跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 conly 的帖子

老師話亞女B1B 旦我始終有D懷疑, 都唔知博唔博好?
點解睇唔到??

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

conly 發表於 19-1-17 13:07
Mrs So, 咁會否過分進取

不會,B1學生正路選擇

大宅

羅定邦係咪好似網上評論咁差?同埋佢無公佈近2年整體DSE成績,只公佈幾位學生成績。。。好奇怪。。真係咁差咩?!有無家長知道?因為佢取錄左小女,小女band 2頭,所以想問下

伯爵府

不太清楚⋯
不過教育王國果邊都有少少關於羅記的comments
你去睇下

大宅

回覆 cmyung 的帖子

論成績,其實羅定邦在這區也過得去, 留意只是大埔區,同全港比較就見參差,前幾年條數就跟救恩一樣,或說略好。近幾年, 大埔區中學積弱, 沒有公佈公開試成績幾年的學校,還有救恩莫壽增,恩主教份 annual report 用字更見刁鑽, 不敢直接提及3322比率,留意是3322比率其實對一間band one中學甚無意思,但它們連這點都不敢公佈了。 參考其他區數據, 其實大埔區普遍中學 教學質素 都很不濟, 問題嚴峻。但整體小學派位情況甚佳, 所以問題應該不是出現在銜接的部分。你應該替小朋友 闖一闖外區的學校, 不應把目光只放在羅定邦, 或本區的微調中中

伯爵府

大家收到中學interview 信未?

複式洋房

對於學校band,用邏輯思維分析一下,全港有1000個升中生,在全港公開試中,頭200學生為B1,大埔區有20個學位,而當年的B1班只有15個位,有能力的學校定會多開B1班,所以教育局保證B1能力學生,必定會讀當區B1學校。全區總數最少會多加到25個B1學位!有多學位會給予B2頭和電腦抽籤進去!而每間學校的B1班必定會分ABCDE!好成績的會在A班,差成績的會在E班!當然名氣越大的學校收生一定會選擇成績最好的!如果你小孩成績平平而又有運氣抽籤進了最好的學校,小孩子必定會讀E班!試想想E班成績比較參疵,對小孩子的學習,不一定會是好!反而讀一間對小孩具備能力的學校,由D班升到A班不是會更好嗎?如果你就讀的學校,入大學率為10%,你的分數必定在全校10%內!好像上水區的鄧顯,他們入大學率好像是90多%,衹要你全級考到90%內,你就已經有入大學資格,頭10%都可考慮,港大科大中大!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

呈完最後一次,好彩還保持到水準。不過都想請教下Mrs. So 黎緊升中派位,係咪要選擇保守一點?
另外如何知道今年B1 學生有足夠學位分配?

伯爵府

其實我都想知,大埔band1中學加左果d位,即係夠5夠cover本年度的大埔band1學生?

複式洋房

cmyung 發表於 19-1-17 21:36
羅定邦係咪好似網上評論咁差?同埋佢無公佈近2年整體DSE成績,只公佈幾位學生成績。。。好奇怪。。真係咁差 ...

我個囡都系羅定邦出來當初因為一定派唔到英中所以選擇羅定邦,我想講無選擇錯成績可以不是Band 1, 但超碼講得一口留利英文,因為羅定邦好多外籍老師,小囡也過到3322,今年理工副學仕畢業了

大宅

回覆 kc3800 的帖子

我也認同羅定邦整體成績算BAND2頭不二之選,但感覺上學校具教育良心的老師不多,很多都HEA住做,而且學校不太接受批評,校長一言堂,故步自封。如果不是這樣,成績一定不只於此

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

kc3800 發表於 19-3-25 12:22
我個囡都系羅定邦出來當初因為一定派唔到英中所以選擇羅定邦,我想講無選擇錯成績可以不是Band 1, 但超碼 ...

我囡情況都差唔多, 當年邊緣人, 但真的不想她入中中, 所以選擇羅定邦,
可能羅中既英文老師真係多, 連班主任都係外籍人仕, 她對講英文有左明顯自信.

複式洋房

力奇大叔 發表於 19-3-26 11:45
我囡情況都差唔多, 當年邊緣人, 但真的不想她入中中, 所以選擇羅定邦,
可能羅中既英文老師真係多, 連班 ...

是,因為每日都需要用英文對答,所以聽多講多都有用,就連開家長會都是用英語(emoji)(emoji),真係想同校長講可唔可以用中文唔係每一個家長都消化道聽得明(emoji)(emoji)

伯爵府

kc3800 發表於 19-3-26 11:52
是,因為每日都需要用英文對答,所以聽多講多都有用,就連開家長會都是用英語(emoji)(emoji),真係想同校 ...

想問下幾錢學費

複式洋房

fmc 發表於 19-3-26 14:02
想問下幾錢學費

最新唔太清楚呀囡已經畢業了

伯爵府

kc3800 發表於 19-3-26 15:11
最新唔太清楚呀囡已經畢業了

唔該

大宅

回覆 fmc 的帖子

$22000 一年

伯爵府

Fanny_ma 發表於 19-3-26 17:01
回覆 fmc 的帖子

$22000 一年

Thx

伯爵府

Fanny_ma 發表於 19-3-25 13:19
回覆 kc3800 的帖子

我也認同羅定邦整體成績算BAND2頭不二之選,但感覺上學校具教育良心的老師不多,很多 ...

真係難搞 唔上唔落d成績 都唔知揀咩好

聽到你地講羅中 想英文好d 又好似唔錯甘

大宅

回覆 fmc 的帖子

你要多留意小朋友意願,不可只因羅中英文成績好,就盲目送去讀。加油,這個難關很快就捱過。

首頁

尾頁

跳至