跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩要安排呢? 心理又應該點調整呢? 始終放棄晒香港所有嘢, 真係好唔捨得!

複式洋房

回覆 isroy 的帖子

多謝! 一半驚一半喜啦。 好大挑戰,好似有好多嘢要安排,但又無從入手。

複式洋房

回覆 wingzero 的帖子

我而家學緊剪頭髮, 以我嘅領悟能力同技術, 一定唔可以靠呢樣嘢搵食, 但可以同小朋友剪吓慳返啲使費.

複式洋房

小小飯團 發表於 17-12-3 18:48
恭喜,移民係大project, 好多野要處理

其中住好緊要,你打算租定買?睇左地方未?住多數同學校有關,要睇 ...

你打算租定買? --> 已經有間小小apartment, 但校區唔好, 應該會另外租地方住.
睇左地方未? --> 我唔target太勁嘅學校, 唔想去到澳洲讀書都要死谷, 所以多啲地方可以選擇, 諗住走之前半年先開始睇租盤, 會唔會太早/遲呢?
香港物業點處理?賣定放租?如果賣又几時賣?賣左住邊?唔賣又點放租? --> 打算唔賣喇, 有暫住地方, 但放租方面真係唔識, 各位有冇經驗可以分享吓?

複式洋房

fafa4884 發表於 17-12-28 19:22
我半年後走啦,不過唔係去Melbourne。住又未揾到,銀彈又小,都好擔心,不過決定左就唔想諗太多(emoji)希望 ...
就係見到好多差不多背景嘅都勇敢跨出呢步, 反正留喺香港, 你唔變, 香港各方面都自己變緊, 走咗或者冇咁眼寃.

複式洋房

cometingliu 發表於 17-12-28 13:01
我都仲考慮緊去唔去,幾時去。始終未放放得低香港擁有嘅一切,去果邊太多uncertain,銀彈又多多都唔夠,好唔 ...
你嘅comment我好有共鳴呀!

複式洋房

cometingliu 發表於 17-12-29 11:35
的確係,香港不斷變,無眼睇。自己係起comfort zone裡面生活,好安穩,但唔想自己人生永遠只有咁,所以想 ...
暫時仲係自己嘅comfort zone, 但到仔女嗰代仲係咪咁comfortable呢, 我好存疑囉. 我呢頭教個細路唔好講大話, 嗰頭所有官員權貴全部都靠講大話是非不分嚟上位, 佢忠忠直直, 大個咗睇怕都要乞食

複式洋房

Poohbabyhk 發表於 17-12-31 14:59
我會18年4月過去Melbourne ar,老公已經係果面 settle down 先,其實最唔捨得係香港既屋企人 ...
好快囉喎, 你喺香港走之前有啲乜嘢要準備呀?

複式洋房

我都係為咗俾小朋友一個好啲嘅環境去成長, 所以選擇移民. 但諗長遠啲, 小朋友長大後, 喺澳洲, 發展機會係咪會好呢? 我朋友喺美國讀完書做咗幾年嘢,都選擇返香港,因為佢覺得始終有色人種喺職場上始終都有個invisible ceiling , 唔知喺澳洲係咪都有咁嘅情形呢?

複式洋房

highfive 發表於 18-2-23 21:15
唔好去 Sydney, 冇咁多中國人嘅地方就冇咁多怪獸風氣.
我阿女都怕係讀唔到書嘅人, 佢受唔到怪獸壓迫嘅, 所以我都唔會考慮太勁或太多亞洲人嘅學校.

複式洋房

Update 吓個status先…由17年尾出呢個post到而家,已經1年多,我亦都喺18年中到咗悉尼…係呀,比原定時間早咗,地點亦唔同咗,只可以講句人算不如天算。

嚟咗半年有多,好多嘢已經習慣,亦非常極之慶幸自已做咗呢個決定,呢半年喺呢度嘅平淡生活,對比起香港嘅事(倒錢落海、移交逃犯條例、地鐵鋼根……),真係覺得冇選揀錯。

複式洋房

回覆 ltdcorp 的帖子

悉尼最好係天氣,唔太涷又唔會太反覆。你會去悉尼邊區呀?我喺北區,睇吓有冇機會出嚟見面聚會吖。
我同班悉尼朋友時不時都搞公園聚會,有興趣pm我吖。
人在異地,朋友一定要識多啲,好多資信都可以互通,例如係邊度買餸平呀之類。

複式洋房

我收唔到你pm喎,你再pm多次吖。
我喺香港都有班朋友預備過去澳洲,你都可以識吓佢哋交流吓。

好多朋友都想走,但而家啲條例成日變,越收越緊,真係要知多啲問多啲至得。

複式洋房

至於學校方面,你可以睇呢兩個網站:
http://bettereducation.com.au/

https://www.myschool.edu.au/

複式洋房

回覆 dreamib 的帖子

點解搞唔到良民證?我係親身去警局搞,然後警局會直接寄出,唔會經你手。

複式洋房

回覆 dreamib 的帖子

你pm我吖,唔知點解我收唔到pm呢?

複式洋房

唔使專登為咗換而返香港,返嘅時候至順便換都得呀。

複式洋房

HoTing 發表於 19-3-29 15:11
我都係2020年頭會過去Brisbane, 可以加我入谷嗎?謝謝(emoji)

你pm我吖,希望我收到啦。

複式洋房

ltdcorp 發表於 19-3-31 17:45
回覆 ringching 的帖子

上次可能不是用PM, 今次我PM 你睇下有冇? 香港真是愈來愈差,樓又貴, ...

我成日話如果我唔走,應該有份坐監。
以前(其實都係年零前啫)就話要坐洗頭艇,而家?喺高鐵行過條界就得,再遲啲,堂而王之話你揸車撞死人,就可以送你返去!

複式洋房

chcmama0 發表於 19-3-31 22:51
老公及三個小朋友都是citizen, 我年頭自己填form,今天終於都交哂document 了 ,現在等approve.。
我們準 ...

恭喜晒呀,你有3個小朋友,應該半年左右就會批到。 Partner Visa 真係唔使揾agent, 自己可以攪得掂。

你pm我吖。

首頁

尾頁

跳至