在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

咁有無人用honestbee 買餸?
Work ng work?

男爵府

carol855 發表於 17-12-30 23:59
我返到屋企7點半,餸都無得買,所以星期日買定星期一至四既餸,醃定四日既肉,菜分4份。一個蒸餸,一個菜, ...

一次過醃定4日嘅肉唔會變壞咩?

大宅

放哂入冰格, 雪2星期都試過

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

牛年勳章

hodorchin 發表於 18-1-3 14:06
七點前要飛到返屋企, 八點前一定要開到飯, 唔想小朋友咁夜先食飯, 所以壓力好大
...

完全明白!

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

大家都好勁呀!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

回覆樓主:

6點30分接仔,帶埋佢去街市買餸,但去到樓下街市D豬肉已差唔多收晒,最慘係我屋企人又唔食牛又唔食雞,魚都只食魚柳
所以我買唔倒豬就麻煩啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

honoluluwendy 發表於 17-11-28 13:28
各位 JM 在職媽媽, 講下你哋放工趕住去街市買餸煮飯嘅壓力吖!

我相反,買完先返工

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

七點前返屋企,8點前開飯,9點前收碗筷,9至10點小朋友輕鬆時間,10至10點半擦牙瞓覺(之後我自由時間),因阿囝阿囡自己搞掂功課(好少煩到我)

大宅

honoluluwendy 發表於 17-11-28 13:28
各位 JM 在職媽媽, 講下你哋放工趕住去街市買餸煮飯嘅壓力吖!

我好少少,係長PT放4點,5點前要去到學校湊返個女(因為我返工同個女學校比較遠,所以落車成日要跑),係學校附近買d簡單野滾湯,上茶樓買小菜或斬料,自己回家煮少少飯,通常菜湯+小菜/燒味+白飯。買埋5半搭車歸家,6點鬆D 返到,開始滾湯,洗米,同個女沖涼,老公7點零返食得,之後佢洗碗我親子時間。。。。。。好緊迫,星期六日就會煮多D 補返個女d營養

子爵府

牛年勳章

羊仔軒軒 發表於 18-1-12 23:25
我好少少,係長PT放4點,5點前要去到學校湊返個女(因為我返工同個女學校比較遠,所以落車成日要跑),係 ...

好媽媽,辛苦你了。

禁止訪問

男爵府

返9:30 放6:30,返工可以遲少少.
放工回到家,街市都已經收緊檔,已經想買咩無咩,趕住走咁,唔想做你一條瓜既生意.
一般星期五早上湊完仔返學,返工前為星期六買定既送.
星期五晚煲湯,星期六一早整家三餐切洗浸.
仲叫有少少時間同仔仔玩下.

一至五根本無可能煮.出去食仲方便.回到家仲有一大堆野等住做.

公爵府

hodorchin 發表於 18-1-3 14:06
七點前要飛到返屋企, 八點前一定要開到飯, 唔想小朋友咁夜先食飯, 所以壓力好大
...

我理想系7点开飯,8:30上床。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

環保接龍勳章

最早都要6:45先返到屋企附近街市,檔檔都趕收工,經常買唔齊又要去一轉超市。最慘係屋企人勁麻煩,最少要有一湯一菜,其中兩個人只食魚,仲要係冇骨嘅,跟住有啲魚柳又話口感唔好,又唔食外面買現成嘅餸,唔食罐頭,乜都冇益,又唔肯出街食一兩晚。
終於買齊返屋企已經7:15,然後用曬蒸爐、飯煲、爐頭開行來煮,但洗菜真係花好多時間,開得飯嘅時間已經過咗8點。
食飽仲要洗碗抹爐頭,人都癲,的確好似JM所講,真係壓力好大。

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

多數星期日買晒,夠食一星期的餸!

伯爵府

原來你地個個都是super 媽媽,我就差勁囉,癡阿媽食埋晚飯先帶阿仔返屋企
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

子爵府

牛年勳章

green1apple 發表於 18-5-18 23:28
原來你地個個都是super 媽媽,我就差勁囉,癡阿媽食埋晚飯先帶阿仔返屋企

我羨慕你幸福就真!以前我奶奶都係煑好飯餸比我食。佢真係好好,同事們都羨慕我唔駛放工趕去街市。

男爵府

回覆樓主:

想問下冇請工人的大家,咁小朋友唔洗返學或放長假點安排呀?

民房

早上七點放工買餸0730Am返到屋企就開始執屋拖地洗定菜預定晚飯材料,起身接放學,半小時煮到晚餐,0900PM湊埋佢訓著,自己訓多一小時先返工

首頁

尾頁

跳至