跳至

首頁
12345...17

尾頁

複式洋房

幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩要安排呢? 心理又應該點調整呢? 始終放棄晒香港所有嘢, 真係好唔捨得!

複式洋房

ringching 發表於 17-11-30 12:57
幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩 ...

恭喜!

複式洋房

回覆 isroy 的帖子

多謝! 一半驚一半喜啦。 好大挑戰,好似有好多嘢要安排,但又無從入手。

複式洋房

ringching 發表於 17-11-30 22:59
回覆 isroy 的帖子

多謝! 一半驚一半喜啦。 好大挑戰,好似有好多嘢要安排,但又無從入手。 ...

向前看囉

離開都係為左下一代

別墅

hi ya~
我2018年尾過去, 不過去Adelaide呀~

男爵府

熱血勳章

回覆樓主

我會18年中過悉尼,乜野都未執,仲研究緊讀咩短期課程去到容易適應d!

複式洋房

mspaint 發表於 17-12-2 22:19
hi ya~
我2018年尾過去, 不過去Adelaide呀~
我地2019年中過去Adelaide

別墅

最緊要銀彈充足.

我都係剛到Melbourne 大半年, 可以交流下.

D 屋好貴, 2019年,你預起碼貴而家10% (除非你已經一早買左~.~)

別墅

回覆樓主

嗨,18年去開恩茲,銀彈唔多,我覺得心態重要啲!

別墅

ringching 發表於 17-11-30 12:57
幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩 ...

恭喜,移民係大project, 好多野要處理

其中住好緊要,你打算租定買?睇左地方未?住多數同學校有關,要睇校區。另外,香港物業點處理?賣定放租?如果賣又几時賣?賣左住邊?唔賣又點放租?

有好多野要解決,加油呀

複式洋房

回覆 wingzero 的帖子

我而家學緊剪頭髮, 以我嘅領悟能力同技術, 一定唔可以靠呢樣嘢搵食, 但可以同小朋友剪吓慳返啲使費.

複式洋房

小小飯團 發表於 17-12-3 18:48
恭喜,移民係大project, 好多野要處理

其中住好緊要,你打算租定買?睇左地方未?住多數同學校有關,要睇 ...

你打算租定買? --> 已經有間小小apartment, 但校區唔好, 應該會另外租地方住.
睇左地方未? --> 我唔target太勁嘅學校, 唔想去到澳洲讀書都要死谷, 所以多啲地方可以選擇, 諗住走之前半年先開始睇租盤, 會唔會太早/遲呢?
香港物業點處理?賣定放租?如果賣又几時賣?賣左住邊?唔賣又點放租? --> 打算唔賣喇, 有暫住地方, 但放租方面真係唔識, 各位有冇經驗可以分享吓?

男爵府

熱血勳章

ringching 發表於 17-12-28 09:22
回覆 wingzero 的帖子

我而家學緊剪頭髮, 以我嘅領悟能力同技術, 一定唔可以靠呢樣嘢搵食, 但可以同小朋友 ...

我都已經開始搵緊對仔女個頭黎較飛!

而家諗緊邊d咖啡課程好,希望揾到d part time!

男爵府

我都仲考慮緊去唔去,幾時去。始終未放放得低香港擁有嘅一切,去果邊太多uncertain,銀彈又多多都唔夠,好唔安心

別墅

回覆樓主

我半年後走啦,不過唔係去Melbourne。住又未揾到,銀彈又小,都好擔心,不過決定左就唔想諗太多(emoji)希望船到橋頭自然直

複式洋房

fafa4884 發表於 17-12-28 19:22
我半年後走啦,不過唔係去Melbourne。住又未揾到,銀彈又小,都好擔心,不過決定左就唔想諗太多(emoji)希望 ...
就係見到好多差不多背景嘅都勇敢跨出呢步, 反正留喺香港, 你唔變, 香港各方面都自己變緊, 走咗或者冇咁眼寃.

複式洋房

cometingliu 發表於 17-12-28 13:01
我都仲考慮緊去唔去,幾時去。始終未放放得低香港擁有嘅一切,去果邊太多uncertain,銀彈又多多都唔夠,好唔 ...
你嘅comment我好有共鳴呀!

男爵府

ringching 發表於 17-12-29 10:30
就係見到好多差不多背景嘅都勇敢跨出呢步, 反正留喺香港, 你唔變, 香港各方面都自己變緊, 走咗或者冇咁眼寃 ...

的確係,香港不斷變,無眼睇。自己係起comfort zone裡面生活,好安穩,但唔想自己人生永遠只有咁,所以想走

複式洋房

cometingliu 發表於 17-12-29 11:35
的確係,香港不斷變,無眼睇。自己係起comfort zone裡面生活,好安穩,但唔想自己人生永遠只有咁,所以想 ...

係不斷變差果下先慘 (emoji)

複式洋房

cometingliu 發表於 17-12-29 11:35
的確係,香港不斷變,無眼睇。自己係起comfort zone裡面生活,好安穩,但唔想自己人生永遠只有咁,所以想 ...
暫時仲係自己嘅comfort zone, 但到仔女嗰代仲係咪咁comfortable呢, 我好存疑囉. 我呢頭教個細路唔好講大話, 嗰頭所有官員權貴全部都靠講大話是非不分嚟上位, 佢忠忠直直, 大個咗睇怕都要乞食

首頁
12345...17

尾頁

跳至