跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

ringching 發表於 17-12-29 12:19
暫時仲係自己嘅comfort zone, 但到仔女嗰代仲係咪咁comfortable呢, 我好存疑囉. 我呢頭教個細路唔好講大話, ...

我其實只係想攞戶籍唔係想移民,但小朋友當然去果邊接受教育好啦,所以似乎只能移民

別墅

ringching 發表於 17-12-29 10:30
就係見到好多差不多背景嘅都勇敢跨出呢步, 反正留喺香港, 你唔變, 香港各方面都自己變緊, 走咗或者冇咁眼寃 ...

我真係好同意!

民房

ringching 發表於 17-11-30 12:57
幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩 ...

No i havent joined the group yet. Why i cannot private reply your message ? 沒有私訊權限

複式洋房

我會18年4月過去Melbourne ar,老公已經係果面 settle down 先,其實最唔捨得係香港既屋企人

複式洋房

Poohbabyhk 發表於 17-12-31 14:59
我會18年4月過去Melbourne ar,老公已經係果面 settle down 先,其實最唔捨得係香港既屋企人 ...
好快囉喎, 你喺香港走之前有啲乜嘢要準備呀?

別墅

我地都打算2019年第一季去Melbourne 定居,都係為下一代著想

複式洋房

回覆樓主

我哋都打算2019年去悉尼,同大家一樣,為咗下一代。

別墅

回覆 WingniBB 的帖子

Hi! 剛剛到了澳洲一陣, settle down 緊,有冇人同我一樣呀?

大宅

好媽媽勳章

WingniBB 發表於 18-1-4 00:20

我都諗住2019年一月或今年年底去。 趕2019年入學。 未決定住邊, 地方太貴。會在Sydney.有無介紹?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆 pat_kylie 的帖子

I in Melbourne too. arrived late Jul 2017

大宅

回覆 fafa4884 的帖子

agree

銀彈固然重要. 揾到工,有穏定收入, 會安心好多.

我頭 2個月係brisbane揾唔到工, 唯有食積蓄. 老公做過厨房,工時長,上司勁衰,兼壓價.同老公一齊天寒地凍做過送餐.

後來係Melbourne 工作, 頭三個月適應工作好辛苦, 喊過.宜家係澳洲大半年, 適應咗,可以享受生活. 係香港無可能住咁大間屋,食物質素亦好, 食得安心, 最緊要係社會氣氛. 家人朋友都係香港, keep 住留意香港新聞, 真係把鬼火. 我都希望家人朋友有能力的話, 過黎係好的, 尤其對小朋友.
每個人際遇唔同,如 fafa4884 所講, 心態最緊要.

我係度認識個香港人,同我差唔多時間到melbourne, 佢有時會後悔過黎,因為掛住香港份高薪同穩定0既工作, 屋企人等.亦有人移民後不堪壓力,我朋友帶佢去睇mental health.

大家預咗適應0既時間會難捱, but you are not alone!

我blog 內亦有少少分享, 加油呀,香港人!

複式洋房

fioncsm 發表於 18-1-9 15:23
回覆 fafa4884 的帖子

agree

點樣可以睇到你個blog?

複式洋房

cazza 發表於 18-1-8 17:44
我都諗住2019年一月或今年年底去。 趕2019年入學。 未決定住邊, 地方太貴。會在Sydney.有無介紹?
...

我哋都大機會去Sydney, 都未諗邊個suburb, 又要睇住個價錢,又想好校網,又唔想太雜,努力中

別墅

WingniBB 發表於 18-1-4 00:20

介意講下邊恕嘛

複式洋房

littletwinsma 發表於 18-1-10 12:57
介意講下邊恕嘛

未決定邊個suburb,做緊research階段,有無其他媽媽分享睇法呀?

別墅

WingniBB 發表於 18-1-10 13:52
未決定邊個suburb,做緊research階段,有無其他媽媽分享睇法呀?

nsw嗎?

別墅

回覆 WingniBB 的帖子

我會先揾樓, 你自已budget有幾多? 幾多人住?北區最貴, 西區較平但雜
我就唔會理學校網了...住到边讀到边

複式洋房

我都係為咗俾小朋友一個好啲嘅環境去成長, 所以選擇移民. 但諗長遠啲, 小朋友長大後, 喺澳洲, 發展機會係咪會好呢? 我朋友喺美國讀完書做咗幾年嘢,都選擇返香港,因為佢覺得始終有色人種喺職場上始終都有個invisible ceiling , 唔知喺澳洲係咪都有咁嘅情形呢?

洋房

ringching 發表於 17-11-30 12:57
幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩 ...

恭喜晒! 做到決定都係ㄧ件好事, 難得有機會俾小朋友有更好的學習和成長, 不過大人要從新開始和適應, 放棄有工人照顧和高薪厚職, 呢樣亦係我掙扎考慮嘅地方。

預祝你在澳洲有美好的生活和新開始!

洋房

mspaint 發表於 17-12-2 22:19
hi ya~
我2018年尾過去, 不過去Adelaide呀~

恭喜晒! 我有朋友都在Adelaide。預祝你和呢度其他即將移居嘅媽咪也有美好的新開始!

首頁
12345...17

尾頁

跳至