14歲男孩仍未開始發育是否正常?

Fonghk123
|
要不要看醫生?
Hoining
|
Fonghk123 發表於 17-11-29 22:30
要不要看醫生?

我大仔15歲先開始高同變聲,我估佢15歲先發育
Jasmine-4711
|
未变聲定矮?

下次病左問下医生,或学童體檢問下
taiwoon
|
男仔通常遲小小
如果擔心就問下醫生囉
pocoyo123
|
14歲要正視下, 朋友兒子14歲仲係小學生咁款, 去睇醫生, 醫生開左D藥比佢食, 幫助佢發育, 但小孩現已17歲, 依然身材矮小, 醫生話佢遲食藥
Fonghk123
|
Jasmine-4711 發表於 17-11-29 22:41
未变聲定矮?

下次病左問下医生,或学童體檢問下

佢現在165cm,12月才14歲。未變聲,沒有男性發育特徴。有點擔心
Jasmine-4711
|
Fonghk123 發表於 17-11-29 22:57
佢現在165cm,12月才14歲。未變聲,沒有男性發育特徴。有點擔心

你去维基個網,search青春期,scroll down 去男性發育特徵。因人而異,11至14歲,jj先發育,变粗及長。如果冇,可能不夠男性荷爾蒙,因此未會去到後期的標高及变声。

為求安心,你可打电話去政府母嬰健康院問下護士,可能会约見医生。如佢唔安排,自己去診所睇医生。
jasmine0527
|
仲有無去健康院架?可以問問?
Fonghk123
|
jasmine0527 發表於 17-11-30 00:19
仲有無去健康院架?可以問問?

好好耐冇去,超過10+年
wife
|

我個仔都係下個月14歲,而家得155cm, 所有發育徵兆都未出現,幾個月前同佢見咗家庭醫生,醫生話完全無問題,因為家族屬於高頭大馬型(吾使驚會矮),只要阿仔keep 住夠營養、有運動、瞓得好,應該都會有6呎高,仲話遲發育嘅男仔比早發育嘅生得仲高,所以吾使担心!
oiyau2005
|
wife 發表於 17-11-30 00:57
我個仔都係下個月14歲,而家得155cm, 所有發育徵兆都未出現,幾個月前同佢見咗家庭醫生,醫生話完全無問題 ...

我諗樓主唔係主要驚小朋友矮。
babynetnet
|
我168以前有個中學男同學永遠排隊第一個,中五畢業後n年再見同我差不多高……我地幾個女同學個個眼都凸……
Poyau
|

遲發育高啲現165cm有機會6呎(183cm)
~緣~
|
上星期先同阿仔去健康院見醫生,醫生話男仔最遲15歲發育,遲過15歲就會有問題,不過我覺得唔需要咁擔心嘅,因為每年中學生都需要返去健康院檢查,醫生發覺有問題自然會再進一步跟進檢查
chrisdina
|
咁最早又會幾多歲發育呢?
Fonghk123
|
原來去到15歲也唔遲,咁樣就放心d.

佢有男同學小五-六開始發育,而家已178cm
bu-b
|
Fonghk123 發表於 17-11-30 00:48

但有學童保健,如果有問題,醫生應該會同你講
Fonghk123
|
bu-b 發表於 17-11-30 07:34
但有學童保健,如果有問題,醫生應該會同你講

我仔中學後好似無
3b
|
Fonghk123 發表於 17-11-30 00:48

沒有參加學童保健? 一般每年都要去健康院檢查, 驗眼, 身高, 體重, 身體發育情況
sharon26788
|
上星期學童檢查時姑娘俾嘅資料。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊