跳至

首頁

尾頁

複式洋房

EasYGo1818 發表於 18-8-20 22:58
State nomination 多五分
Partner skill 加五分
去果邊讀一年書加五分

注意partner skills 要你partner同你有同一個skill先得。

複式洋房

hkwai222 發表於 18-8-31 08:01
回覆 San324 的帖子

有呀, 已PMED.

Pls PM me as well, tks!

別墅

我移左民去澳洲7年,過來人希望大家三思,好多時候都係你睇我好我睇你好。

男爵府

2018復活節勳章

cl017 發表於 18-9-14 11:53
我移左民去澳洲7年,過來人希望大家三思,好多時候都係你睇我好我睇你好。 ...

咁即系好5好?

複式洋房

v_vcsl 發表於 18-8-29 14:31
另外apartment 既壞處係唔可以揀自己既上網公司、電力公司等,一定要用管理公司提供既。

唔係wor,我住嘅 apt 咩都係自己選擇,煤氣/電/cable/上網都自己選擇公司

複式洋房

hkwai222 發表於 18-7-9 07:52
谷開咗喇, 有興趣PM我啦, 而家有幾十人了

我都申請緊移民,可加我入谷嗎?謝謝

大宅

想計劃移民澳洲,可以add入group ma?

複式洋房

王老B 發表於 18-7-5 20:24
你好!現申請移民去Queensland, 可以加我入Group嗎?

可以加我入谷嗎?

大宅

回覆 hkwai222 的帖子

麻煩可以加埋我入group嗎?

大宅

回覆 cl017 的帖子

係, 我都見好多人都頂唔順, 回流, 又或者後悔移民...
但另一方面都見到好多人生活開心咗, 好快適應.

好睇心態呢...

大宅

Momo2020 發表於 18-9-5 20:51
回覆 shirleyfoo1213 的帖子

南區不錯.....即Rochedale, Sunnybank 附近.....

大家對南面Pallara 有咩意見
因為我需要下年中到澳洲現在身處香港想買二手樓非常不便
如果可以直接買新樓或買地進行建屋,這會比易一點
另外買新house可以慳一點印花稅
但這裏是新區不知道前景如何
而且這裏是個新社區同專統House 嘅感覺有點不同
這裏離華人區不遠價錢尚可$500,000 左右買到一間新house但地面積不是很大,約三佰多一點平方米
但新屋始終少一點維修嘅煩惱

大宅

michelle0328 發表於 18-9-11 13:21
注意partner skills 要你partner同你有同一個skill先得。

同一個skill?
我唔肯定,之前見過啲資料好似只係講喺skill occupation list入面就ok

別墅

Cstsang 發表於 18-10-7 16:58
大家對南面Pallara 有咩意見
因為我需要下年中到澳洲現在身處香港想買二手樓非常不便
如果可以直接買新樓 ...

你講既Pallara係咪Brisbane近Sunnybank那個Pallara?這個新賣地既區有一點要考慮,因為在這區附近有一個專燒醫療垃圾既地方,無論土地及空氣影響也要考慮。

大宅

回覆 v_vcsl 的帖子

YesVery useful information
Thank you

別墅

Cstsang 發表於 18-10-10 09:48

YesVery useful information

建議你買屋真的要到現場看實景,而且先在澳洲住,看看自己實際喜歡那類型的屋,我地在香港住慣單一類型的屋,其實在澳洲有很多不同類型的屋,不同社區的特色,我住了半年後也改變了我對屋的看法。另外,買地起屋也最好來了先起,因為有好多野要跟進,我起屋前每個星期去display home考察,起屋時每個星期去看地盤的進度。所以還是不要太急慢慢想清楚會好D

大宅

v_vcsl 發表於 18-10-10 10:25

建議你買屋真的要到現場看實景,而且先在澳洲住,看看自己 ...

我到過哪裡視察
因我是188b,,4年後都未必100%有永居權
如果是新樓可以keep住租比人不需要賣出
那裏是近市中心最平價之選,又近華人區
有找到一個香港來的建屋公司職員幫我跟進
但是我都是要付一定風險
計劃四年後當成為永久居民後可以用提出來的債券存款買多一間真正的澳洲house
這間可能是作過渡性的
這裏feeling 有點似以前我的舊居綿繡花園,但當然室內外的環境都要大很多

大宅

這裏有很多建築商真係多到花多眼亂

洋房

hkwai222 發表於 18-4-4 23:11
谷就開咗喇, 如果有興趣加入的話就PM我啦

Hi! 可以加我入谷嗎?打算2019年中至2020年返Melbourne, thanks!

複式洋房

EasYGo1818 發表於 18-10-9 14:37
同一個skill?
我唔肯定,之前見過啲資料好似只係講喺skill occupation list入面就ok
...

Yes, you are right! Terribly sorry, I stand corrected!

大宅

回覆 ringching 的帖子

我們剛到墨爾本兩個月可以交流心得

首頁

尾頁

跳至