跳至
[大埔區] 大埔區中學  

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

柳葉 發表於 18-11-19 12:46
請教各位,如果亞仔一次成績係B2,(平均分82.5 ),一次成績係B1(平均分87.5),大埔救恩唔知博唔博到 :thinking ...

有機會B1尾B2頭一定要上回B1,如果B2你可以揀救恩,圓玄,B1就更好五間英中可選,按自己孩子能力。

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實小學banding 會不會影響學生既分級
係咪二線小學既頭10都係叫band 2
依點有唔明白

公爵府

金仔媽媽 發表於 18-11-24 12:25
其實小學banding 會不會影響學生既分級
係咪二線小學既頭10都係叫band 2
依點有唔明白

banding 係按每兩年P-S1考試為小學拎每個banding 既人數

我大仔當年B1中尾中都可以直資神校取錄,所以banding 計算非家長所知既咁簡單

大宅

請賜教: 小朋友第一和第二次呈分試都屬於B2頭,而老師話可試博一間B1尾學校,請問即係可以試 首輪1)沐恩2)恩主教?但大抽獎時要填B2學校:救恩或圓二?定係首輪只揀B1一間,第二就要填B2學校?thxthx

多多指教!

公爵府

pojing 發表於 18-11-24 20:12
請賜教: 小朋友第一和第二次呈分試都屬於B2頭,而老師話可試博一間B1尾學校,請問即係可以試 首輪1)沐恩2) ...

今年老師有無講學位足夠嗎?
如不足學位,就可首輪一間沐恩或恩主教+救恩或圓玄,甚至你有信心呈三會跑回B1,就要拎出勇氣沐恩+恩主教。

伯爵府

如果學位不足夠,是否意味著band1尾擲界果d學生,可能會跌落band2。
Band2尾又可能跌落band3。
因為增加學位的話亦只有增加band3學位
是不是呢?請賜教⋯

伯爵府

mrs.so 發表於 18-11-25 11:07
今年老師有無講學位足夠嗎?
如不足學位,就可首輪一間沐恩或恩主教+救恩或圓玄,甚至你有信心呈三會跑回B ...

上年大埔區d升中學位好似已經不足
我估今次應該更甚

公爵府

marcus_hclee 發表於 18-11-25 17:46
如果學位不足夠,是否意味著band1尾擲界果d學生,可能會跌落band2。
Band2尾又可能跌落band3。
因為增加學 ...

電腦派位唔會分頭中尾
如果真係學位不足,即使B1頭電腦派位無策略或進取排位,也會派至中中或微調。

公爵府

mrs.so 發表於 18-11-25 18:04
電腦派位唔會分頭中尾
如果真係學位不足,即使B1頭電腦派位無策略或進取排位,也會派至中中或微調。
...

上年都有講學位不足要加開中一班次,但仍有B2學生入了沐恩。

伯爵府

mrs.so 發表於 18-11-25 18:04
電腦派位唔會分頭中尾
...

Thx

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

謝謝mrs. so老師無提及學位問題,下次問問
請問如呈三有幸追上B1,但呈一二都屬B2,大抽獎可放B1學校嗎?
多多指教!

大宅

B2入到沐恩好振奮呀!

多多指教!

公爵府

pojing 發表於 18-11-25 18:09

謝謝mrs. so老師無提及學位問題,下次問問

如呈三跑上B1,電腦派位可填全英中予乙一至乙三,甚至有勇氣乙四填上全英中。

不過B2入到沐恩,但成績全級考尾,真係好震。。。嚇!他已打算轉校去中中。

伯爵府

mrs.so 發表於 18-11-25 18:21
如呈三跑上B1,電腦派位可填全英中予乙一至乙三,甚至有勇氣乙四填上全英中。

不過B2入到沐恩,但成績全 ...

所以要選擇適合孩子的學校
才是最重要的

大宅

明白明白,謝謝提點
多多指教!

侯爵府

咁進取真係得?昨天參觀恩主教開放日,嗰校長話去年全部只收b1!攪到我有D驚!

公爵府

kayen 發表於 18-11-25 23:18
咁進取真係得?昨天參觀恩主教開放日,嗰校長話去年全部只收b1!攪到我有D驚!
...

恩主教今年九月中一當然全部B1,太多北區衝出到大埔,揀恩主教乙三都派入,過去B2影響得好差,連DSE都近三年不太公佈,既然首輪有得揀30%一定岩自己口味。

大宅

mrs.so 發表於 18-11-19 15:15
有機會B1尾B2頭一定要上回B1,如果B2你可以揀救恩,圓玄,B1就更好五間英中可選,按自己孩子能力。
...

謝謝!

伯爵府

係la B2成績走去抽B1學校跟到咩?真係唔明

我想知中四選科,想知邊間多選擇

聽到莫壽真有九十幾種選擇

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

咁唔知B1尾,自行進取d 得唔得?小朋友心儀迦密... 我擔心佢會不會跟唔上..
我係咪應該比小朋友放膽試?

首頁
45678...11

尾頁

跳至