心聲留言

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

看到令人心酸,世上最親密的關係之親情如此脆弱

公爵府

gorky 發表於 17-12-19 18:17
看到令人心酸,世上最親密的關係之親情如此脆弱

我的體會是父母都係人,人係自私貪心的,加埋偏心同金錢問題,親情可不斷磨滅。

最重要係大家互相尊重體諒對家人老奉,如加上環境相若,大家唔好係金錢倚賴其他人,親情方可長久。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

樓主,我完全明白你感受,我是潮州人,嚴重 重男輕女,我三年沒有和媽媽,過節或食飯,祗是幾個月前佢入左醫院,探過佢二次,樓主會做的事,我全部都有做,
現在,我會把感情放下,我和老公,個仔,好好生活便是了.

伯爵府

kit2468 發表於 17-12-20 11:01
樓主,我完全明白你感受,我是潮州人,嚴重 重男輕女,我三年沒有和媽媽,過節或食飯,祗是幾個月前佢入 ...

如果她是你的女兒會這樣對她嗎?

伯爵府

kit2468 發表於 17-12-20 11:01
樓主,我完全明白你感受,我是潮州人,嚴重 重男輕女,我三年沒有和媽媽,過節或食飯,祗是幾個月前佢入 ...

我媽冇重男輕女,係对个个都唔好,不可用偉大辛苦去形容,对有依啲父母好失望,好想脱離

男爵府

nataliewsm 發表於 17-12-4 11:06
竟然有阿媽鍚新抱多過個女呀

我媽咪係囉!自從佢話新抱先係佢個女,我唔係,由嗰刻開始我已死心,冇再理佢

水晶宮

偏心係無得解,我已經接受了,父母唔一定鍚仔女,就算你仆心仆命付出最多。
我99都係,大人還好,大人不得寵小朋友都受罪,聖誔節,個個孫都有係我個糖都無粒,理由係佢咩都有喎,咩道理?根本無道理!
認命了,小見點吧﹗

大宅

回覆樓主

我父母都係重男輕女,我現在只會過時過節回去食飯,平日不多聯絡

別墅

瞓得好勳章

回覆樓主

明白,我父母何嘗唔係咁⋯

複式洋房

回覆樓主:

以前個代,真係重男輕女㗎.....我自己屋企都係咁!

公爵府

choiman 發表於 17-12-25 19:28
我父母都係重男輕女,我現在只會過時過節回去食飯,平日不多聯絡

但到父母七老八十,不能自理,個仔又未必理,咁我地應該點做....是否應該忍心,定盡了力便算 (唔會做到足,以自己家庭及經濟狀況行先)

琥珀宮

OKC 發表於 17-12-3 21:57
多年來自問盡力做好孝順女,俾足家用之餘,亦常常帶兩老出外食飯,去了幾次旅行,買很多東西給他們,幾年前 ...

其實重男輕女呢個concept已經過晒時,如果只以仔女養返父母黎計的話。

大宅

我朋友同你嘅case 差唔多, 佢能幹,顧家, 個妹又懶又依賴, 佢媽媽又係偏心個妹,另到我朋友好唔開心。有時懷疑自己係咪佢生。其實大家都係佢嘅女,點解待遇咁唔同? 睇到佢唔開心我都好心痛。

大宅

com7hk 發表於 17-12-5 21:19
回覆 OKC 的帖子

奉宣大家生一個好啦。多過一個父母一定偏個細的,又重男輕女。做成不公平,使兒女一生都 ...

我老母都偏哂心去我個無性大佬到
我做足本份保住拒地的養老金保障拒地晚年有個錢
就以為我吼住拒的錢
我同老公個邊關係唔好、生完個女都無改善
我媽知道哂所有野、我生左個女就搬番同呀媽住
經常比拒x!睇拒面色!我已經請左個姐姐
基本上好多野都唔使拒做!都仲要受拒氣
同自己呀媽住都好似要寄人籬下禁
呀哥同條女未結婚、岩岩話有左
之前我同條女都好好傾!
點之呢個世界真係天網恢恢
比我知道條女係出面同人講話我睇到2老的錢好緊
話拎唔到任何錢、我多年來對拒都不薄
我媽都知道呢件事!不過人地而家陀住我家血脈
我媽都唔會幫我講一句!心照!
決定左、我比最後一次機會自己
忍唔到就搬番去寧願受我老爺氣
都唔想再理自己既「親生老母」

大宅

樓主同我好似,我呀媽都係錫新抱多過我,乜都唔敢比野佢做,超客氣,自己女就可以當工人用

別墅

回覆樓主

你父母係咪重男輕女?

男爵府

回覆樓主

點解樓主咁醒目 d 人成日話無不是之父母 其實係有 當你盡力都得到pat 屎 咁不如放手
te quiero mucho mi amo

男爵府

onlam2005 發表於 17-12-15 14:51
呢d都係做女 + 排中間既命運,
阿媽無得揀, 但有d野都仲可以選擇.

我好想知佢咩理由叫你俾曬 真係有親生母咁講野?

男爵府

ckl28 發表於 17-12-4 02:40
根據樓主所講,是典型重男輕女的傳統思想,難以改變,唯有順其自然,克盡女兒的本份,等待他們知道誰人對他 ...

咁je 係一世做好人 以德報怨?

男爵府

joeyjoey223 發表於 17-12-5 09:06
係架,我媽都係咁,重男輕女,2個新抱錫到燶,我完全明白呢種唔開心。
...

好簡單 佢根本愛仔如命 我唔叫佢個仔都唔會返去睇佢一次 成日要叫先做嘢 咁佢好快知道邊個係老細

首頁
34567...9

尾頁

跳至