跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

michelle882006 發表於 17-12-9 10:47
回覆 Fanny_ma 的帖子

何中即係邊間中學呀? 本人亦有考慮誇沙田區, 但我又唔熟沙田D學校, 我諗住如果大攪 ...

何郭佩珍中學
band two 出沙田係唔錯既選擇

大宅

回覆樓主:

如果B2排位如何呢?

複式洋房

其實而家啲中學唔分中中同英中,呢個網站有個甚麼中英指數,好清楚睇到每間中學有幾多成中文同英文。

「大考」網站首創「中英指數」
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp

傳統上,香港的中學分為中文中學(中中)和英文中學(英中)。其實自 2010 年起,教育局實施「微調教學語言安排」,中中與英中已沒有明確的界線。各中學可在教育局的許可下,按校本情況來訂定教學語言政策,自行決定每個科目採用中文或英文授課(語文科目除外)。而另一方面,在文憑試中,考生可選擇每個科目以中文或英文作答(語文科目除外)。所以學生就讀的中學,在高中採用的教學語言,就直接影響了學生將來以甚麼語言來應考文憑試。

為了更簡易地了解每所中學的教學語言政策,我們從中學概覽提供的資訊,概括各高中科目的教學語言,為每所中學(包括官立、資助、直資及按拉津貼)計算出一個「中英指數」,這指數反映每所中學以中文和英文授課的比重,「中 100%」為全中文授課,「英 100%」為全英語授課,而「中 50%」或「英 50%」指中英比重各佔一半。

大宅

跨區沙田考慮培基、培僑等學校絕對明智,尤其培僑可謂令人驚喜,公開試成績絕對勝過部分所謂全英中。講真培基收你,分分鐘可以連恩主教都可以放棄,反正都係退步緊,六年後會係點難預料。

大宅

sherran 發表於 17-12-9 11:23
請問兩間1A 莫壽增/栢雨 點擇?乙一只能二選一

兩間學校完全唔同style,但唯一值得討論的是莫記已很多年沒公開學生成績,當其他一線英中具高透明度,讓家長清楚明白每屆學生表現時候(如,林護,保一,鄧顯等校),莫記只公布學校每年DSE最TOP既學生去向或Best5 results,反之栢雨就成績直逼其他區龍頭,出了個狀元,最少從表面睇一定比莫記更具發展潛能。所以,我一定會選栢雨,因為根據現時狀況,好難conform莫記仲keep唔keep到band1頭水平,分分鐘又係負增值水平,唔值得冒險。

大宅

mrs.so 發表於 17-12-9 22:46
莫一,王二,沐三,救四
以上band one 填表

大埔因缺乏好學校,所以只能這樣填表。但要考慮萬一唔好彩,Band1派入救恩呢類負增值BAND2,大家又甘唔甘心。說話係難聽,據我多年觀察,家長好多時只被學校往績蒙蔽,而忽略學校現時具體情況,呢類微調中中好多文憑試英文成績都強差人意,好多學生都死英文而與大學卻步,所以要小心。

大宅

yfhofep 發表於 17-12-10 14:29
其實而家啲中學唔分中中同英中,呢個網站有個甚麼中英指數,好清楚睇到每間中學有幾多成中文同英文。

「大 ...
嘩,真係估唔到大埔最能夠稱上全英教學竟係羅定邦,哈哈,不過用咩語言教都無用,最緊要係點令學生進步,九龍有間津貼英中叫呂郭碧鳳又係年年3322%below average,講就講英中,實質嚇死人!

大宅

回覆 Fanny_ma 的帖子

如誇區我首選都係培基, 但唔知直資學校扣門位多唔多?

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

MRS SO, 如誇區我首選都係培基, 但唔知直資學校扣門位多唔多?

公爵府

michelle882006 發表於 17-12-12 15:00

MRS SO, 如誇區我首選都係培基, 但唔知直資學校扣門位多唔多?

我兩個都考過培基first round 已經取錄
培基Peter 校長好有理念
我最後無簽培基offer
我大仔係Band one生在大埔區學位多過人情況下一定派到大埔五間英中
而細仔Band two生有另外既心儀中學,亦係學位多過人,我們如願派了首志願同時向沙田九龍既中學叩門,獲五間叩門成功,最後著陸跨區中學。

我抱著唔試唔甘心心態在學位多過人情況放膽去試

一定要問清楚今年升中位多過人還是人多過位,電腦派位志願有分別

大宅

請教各位,如小朋友屬B1尾自行和大抽獎可否博恩主教?
多多指教!

公爵府

pojing 發表於 17-12-12 23:49
請教各位,如小朋友屬B1尾自行和大抽獎可否博恩主教?

B1尾可以首輪沐恩/恩主教

首輪:
王肇枝,莫壽增,柏雨三擇一+沐恩,恩主教兩擇一

電腦派位(最後一次呈分依然企穩B1)
恩主教/沐恩放乙一應該無問題

你校有無在講升中學位數字是位多過人還是人多過位?

大宅

Mrs mo多謝你提供寶貴意見! 學校沒有講位多定係人多, 以我所去聽過中學恩記校長講話今年預左冇扣門位, 除非有學生自動放棄才有, 現在亞囝成績是B2中, 如果我自行收生時田甲部和乙部首三志願應如何排列好呢?

大宅

謝謝你Mrs So,其實我小朋友現小五😁,成績一直徘徊B1尾,想早點了解一下升中資料。最近,聽了學校講座並無提過人多或位多。上次聽左恩主教,校長輕輕提過人數開始增加,但來年唔會加班,而後年就有機會加班。
多多指教!

男爵府

畀面勳章

michelle882006 發表於 17-12-13 09:53

Mrs mo多謝你提供寶貴意見! 學校沒有講位多定係人多, 以我所去聽過中學恩記校長講話今 ...

其實自己都可以計到的。去EK 揾2017數據參考吧!
舊年大埔小五生約二仟二人,假設全升小六。
然後再check 番五間英中學位。
雖然未必準,但相差不遠的。

揾到約數,再計。
2017 今年升中位首輪已多了很多北區學生誇區到大埔,呢点要注意的。
另外,五間英中都有預留幾個位俾北區大抽獎。
因此,揾晒數據都唔好老定,以為位多個人,喺填嘅時候咁進取,尤其唔係bank 1嘅同學仔。

我舊年經歷過,等派位真係好痛苦。
加油

大宅

Fanny_ma 發表於 17-12-10 15:37
兩間學校完全唔同style,但唯一值得討論的是莫記已很多年沒公開學生成績,當其他一線英中具高透明度,讓家 ...

莫記今年都有個考到6科5**

大宅

有冇人比下意見咁Band 2 如何排位好呢?

公爵府

michelle882006 發表於 17-12-20 10:26
有冇人比下意見咁Band 2 如何排位好呢?

band two 排位
你首輪邊兩間才可知Band two 排位
普遍救恩,圓玄為Band two 學生主力

公爵府

momodolop 發表於 17-12-15 15:26

其實自己都可以計到的。去EK 揾2017數據參考吧!

所以更加要數據支持排位
上星期六王肇枝升中講座,鄭校長講得好清楚今年依然開四班,人數約2000人+,叫家長可以計計全大埔中學學位數。

點解要子女能力做到就爭取進入band one學位,因為band one生派哂學位才到band two有學位,如果位夠情況而band two 生又肯進取一試,只會博恩主教,沐恩兩間其中一間放乙一。

如果該年五間英中學位不足提供Band one學生入讀,不講Band two生是否進取,連band one電腦派位排位也要推前及保守。

大宅

mrs.so 我剛上星期去完玄圓開放日得知今年學生與學位是打和的 !

首頁
12345...11

尾頁

跳至