跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人已收offer?

複式洋房

回覆 rudothk 的帖子

有,N PM班

複式洋房

goretti115 發表於 18-4-17 14:02
回覆 rudothk 的帖子

有,N PM班

Same here

子爵府

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

艾妃 發表於 18-4-25 13:04
我有全新N班校服書包呀,有無人想要,平售

請問幾多錢? 係咪全新,乜你咁快做左校服,做乜又唔要?

洋房

艾妃 發表於 18-4-25 13:04
我有全新N班校服書包呀,有無人想要,平售

唔好意思,我都係唔要套校服啦。本來唸住學校近屋企,想讀呢間。呢幾日search 啲資料,發覺學校口碑麻麻,有jm 話語境唔得,有人仲話唔可以靠學校,要外補,教育署資料話師生比例高,有人又話佢營運差,裝修殘舊,仲成日有負面消息。最怕係讀到一半執左,又要再周圍揾學校。所以都係揾間穩陣D嘅,遠D,辛苦D都D啦。

大宅

PetPetBoy 發表於 18-5-9 21:33
唔好意思,我都係唔要套校服啦。本來唸住學校近屋企,想讀呢間。呢幾日search 啲資料,發覺學校口碑麻麻, ...

我囝囝而家思博讀緊n,唔覺得有你所講既問題,讀得開心、日日開口埋口唱歌、主動早起身番學。我同佢都好中意呢間學校。

我仔番左學後認到好多英文字(Monday to Sunday , 各colours英文, 生果英文字, taxi car等等.. )講中文都叻左好多 -利申:佢本身係mixed但我地係屋企冇教過佢認英文生字 中文字就有教-
佢n班每一班都有個英藉既班主任,係真係英國藉!所以學既英文係一定英國tone!!! 我唔知你buy唔buy,但我同我澳洲藉先生就勁buy

校舍我覺得偏新同幾乾淨。
但因為搬左屋,所以來年唔會原校升k要另搵學校,so far之後in親每一間學校都收,我諗唔多唔少都多得學校既教導。

大宅

uwimuy 發表於 18-5-12 21:45

我囝囝而家思博讀緊n,唔覺得有你所講既問題,讀得開心、日 ...

囡囡讀緊N,英文唔得,普通話更唔掂。原本以為係佢自己問題,揾語言治療評估,佢地話囡囡廣東話講得好好,語言能力冇問題,可能係學校語境俾唔到足夠訓練佢。

我帶佢去考K,有D學校以為冇讀N,建議讀多年N,打好基礎再考好啲,如果唔係第日好難考到好小學。

我地見咁唔係辦法,轉校又冇學校收,唯有先揾外補,但都唔平,普通都要一千蚊4堂,學費已經貴,仲要外補,早知讀津校啦。

一補先知學校真係唔掂,囡囡就係同外補老師講taxi car, 老師即刻話不對,either say taxi or car, no taxi car!!

你老公係外國人,冇理由咁簡單嘅錯誤都唔糾正你地,仲勁buy

大宅

RadarBoy 發表於 18-5-13 17:13
囡囡讀緊N,英文唔得,普通話更唔掂。原本以為係佢自己問題,揾語言治療評估,佢地話囡囡廣東話講得好好, ...

我意思唔係話「taxi car」為一個字,係佢見到英文字(冇圖)得單字「taxi」「car」已經識得讀 之後仲有好多字「van」「boat」「banana 」「ice cream」「cat」「fish」要打出尼的話我諗會多過三十個... 「apple 」「ball」呢d簡單字佢竟然識串。咁可能唔小朋友既吸收能力唔同,亦有可能佢教野深唔係個個都吸收到。
咁普通話n班我諗就應該冇普通話堂,要就k1先有.

大宅

RadarBoy 發表於 18-5-13 17:13
囡囡讀緊N,英文唔得,普通話更唔掂。原本以為係佢自己問題,揾語言治療評估,佢地話囡囡廣東話講得好好, ...

Btw 你講既「taxi car」真係低級錯誤,就算係一個英文唔叻既香港人都知係錯,所以我唔覺得老師會真係教taxi car

大宅

uwimuy 發表於 18-5-13 18:37
Btw 你講既「taxi car」真係低級錯誤,就算係一個英文唔叻既香港人都知係錯,所以我唔覺得老師會真係教tax ...

Taxi car 呢D咁低级嘅錯誤,真係唔應該由一間4800學費嘅學校可以教出來。不過語言治療評估話囡囡語言學習冇問題,我地在屋企又唔冇點同佢講英文,我又從來未聽過姐姐講taxi car, 咁如果唔係學校學番來,會邊過教佢呢? 就算唔知邊度學到,點解net 冇發現呢D低级錯誤,無纠正佢呢?可能因為每班人數太多,照顧唔到。照顧唔到就應該每班小D學生啦。你條件好,老公係外國人,可以同你囝囝講英文,但係唔係每個香港家長都可以成日同小朋友講英文,所以先會比多D學費,揾間好語境嘅私校。

至於普通話,我記得舊年interview 時話N有普通話教,學校網站仲寫住每班有廣?東話,英文同普通話教授,咁咪即係誤導,貨不對辦?而且在荃灣區,接近5千學費嘅私校,N已經有教普通話啦。

大宅

RadarBoy 發表於 18-5-13 21:35
Taxi car 呢D咁低级嘅錯誤,真係唔應該由一間4800學費嘅學校可以教出來。不過語言治療評估話囡囡語言學習 ...

明白.. 咁你咁唔中意間學校 有冇退學?

大宅

RadarBoy 發表於 18-5-13 21:35
Taxi car 呢D咁低级嘅錯誤,真係唔應該由一間4800學費嘅學校可以教出來。不過語言治療評估話囡囡語言學習 ...

1, 我不是偏幫學校,但係小朋友仲學緊講野既時候有時理解錯不是大問題,始終仲咁細個

2,NET不是一對一,發現唔到你女講呢個字有問題其實都唔出奇

其實就算我仔爸爸係外國人 我仔理解都會有錯,例如佢仲未學識”you””I” 成日講”do you want some biscuits?” (其實佢意思係”can I have some biscuits) 有時同我講”想抱你” 其實佢意思係叫我抱佢

對錯與否呢個階段我覺得最重要佢地肯講肯表達,我先生成日出差都唔係咁多時間同佢傾到計 教到佢野。
學校就算做得幾好其實都係得三個鐘,三個鐘入面仲要去玩下、唱下歌、食茶點、去廁所等等。呢個時期想要學多d學術性既野唔多唔少都要靠屋企或者出去外補。

N班我覺得應該係主要令佢喜歡番學,學重自理、獨立... 呢d方面。

$48xx十個月學費再冇另收其他文具茶點費,同有英文班主任輔助下上堂我覺得唔算貴。

大宅

uwimuy 發表於 18-5-13 22:45
明白.. 咁你咁唔中意間學校 有冇退學?

你講得啱,我同其他媽媽,估計今年應該都同往年一樣,有一半N走,好多都係因為唔滿意,唔係為左慳錢讀津校。

你話2班N係NET班主任,但全校得3個NET, 咁剩一個NET咪要照顧6班K,咁K咪更加冇人照顧小朋友嘅英文需要?大倒退?

48xx學費貴唔貴,見仁見智啦,如果好似思博咁師生比例1:11,NET唔多,唔係每班有普通話,仲要出去外補,咁就好貴,津校師生比例仲低,又唔使錢,反正都要外補。

如果好似荃灣私校咁,師生比例1:6到7,NET多D,每班都有普通話,咁6000都唔貴,起碼老師take care 到小朋友。其他學校做得到,冇理由思博做唔到。

我地唔係俾唔起學費嫌貴,係要俾得值,6千都俾得起。

雖然私校都係做生意,但係辦教育唔可以賺到盡㗎,要有社會責任,啱唔啱

大宅

uwimuy 發表於 18-5-13 23:22
1, 我不是偏幫學校,但係小朋友仲學緊講野既時候有時理解錯不是大問題,始終仲咁細個

2,NET不是一對一, ...

你都講得岩。

不過全校唔止3個NET, N班兩班各一為班主任, 之後K1-K3就各級1個, 其實我日日都自己接放學,眼見到最少有五個NET。

私校K走一半人唔出奇,因為搬屋我都15/16轉唔轉學卷學校,始終平咁多我仔之後仲有細佬,不過最後我都選擇番私校。

洋房

我小朋友讀緊N
真心想講完全唔得.

大宅

回覆:kawaizah 的帖子

都唔知呢間學校搞乜.

N就2個NET做班主任,但係K就1個NET教两班,係咪即係話K英文唔緊要,唔使用NET多教?

如果話學校嗰三個鐘唔緊要,家長要自己教同外補。咁考到好K同好小學,係家長同外補教得好啫,同乜都話唔緊要嘅學校有乜關係呢?

小朋友入唔到好K好小學,係你地家長冇在那4840學費以外再投放資源去外補,唔係學校問題。但係如果考到好學校,就係學校功勞,可以铺出黎話俾人聽學校好得。

洋房

B7Mimi 發表於 18-5-17 21:39
都唔知呢間學校搞乜.

N就2個NET做班主任,但係K就1個NET教两班,係咪即係話K英文唔緊要,唔使用NET多教?

今曰喺校樓下啲鋪頭買嘢,問佢地做乜搬,佢地話房協加租两三成,冇辦法做。連咁有實力嘅銀行都要搬,睇黎真係加好多租。咁幼稚園咪要加好多學費,但保學校已經唔多人讀,如果做到一半捱唔住執左,到時再揾學校咪麻煩。特別係K班,中途唔易揾插班。

別墅

PetPetBoy 發表於 18-5-22 14:46
今曰喺校樓下啲鋪頭買嘢,問佢地做乜搬,佢地話房協加租两三成,冇辦法做。連咁有實力嘅銀行都要搬,睇黎 ...

唔怕喎,聽講校監梁先生識得房協高層,實搞掂。

大宅

回覆:Pamela-L 的帖子

識得房協高層都無用㗎,房協都算係公營機構,高層都唔可以偏私㗎,如果偏私就係公職人員行為失當,有人舉報的話,罪成可以坐監,曾特首咁高都一樣要坐。

首頁

尾頁

跳至