自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

承諾四面神保佑如願會上網宣揚,我既願望其實未正式實現,我都會想宣揚左先,同埋都會搵日搵時間去荃灣還左神先,再求四面神保佑願望成真!
多謝四面神。

用戶要求終止服務

回覆樓主

又黎

公爵府

回覆樓主:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20045998

伯爵府

J.c.baby 發表於 17-11-26 01:34
又黎

haha! 點解要用宣揚尼做條件呢不過

伯爵府

molasses 發表於 17-11-26 01:36
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20045998

非常中!完全系我心聲!
宣揚其實我覺得吾系一d乜野既條件!
做多d善事好過啦!

公爵府

siiu_Y0613 發表於 17-11-26 01:42
非常中!完全系我心聲!
宣揚其實我覺得吾系一d乜野既條件!
做多d善事好過啦!

係囉,我覺得好似成件事行錯方向

水晶宮

J.c.baby 發表於 17-11-26 01:34
又黎

其實咁樣算唔算賣廣告?賣廣告版主可唔可以lock post?

用戶要求終止服務

亞牛亞妹 發表於 17-11-26 01:46
其實咁樣算唔算賣廣告?賣廣告版主可唔可以lock post?

唔係掛唔通賣廣告四面神會出糧比佢,我都做呀

水晶宮

J.c.baby 發表於 17-11-26 01:48
唔係掛唔通賣廣告四面神會出糧比佢,我都做呀

如果唔係,真係唔明點解成日都有呢D post,又唔見其他敎係咁......真心想知

用戶要求終止服務

siiu_Y0613 發表於 17-11-26 01:39
haha! 點解要用宣揚尼做條件呢不過

信者得救

用戶要求終止服務

亞牛亞妹 發表於 17-11-26 01:52
如果唔係,真係唔明點解成日都有呢D post,又唔見其他敎係咁......真心想知
...

都係果句,信者得救

伯爵府

molasses 發表於 17-11-26 01:46
係囉,我覺得好似成件事行錯方向

念錯哂
可能覺得甘樣系最易既感謝方法

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

侯爵府

支持你下次成篇文post 埋出來
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

不如用其他方法去報答啦,真係開始對呢個四面神反感

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

感謝神唔係靠網上宣揚掛

水晶宮

百思不得奇解!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

ms_maybb 發表於 17-11-26 08:14
不如用其他方法去報答啦,真係開始對呢個四面神反感

其實都唔關個神事,係善信諗錯隔離。。。我自己都有拜,但我從來冇用呢個方法還願!多行善積福,不作惡業,比片面既一言半語黎得真實!

公爵府

SaBB 發表於 17-11-26 08:11
支持你下次成篇文post 埋出來

就而家啦!

呢排突然有好多個網上多謝四面神嘅post,我忍唔住想分享一啲嘢。

首先,大家去拜之前麻煩先去了解一下呢位神,因為我睇見出咗呢啲post,恭喜樓主嘅有好多,跟住去做嘅又有一班... 甚至,亦係令我出呢個post嘅啟動點:多咗人去質疑,多咗啲“又嚟滿天神佛 、四面神好邪、迷信、教人不勞而獲... 等等嘅說話。呢啲係“還“俾神嘅嘢咩?

其次,咁樣去求,唔會令個世界變好。大家跳出嚟睇下個模式:有人想得到某樣嘢(仔女學業、感情、事業... whatever),然後去拜下四面神(或心裏發願only),然後話事成後上網講。呢個模式除咗令某人得償所願之外,對世界有咩好影響?

另外,關乎誠心問題,你覺得四面神好,只限佢實現咗你願望,咁你當佢係神咁拜係出於敬拜佢定出於自身利益?前者係,就算佢唔實現你願望,你一樣當佢係天地父母咁尊敬。自己問心,如果願望唔實現,你哋會唔會心入面(甚至講出口):唓!四面神都唔靈嘅...?

其實每個宗教都一樣,本質都係導人向善。宗教唔係等價交換,係你跟住個教義做好事,先係令世界變好嘅方法,唔係實現自己心願就令世界變好。

最後,想講,想真係還四面神,想真心感謝神恩,首先孝順自己父母先啦,尊敬別人、隨心隨行做好事、定時捐血、有能力就捐下錢俾可靠機構、行過見到推車仔阿婆阿伯幫下佢、對動物有慈悲心... n咁多樣嘢去做,唔係返屋企上網講兩下就還到,甚至弄巧反拙,引到人講惡言,都唔好啦。例如,求扣門成功嘅jm們,還神最好方法係教仔女珍惜呢個機會,認真好好去讀,學有所成第時做個品德好有學問嘅人幫助世界。一個人本身做好事,氣場都好啲,就會吸引到好事埋嚟。

最後,呢個post啱睇就睇啦,千祈唔好引起罵戰,多謝收看!

重申:我自己係印度教徒,四面神亦係我哋教嘅三大主神之一,雖然喺本土已經冇乜人拜四面神,但所有神祇都必需要尊重,所以我都好支持拜四面神嘅人,只係想講拜神都要識拜㗎。

伯爵府

molasses 發表於 17-11-26 09:28
就而家啦!

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

首頁

尾頁

跳至