醫護健康

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-15 20:22
你都有濕疹痕癢嘅情況??
上年嚴重嘅時候睇醫生,之後搽蘆薈, 新鮮蘆薈或街一支支嘅都work
...

crystal媽咪    發表於 18-11-15 21:37
幸福可以好簡單

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

no

洋房

回覆 christmas6218 的帖子

你係咪搽左蘆薈皮黃色部分?個部分食用是苦的,搽皮膚會有刺疼感,要用蘆薈中間全透明的肉先可以搽,鮮蘆薈對修復皮膚很好的。

禁止訪問

侯爵府

moerror404 發表於 18-12-22 00:58
我都想知有無效,濕疹好慘

濕疹嚴重?有幾嚴重?

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

Ben2003 發表於 18-12-22 01:31
濕疹嚴重?有幾嚴重?

嚴重到皮膚損晒,發咗炎,細菌入侵,要用抗生素,打抗生素針,入咗院成個星期,用崩帶紥到成隻糭咁。

侯爵府

回覆 poonsun 的帖子

咦…. 原來你是樓主…之前無用類固醇嗎?(因多數人用類固醇,所以有此一問。)

嘩…細菌入侵,好恐佈…
恐佈在現在可用的抗生素愈來愈少 (細菌的耐藥性問題) 。

求皮膚科醫生,醫濕疹
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22187144&page=1&extra=#pid334825177

中医妙招解瘙痒
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22100451

我沒有濕疹,因某些因緣,我有特別留意這病 5、6年,見過 3XX 位濕疹患者,教他們外用中藥方法,80% 根治或接近根治。(如沒有見過面的濕疹患者(朋友的朋友),20 % 根治或接近根治。)
我從 5、6年前 day one 對付濕疹開始,覺得是有少少難….. 只是少少…

在以上兩條 link 內,有幾種外用中藥方法,不妨一試。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

珍珠宮

畀面勳章

有, 面再搽椰子油. 要不停搽, 一乾就搽

民房

有,但只能舒緩

大宅

poonsun 發表於 17-12-4 10:00
小兒濕疹嚴重,人地話用新鮮蘆薈塗好有用,有無人試過?係咪真係得?

哂傷左後用就得,濕疹就唔太清楚

複式洋房

Elenalan 發表於 17-12-4 15:58
唔work, 搽油仲好

同意越搽越痕

別墅

濕疹治標要用藥油擦。擦藥油的道理:藥油作為臨時皮膚,保護傷口,讓身體有機會修復。濕疹患處不沾水。這個很重要:不沾水。一沾水就繼續發炎。不沾水直到好。藥油推薦廣州敬修堂跌打萬花油。約7.5元一瓶。當然濕疹起因是身體濕氣重。濕熱從皮膚散出,形成濕疹。濕疹還得戒凍飲雪糕酸奶。避免任何生冷的食物。避免游泳(除非暖水)。避免受寒(冬天多穿一條長褲)。祛濕才能從根源上杜絕濕疹。我戒凍飲雪糕一年半後,濕疹斷尾。

複式洋房

用金盞花水FULL啊呀!有用啊~

禁止訪問

洋房

試過冇乜用

禁止訪問

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

冇試過

大宅

仔12歲呢個春夏濕疹好嚴重,睇咗中醫冇明顯效果,經常要擦類固醇藥。最近我自製紫草膏幫佢擦,手腳濕疹的紅腫淺色咗好多同埋唔痕。自製紫草膏做法在網上搵,有紫油、甜杏仁油、乳油木果脂、蜜蠟、薰衣草油、茶樹油、薄荷油。
唔知係咪每個小朋友都適合用,只作參考。希望幫到你。

首頁

尾頁

跳至