家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

bmuimami 發表於 17-12-14 10:22
報章講過,計埋收息及供股等因素,到達$80就冇人輸錢(即由歷史高位$15x持有開始計)
...
的而且確, 我持有10年, $80真的已打和, 之後就淨流入, 間唔中少少波(蝠), hsbc 冇對唔住港人

hksarhksar    發表於 18-2-21 13:34

大宅

aiyuk 發表於 17-12-14 16:48
的而且確, 我持有10年, $80真的已打和, 之後就淨流入, 間唔中少少波(蝠), hsbc 冇對唔住港人 ...

"HSBC 冇對唔住港人" 這觀點有趣 :)

大宅

yumding 發表於 17-12-14 17:03
"HSBC 冇對唔住港人" 這觀點有趣 :)
港人愛買滙豐股票, 滙豐多年維持平穩利息, 香港亦是滙控集資地, 股價低時採回購項目, 重整架構, 算對得住小股東, 至於大量裁減人手, 起馬唔係倒閉拖糧! 你比較下其他企業....銀行!

大宅

aiyuk 發表於 17-12-14 17:36
港人愛買滙豐股票, 滙豐多年維持平穩利息, 香港亦是滙控集資地, 股價低時採回購項目, 重整架構, 算對得住小 ...
如果當初沒有回購項目及平穩派息, 股價為持$40 $50蚊, 我相信好多港人係蝕入肉, 大家看看渣渣銀行

大宅

aiyuk 發表於 17-12-14 17:40
如果當初沒有回購項目及平穩派息, 股價為持$40 $50蚊, 我相信好多港人係蝕入肉, 大家看看渣渣銀行 ...

無可否認,香港人對大笨象有感情。
但我買股票沒有咁人性化,唔會觉得佢對我唔住,只怨自己眼光不準...
今年中,都唔只得 5仔一隻银行股跑上來,當其時2888, 2388 都一起升一浸上來,大環境係咁。
2017主旋律係升科技、汽車、內房、加隻平保,輪流夾上。
而家資金似係科技流出,內房又唔行,觀察下2018 主調炒什麼,希望有5仔份。(今次調整率先反彈的似銀行金融,舜宇果d而家都弹唔起)

伯爵府

我是對大笨象有感情的一個, 始終有keep 住派息, 呢點對我好重要。其他股票都會買,但係分散d, 每樣買少少。

子爵府

回覆樓主

派息唔錯,一年4次我都有些$6x-7x, 平穩上升已經好好

侯爵府

yumding 發表於 17-12-14 18:11
無可否認,香港人對大笨象有感情。
但我買股票沒有咁人性化,唔會觉得佢對我唔住,只怨自己眼光不準...
今 ...
希望有5仔份-----只想到加息週期,還有?現指數高唔敢買
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

伯爵府

aiyuk 發表於 17-12-14 17:40
如果當初沒有回購項目及平穩派息, 股價為持$40 $50蚊, 我相信好多港人係蝕入肉, 大家看看渣渣銀行 ...
渣渣銀行真係衰, 之前又供股又盛, 依家仲唔派息, 仲好似話到出年都唔一定恢復派息。咁樣, d 機構投資者一定沽貨啦。

伯爵府

匯控預測息率逾5厘 藍籌第七高

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20171218/20248267

【本報訊】匯豐控股(005)今年累升26%,跑輸恒指同期31%升幅,外界關注,在美國持續加息下,有利匯控明年成為升市火車頭,集團管理層今年曾指示,持續加息一直是集團等候的增長引擎,行政總裁歐智華表示,若美元、港元及英鎊短期利率回升至3、4厘,匯控每年額外收益可增加逾50億美元(約390億港元)。
較早前財務董事麥榮恩在電話會議表示,集團旗下子公司仍坐擁約100億元(美元.下同)過剩資本,倘各方條件配合又獲監管機構及董事會批准,「未來是可以支持作進一步股份回購」。
可以預期,明年匯控很大機會繼續回購,加上利率攀升助力,收入盈利可保持可觀增長。
彭博綜合券商預測,今年純利可達120億美元,明年股東應佔溢利則為136億美元,按年升約13%,派息則可望由去年度0.51美元,升至今明兩年的0.511及0.516美元,以現價78.55港元計算,股息率約5.1厘。

騰訊最低息 僅0.2厘
彭博綜合多間券商預測,明年51隻藍籌股預測息率,最高為華潤電力(836)的6.1厘,匯控則有5.13厘排第七高。至於三大內銀:交行(3328)、中行(3988)、建行(939)同樣有約5厘息率,同樣位列十大最高息藍籌。
值得留意,高息率不代表股價表現同樣出色,今年十大高息藍籌,表現最好為神華(1088),年內升幅31%。相反,息率最低的十隻藍籌,有一半年內升幅近一倍甚至兩倍,最低息的騰訊(700),息率只有0.2厘,年內升幅逾一倍。

伯爵府

平保大媽又黎過, 勁 !

利申: 我有加注 !

大宅

回覆樓主

新手請教係咪睇好平保同5號仔?

伯爵府

jojo728 發表於 18-2-15 11:11
新手請教係咪睇好平保同5號仔?
係,我睇好, 我有加注買。

大宅

maymaggie 發表於 18-2-15 11:19

請問平保係幾多號呀?
(新手⋯⋯⋯請賜教)。謝謝。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

yauyaumammy 發表於 18-2-18 08:59
請問平保係幾多號呀?
(新手⋯⋯⋯請賜教)。謝謝。

大宅

ilovematthew 發表於 18-2-18 09:37

謝謝!

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

maymaggie 發表於 18-2-15 11:19

你幾錢買平保?一年幾厘?

伯爵府

回覆 maymaggie 的帖子

2888 今年好似會派番息, 宜家入得過嗎?

侯爵府

我是無知 c9,想問下滙豐的巿盈率點解禁高?一百幾?

大宅

回覆樓主:

5仔22/2除淨,今日入係咪都有息?

首頁
12345...7

尾頁

跳至