心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

OKC 發表於 18-5-15 07:23
唉,唔放開都要放開。

只有疏遠才可以放開自己。

所以我覺得有d人成日口話,辛辛苦苦養大你......,真係想嘔,你養大我過程,附加無理辱罵,打擊你自尊,我講一萬句也不及d八婆一句,重有無盡的被無視,在兄弟姊妹中挑潑離間,呢d所謂母親,我唔識面對

大宅

Mrschu0112 發表於 18-7-22 17:13
由知道有左到上個星期一直都冇聯絡,佢地完全冇理過bb係點,加上懷孕反應強烈,我都費事搵佢地。上個星期 ...

你好自強呀,我都經歷過,我有bb時,我係產後憂鬱症高危一族,我選擇不見我奶奶及姑奶,每天看笑片,結果,bb出世好易湊,好乖,好健康,但到湊bb過程,我比自己d妺圍攻我,話我好多不是,原來主要我阿媽背後發功,果㳄我流住淚係d妺面前解釋,但佢地只覚得係我錯,原來表面上笑笑口話願意幫我溱bb嘅阿媽,背後係另一個樣,後來,我老公叫我辭咗份工,自己湊番,到而家,想起心也會好痛及嬲,但願你堅強地,不要像我

別墅

kikiwo 發表於 18-7-25 11:33
你好自強呀,我都經歷過,我有bb時,我係產後憂鬱症高危一族,我選擇不見我奶奶及姑奶,每天看笑片,結果 ...

我之前都喊左幾日,晚晚喊到兩三點先訓到,第二朝又要起身返工。搞到bb都好似好不安,同埋見到老公咁擔心我,驚我產前抑鬱。咁我唔堅強都唔得,有時個心都會痛,不過為左bb同老公都要努力。依家唔敢喊,驚生出黎變喊包。

公爵府

Mrschu0112 發表於 18-7-25 13:35
我之前都喊左幾日,晚晚喊到兩三點先訓到,第二朝又要起身返工。搞到bb都好似好不安,同埋見到老公咁擔心 ...

JM,唔好咁,錯不在你,學另一位JM講,睇多些笑片,搞出抑鬱就麻煩啦。

別墅

原來有甘多人都係父母緣薄!見到大家的分享,好有共鳴,忍不住留眼淚!我到而家都忘記唔到,會考成績好,擔心到喊,驚回家俾佢鬧,因為要我唔好再讀書,出來做野揾錢!但我已是中三便自己補習,做part time負責自己學費生活費!受了太多委屈,不想自己再常常受傷害,結婚後我主動䟽遠

複式洋房

回覆 OKC 的帖子

首先要愛惜自己,對自己好啲。 其他嘢隨緣吧!

大宅

我父母緣都淺,我老豆長期無理取鬧,小事化大,咒我仲咒埋啲孫,係好毒嗰隻!但最慘我係獨女,次次比佢咒罵完,過一排有事要我做又當無事,其實我心入面可以話恨佢,但我唔幫佢又唔得...

公爵府

mrschui 發表於 18-10-2 11:30
我父母緣都淺,我老豆長期無理取鬧,小事化大,咒我仲咒埋啲孫,係好毒嗰隻!但最慘我係獨女,次次比佢咒罵 ...

如果咒自己的孫,仲要係毒(如死或病),我儘可能唔見

大宅

OKC 發表於 18-10-2 18:18
如果咒自己的孫,仲要係毒(如死或病),我儘可能唔見

佢咒佢地男盜女娼!我全家不得好死,我估其他人應該同佢登報斷絕父子關係

子爵府

OKC 發表於 17-12-3 21:57
多年來自問盡力做好孝順女,俾足家用之餘,亦常常帶兩老出外食飯,去了幾次旅行,買很多東西給他們,幾年前 ...

明白

子爵府

ada0707 發表於 17-12-4 08:46
父母,兄弟妹,都要講個緣字。

十分對

公爵府

mrschui 發表於 18-10-2 19:38
佢咒佢地男盜女娼!我全家不得好死,我估其他人應該同佢登報斷絕父子關係
...

嘩,唔此疏遠直情斷來往

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

原來有咁多同路人
我近呢幾年都俾我老豆搞到好唔開心
當年為左佢,連月都未坐完就頂唔住要走
平時我同我老公對佢客客氣氣,就當我地透明
對佢衰既人呢,佢又要死去奉承人地,可能我同老公冇咁有錢掛,唔值得佢花心思啦
好多大細超事件積埋積埋幾年,我都當冇嘢

珍珠宮

回覆樓主:

直到上兩個月有次返娘家,佢又痴線發我同個女脾氣,我忍唔住個嘢立即走左
喺娘家樓下拖住個女一路行一路係咁喊
個刻我好激動,但又好似好平靜咁
覺得自己真係應該要放低啦
唔好俾呢個人再影響我生活
做家人都要緣份,既然佢著重既唔係我
我又何苦要熱臉貼冷屁股
自己同個女,同個老公好好生活就夠
我同我阿媽講,第日佢有咩事唔好通知我
話我不孝都係咁話
我當自己冇老豆

珍珠宮

回覆樓主:

個晚喺屋企我喊左好耐
我老公安慰我其實你老豆一向都係咁架啦
係你自己扮冇事啫
個刻明白冇謂再扮父慈女孝,令到自己唔開心
由個日開始我冇再返過去娘家
親友衆會見到佢都當睇唔到
疏遠左,放低左,心情好返好多

公爵府

wing514 發表於 18-11-1 14:13
個晚喺屋企我喊左好耐
我老公安慰我其實你老豆一向都係咁架啦
係你自己扮冇事啫

講得啱,無謂再扮父慈女孝...

我儘量看淡,少左見面,俾家用夠佢地生活,佢哋都純養兒防老啫

男爵府

一口氣睇哂全部留言,身同感受,我個心又再痛起來,當然我也有一個不懂珍惜我的媽媽,但因為佢已經同我老豆反面,自己走了出來,而家已住我屋企多年,成日閙人,口講自己個仔點唔好,一見到仔和新抱,我全家要服待佢地,做哂亞四。又成日當我d小朋友面前鬧我冇腦唔識教小朋友(其實我d小朋友讀書好叻又好乖),總之好野係佢功勞,衰野就我冇能,我已忍左四十多年,連我d小朋友都已經開始唔鐘意佢,但我唔可以趕佢走,因為佢真係冇地方去,同佢日日見,好辛苦!

子爵府

OKC 發表於 17-12-3 21:57
多年來自問盡力做好孝順女,俾足家用之餘,亦常常帶兩老出外食飯,去了幾次旅行,買很多東西給他們,幾年前 ...

有點同路人呢!
我今天又係自動自覚幫我老媽做嘢,買家(emoji)用品給他,最後吃力不討好,反比佢串,潤;平時又同我呻,幫佢又吾滿意,我都有諗:點解我欠你咁,家(emoji)幾兄弟姊妹,得我一個毎月比錢佢,其他有D比左左等於無比,有D間中比,有D直情吾比;但我已旡收入,用老公比我D家用來比佢。
我吾開心點解我好似欠曬全世界,老媽,兩個難湊的百厭仔,老公.....我好攰呀

子爵府

OKC 發表於 17-12-5 20:44
唔明點解有些人對自己屋企人說話尖酸刻薄好似有仇咁,常常和家人作對,但對外人就客氣尊重,我爸正正係呢 ...

我個仔成日吾天父母話,專激父母,但對外就好乖

子爵府

onlam2005 發表於 17-12-15 14:51
呢d都係做女 + 排中間既命運,
阿媽無得揀, 但有d野都仲可以選擇.

我家最嘆,乜都唔理先係中間嗰個

首頁

尾頁

跳至