自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

brindlewin 發表於 17-12-3 22:51
兩個都出手,未知邊個出手先呢?

通常雙方都有責任,但有D人未清楚成件事,就話心涼,抵打先得人驚。

子爵府

係呀,d父母文明大倒退,縱容細路開大喇叭玩平板,俾人投訴都唔識反省,咪出事law

kittylock    發表於 17-12-4 12:40

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

simplelife 發表於 17-12-3 22:25
我都好憎呢d人。歺廰好多父母比小朋友玩電話,就算唔大聲都好煩。

唔單止小朋友,好多成年人都好無公德心係公眾場合開打聲打機睇片, 雖然打人唔啱,如果呢啲成年人因為咁而比人打都唔抵可憐

象牙宮

2024年龍年勳章

bdrescue 發表於 17-12-3 22:56
係呀,d父母文明大倒退,縱容細路開大喇叭玩平板,俾人投訴都唔識反省,咪出事law ...

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

其實呢啲人真係好自私好無品,不過打人始終都係唔啱

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

打人係唔啱!但依家上晒報都未必唔係唔好。起碼比果d冇家教既人或家長知甘樣真係超黑人憎。分分鐘比人打!

珍珠宮

cool2000hk 發表於 17-12-3 22:20
我睇到呢段新聞好心涼,垃圾父母仲容細路開大喇叭玩平板终於有人出手教紃。
...

我都試過隔離枱細路女打機開到鬼咁大聲,嗰亞媽剩喺細細聲叫嗰女細聲D,嗰女睬佢有尾,繼續嘈,waiter又唔理,嗰刻我幾想一巴星落嗰細路度

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fuhk 發表於 17-12-3 22:37
撐你,我都係咁諗!

x 2

自己孩子在公眾地方嘈到人,父母不道歉而且還同人爭執,抵死~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

cool2000hk 發表於 17-12-3 22:17
荃灣眾安街25-33號翠華餐廳,凌晨零時,一名外籍男子坐在一個卡位,隔離枱坐有一名姓唐53歲男子、49歲妻子 ...

我估好難搵到番個外藉男子。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

回覆樓主:

真係想講,抵死,
我就唔會出手,連出聲都唔會,
但睇到有人出聲出手,認真心涼,
經常去餐廳食野,搭巴士都遇到啲咁既人,
真係覺得好嘈,用耳機係未咁難呢,
前兩日去餐廳食野,聽到啲打機聲真係嘈到爆,出聲扮聽唔到,同侍應講唔理,
最後自己執野調位,
講真,帶住小朋友真係唔敢同人嘈,遇著個傻既,真係自己心痛,
我唔容許自己小朋友係公眾場合開擴音打機睇卡通片,
但眼睇既就好多都容許。
好啲既會提小朋友細聲啲,
唔好既仲幫小朋友教大聲啲。

寶石宮

2023年兔年勳章

cool2000hk 發表於 17-12-3 22:17
荃灣眾安街25-33號翠華餐廳,凌晨零時,一名外籍男子坐在一個卡位,隔離枱坐有一名姓唐53歲男子、49歲妻子 ...

伯爵府

回覆樓主:

嫌打得少左添呀!抵死

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

抵死

瑪瑙宮

大廚勳章

我睇到呢段新聞好心涼,垃圾父母仲容細路開大喇叭玩平板终於有人出手教紃。
...

講真。。。

我心底裏同你同一個同感。。。只能講句抵鬼死

雖然我明白打人係唔啱。。。但有時呢啲所謂嘅父母。。咁樣容許啲小朋友噪音騷擾人。。得到咁嘅結果真係有啲心涼。。噪音真係可以令人好煩躁。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆樓主:

如果 孩子再無烦人,吾会比人打

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

...

下?出手打人就係唔啱喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主

首先,打人係唔啱,但我都好憎d父母喺公眾地方,例如餐廳、巴士.....俾部機小朋友睇/玩,仲要開到好大聲
希望d父母睇咗呢個新聞,可以收儉吓。

伯爵府

BK Milk勳章

namnamnamlolo 發表於 17-12-3 22:40
一單還一單
錯遇錯
打機唔犯法 打人就犯法既

Agree

珍珠宮

cindy618 發表於 17-12-4 00:19
下?出手打人就係唔啱喎

打人係唔岩
我絕對認同

但如果真係因個小朋友打機太大聲嘈到人
父母唔制止同道歉
我唔同情被打果個