跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

我都會响18年底或19年1月去悉尼呀, 而家諗緊住邊區好

珍珠宮

ringching 發表於 17-11-30 12:57
幾經掙扎,考慮, 拖拉,我同老公終於決定一家大細2019年頭過澳洲墨爾本喇. 有冇人可以提點吓, 嚟梗呢年有咩 ...
恭喜哂...住MELBOURNE那一區?

別墅

大家有乜會帶去又有乜會 pack 左運櫃呢? 有冇人知Sydney enroll 小學需入學幾耐之前要報? thx!

別墅

我們三月初會移去悉尼,也是為了下一代。

男爵府

BabyQQ~ 發表於 18-2-3 00:47
大家有乜會帶去又有乜會 pack 左運櫃呢? 有冇人知Sydney enroll 小學需入學幾耐之前要報? thx!
...

我都想知要預幾耐時間?

以澳洲嘅效率,有人知道需要 semester 3就過去嗎? semester 4 有好多假期, 我驚搞唔切.....另外小朋友又要打返部份針.....

男爵府

venus823 發表於 18-2-3 14:37
我們三月初會移去悉尼,也是為了下一代。

有諗住去邊個 suburb?

別墅

回覆 JAlove 的帖子

我同你一樣, 所以打算6月尾7月頭過去插 semester 3.

男爵府

BabyQQ~ 發表於 18-2-11 17:38
回覆 JAlove 的帖子

我同你一樣, 所以打算6月尾7月頭過去插 semester 3.

我打算去 Sydney, How about you?

男爵府

熱血勳章

JAlove 發表於 18-2-12 12:22

我都係想六月中過悉尼,插班小學term3,請問你地係咪買左屋呢?我諗住6月中過去租屋,係咪已經太遲呢?有朋友話而家租屋都好揀客,好多都唔租俾未有薪金證明同有細佬既家庭,我係咪要5月中過去較穩陣呢?

男爵府

回覆 wingzero 的帖子

我諗住先租, 睇清楚 suburb….. 我都唔知難唔難租, 不過之前讀書時試過只show銀行戶口結餘, 再唔係還價比多少少租, 我諗唔太難……同埋, 睇下有冇朋友做 agent, 識人好辦事…..

Btw, 你有冇心水 suburb?

男爵府

熱血勳章

JAlove 發表於 18-2-12 16:01

我諗住先租, 睇清楚 suburb先….. 我都唔知難唔難租, 不過之前讀書時試過只show銀 ...

我諗住Ermington 因為我個大女要讀中學,預計要先讀半年英文班,唔係間間中學有架,所以打算搵屋要近呢d中學,又要有小學在附近,原本想住ryde或epping,但好多學校非英語學生都超過8成,即又要補習同大壓力,英文又學唔好,移民既原意就冇左,所以唯有揀遠少少。

男爵府

I see, 我都係主要睇 suburb選學校, 諗緊 north 嗰邊….

至於補習同大壓力, 我有兩班朋友, 一班父母係第一代移民, 會送小朋友補習同學好多野, 另一班係移民左好多代, 甚本上唔係 compulsory 既考試都唔去考….. 我諗好睇父母心態

男爵府

熱血勳章

JAlove 發表於 18-2-12 16:59

I see, 我都係主要睇 suburb選學校, 諗緊 north 嗰邊…. 至於補習同大壓力, 我有兩 ...

我對小朋友唔係讀書材料,大果個更係adhd添,所以希望在澳洲可以放慢少少學習,同時果度比香港多條路,係好鼓勵你去搵一技之長多過去讀大學,做技工受尊重之餘人工亦唔差,我預計兩個都唔會讀到大學,所以先諗住過去,唔想再補習,唔想再迫佢做功課,希望佢地有空間去搵到自己既專長,之後也可以養活到自己。

男爵府

wingzero 發表於 18-2-12 17:38
我對小朋友唔係讀書材料,大果個更係adhd添,所以希望在澳洲可以放慢少少學習,同時果度比香港多條路,係 ...

明白....

我自己就覺得香港教育太過著重學術,我希望小朋友有較全人既發展.....

男爵府

熱血勳章

JAlove 發表於 18-2-12 18:08
明白....

我自己就覺得香港教育太過著重學術,我希望小朋友有較全人既發展.....

我都覺得香港太注重學術,又可能而家太多大學,好似入唔到大學就冇曬前途咁,好異類咁,但事實上而家係香港既大學畢業,又唔代表前途好好,如非專業畢業,可能只搵到普通文職。所以我係度諗在香港與其拉牛上樹,最後都係做個普通文員,倒不如去試下外國教育希望對仔女呢十年既學習生活過得開心d!讀到當然好,讀唔到都可以有其他出路。

別墅

JAlove 發表於 18-2-12 12:22

我會住Epping, 貪佢小,中學都有唔錯學校, 但到時再睇下小朋友適唔適應間學校, 5適應的話就會搬.

別墅

JAlove 發表於 18-2-8 18:06
我都想知要預幾耐時間?

以澳洲嘅效率,有人知道需要 semester 3就過去嗎? semester 4 有好多假期, 我 ...
應該打針就好容易, 普通私家診所已可以打. 我反而擔心自已手車咁多年冇揸可能唔多掂, 聽說依家多左好多車 .

別墅

我打算將一部份衫, 書等寄平郵, 其餘(冬季衫,電腦, 壓力煲, 麵包機)跟身飛, 因我打算5帶傢俬.

HK Post office - 平郵Parcel (係咪有得買盒?, 見D POST 話約個幾兩個月時間)
重量/體積限制
重量限制 10 – 30 千克 (視乎目的地)
體積限制 最大: 長度 : 1.5米 (XP) / 1.05米 (P)
周長 + 長度 : 3米(XP) / 2米(P) / 2.75米(包括美國及波多黎各)
(費用 $179第1KG, 然後每KG$26到7KG, 然後每KG$14), 如30KG就$657, 我覺得唔貴, 但我好耐之前試過寄失)
要攪既大概係:
屋 (跟學校)
學校

醫療保險
傢俬 (我唸住買宜家)
家居用品 (Big W/K-Mart 執)

仲有冇?

租貨櫃大約幾錢?

大家知5知雪梨冬天有幾凍?

大宅

回覆 BabyQQ~ 的帖子

driving in Sydney CBD really difficult( poor manner of drivers, more cars, GPS got distracted)easier in Melbourne
much easier in Brisbane (drivers more patient and considering)

大宅

回覆 BabyQQ~ 的帖子

搬運傢私雜物
my friend suggested SwiftRelo
http://www.swiftrelo.com/
here's a quote in 2016 for your reference 300 cuft HKD $17,500

首頁
12345...17

尾頁

跳至