比率97.7%、數學2比率100%、通識2比率99.2%)

(3) 升讀本地學士學位課程(包括資助和自資):60%
# 其中一人考獲6(5**)

(4) 海外升學:9.2%
# 其中一人獲卓越奬學金計劃,入讀UCLA

* 以上資料由莫壽增中六家長提供

大宅

mrs.so 發表於 17-12-30 14:45

約B1B水平,仍與外區B1A有距離。但只靠一位家長提供,而非官方公佈,可能會存在出入。

大宅

kam210 發表於 17-12-29 23:30
現時莫壽增都無公開DSE成績,睇唔透

B1尾B2 頭成績有咩好揀?

考慮恩主教,或外區直資,再無得簡就羅定邦(最後防線),今年羅定邦簡介會好熱鬧,成千人!本人對救恩毫無好感,雖然該校一直受本區家長追捧,說該校傳統並且校風好,但想講校風好的B2中中其實大把,加上救恩公開試成績出奇地差(近幾年已沒公佈成績,對上一次公佈3322比率只得30%,按此推算現在可會更差),如果這樣我情願比錢讀羅定邦(但要考慮該校行政十分混亂),原因係羅中轉直資後收生一直比救恩差(早幾年羅有收少量B3,救一定無),但最後DSE成績亦小勝救恩,但考慮到救恩已吸納區內邊緣人/B2上游,但成績只得B2中至尾水平,所以學生係無進步過,甚至變得更差,所以我會情願過羅定邦,至少保證英文唔會太差,當然有得諗緊係其他區先!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Fanny_ma 發表於 17-12-29 13:45
有關大埔區七間較有代表性中學之詳細Banding/公開試表現,可以參考這裡。
https://www.edu-kingdom.com/for ...

乜恩主教咁差呀,估唔到

水晶宮

mrs.so 發表於 17-12-30 14:45

你好,請問你知道王肇枝2017 DSE成績嗎?謝謝你

別墅

回覆樓主:

想請教吓,小朋友成續介乎Band2頭至中,冇乜課外,自行想出沙田一試,可選邊間校風好中學,而大埔又可選擇哪些中學,謝謝!

大宅

回覆 JCHIN 的帖子

1.培基2.王錦輝
3.德信
培橋唔洗諗,收既機會好微。

大埔
1.羅定邦(BAND2首選)
2.圓二
3.孫書
4.救恩(負增值,沈寂中,只靠老本,無賣點)

別墅

Fanny_ma 發表於 18-1-14 14:17

1.培基2.王錦輝

Fanny ma, 謝謝您!

複式洋房

Fanny_ma 發表於 18-1-14 14:17

1.培基2.王錦輝
其實而家講B1定B2會唔會介乎邊間小學呢? 會唔會大埔TOP5小學B2可博B1尾學校呢?

公爵府

混吉仔 發表於 18-1-26 17:07
其實而家講B1定B2會唔會介乎邊間小學呢? 會唔會大埔TOP5小學B2可博B1尾學校呢?
...

你心中既TOP 5 five 小學未必係其他人眼中同樣Level

恩主教成績差唔差今年都收表量比王肇枝及柏雨多百幾二百份

王肇枝既升中成績,校長升中講座表示10個當中有6.7人升大學,可以係校務報名參閱

莫記升大成績係中六家長提供,中肯與否可以直接打去問莫記,無需太多質疑。

柏雨升中成績校務報告都有列出。

複式洋房

mrs.so 發表於 18-1-26 17:49
你心中既TOP 5 five 小學未必係其他人眼中同樣Level

恩主教成績差唔差今年都收表量比王肇枝及柏雨多百幾 ...
O No~, 原來恩主教咁搶手,不過我覺得佢幾注重操行

大宅

mrs.so 發表於 18-1-26 17:49

恩主教成績差唔差今年都收表量比王肇枝及柏雨多百幾 ...
Mrs.so,請問大抽獎恩主教放乙部第二志願妥不妥?

公爵府

RaeFANG 發表於 18-2-9 10:07
Mrs.so,請問大抽獎恩主教放乙部第二志願妥不妥?

可以,上年乙三都入到沐恩及恩主教

公爵府

mrs.so 發表於 18-2-9 19:49
可以,上年乙三都入到沐恩及恩主教

補充band one 學生才可這選擇

首頁
12345...11

尾頁

跳至