母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

又話提倡母乳又話支持母乳媽媽,冇諗過醫院泵奶會咁困難!我人生第一次留院咩都唔知…

我腰痛到企唔到入急症,等左十個鐘見醫生需留院,凌晨上病房,乜都冇帶我已脹奶到石頭胸,即刻同護士檯講需要泵奶可否去E9,護士話唔得,叫我自備或叫家人拎黎。問題係我已石頭胸唔等唔得,護士依依哦哦一輪話可以借返黎,等左一個鐘終於拎到俾我,問要多個樽又要哦一輪,泵完已經天光我成晚冇訓。。。

午後我又脹要泵奶。。。護士A語氣態度好差!
我床邊護士A:「你唔係已經雪左兩樽奶喇咩?!無得再借架喇!每人只限兩個樽!唔通你要一打我俾一打你咩?!你要自己叫家人拎黎!」
(隔離床病人可以出院但仍然覺痛和不適想留多一日,護士A再次發功:「唔通你一直痛一直留院到50年咩?!」)

全母乳不易,多奶時會脹會痛會漏會塞會發炎發燒,冇奶時要追奶上奶,唔想因為今次病冇得泵而斷奶,但最終我兩邊都塞乳腺,一邊塞左雞蛋咁大另一邊塞左鵪鶉蛋咁大,而且奶量已減半,唔知幾時先可以正常返,唉!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我明白真係好谷氣, 餵人奶真係好難靠人. 第一晚個護士已經幫你借到一泵兩樽, 已經算係咁, 佢地唔俾你去E9 同借第3,4個樽亦唔係冇道理, 係 d 咀臉態度好衰.

如果仲要留院, 你叫家人拎去病房門口叫姑娘拎入病房俾你得唔得. 果d會易過你去求d 姑娘.

希望你早日康復, 快d 回復奶量.

大宅

MABOMA 發表於 17-11-27 16:55
政府近年大力提倡母乳,QE醫院聲稱支持母乳媽媽,但今次在A1病房姑娘出言侮辱和無理對待,令我感受到重大打 ...

可笑係如果你喺同一醫院身處婦產科,啲姑娘面口完全唔一樣。
喺婦產科啲姑娘借一百個比你都無任歡迎。

快啲休息下返去照顧小朋友好過。

大宅

Chickentailbun 發表於 17-11-28 08:22
可笑係如果你喺同一醫院身處婦產科,啲姑娘面口完全唔一樣。
喺婦產科啲姑娘借一百個比你都無任歡迎。

咪係囉
留左一日做檢查,冇咩大問題拿拿臨返屋企睇住兩個細路

大宅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊