去廣州 3 天 , 問意見

amychan784
|
我會去廣州 3 天自由行 , 去行下影下相 .

1) 我知廣州有張"岭南通" , 大家覺得應該買一張黎用嗎 ?
2) 大家覺得廣州有咩地方必去
3) 由香港上去 , 週末搭直巴去廣州 , 通常會唔會塞車 ?

maggie196
|
1) 我之前上去玩係用羊城通,類似八達通咁。
2) 廣州依家多咗好多靚cafe/餐廳,可以DL個app叫大眾點評,類似香港嘅openrice。
lyh80115
|
我知廣州地鐵可以用銀聯信用卡,卡面有閃付Quick Pass標誌就得,仲每日2程減¥1.8。
小金名
|
搭直通火車仲舒服⋯ 可以訓下
青青河邊草
|
maggie196 發表於 17-12-5 18:57
1) 我之前上去玩係用羊城通,類似八達通咁。
2) 廣州依家多咗好多靚cafe/餐廳,可以DL個app叫大眾點評,類 ...

大眾點評勁多info
him-bb
|
amychan784 發表於 17-12-5 18:50

1) 我知廣州有張"岭南通" , 大家覺得應該買一張黎用嗎 ?

搭直巴系平 不過時間長 仲會塞車
買直通車 來回 回程上個月我去時有個時間系特價 好似系4點幾果班 平好多的
糖嬰兒
|

3. 坐和諧號好過巴士較穩定
我成日廣州即日來回,今日先去完
mandy952
|

虎門大橋日日都塞,搭和階號啦,成日上去未買張,其實買票好方便,深圳通返而有買,因為成日上去嘛
一人之下
|

如果第一次去廣州,可以去沙面行下影下相。食野可以試下炳勝,小炒好食;仲有銀記布拉腸、義順雙皮奶都好好味。我有小朋友會同佢去公園駕船仔,都幾好玩架。我多數坐直通車,直到東站好方便。我之前用果張叫“羊城通”,現在有無改名吾知。如果搭公共交通就買一張啦,方便好多。
amychan784
|
糖嬰兒 發表於 17-12-5 20:06
3. 坐和諧號好過巴士較穩定
我成日廣州即日來回,今日先去完

咁其實直通巴通常要幾耐時間先到 ? 如果我星期六中午左右上 , 星期一黃昏前回程 .

hkaa
|

珠江夜遊好靚,要選小蠻腰果段 ,幾十蚊咋! 坐船頂冇遮冇掩最正, 不過冬天凍囉! 坐船艙內感覺就差好遠。
TreeLover
|

1)叫羊城通,可以唔駛買,除非你成日搭地鐵搭巴士

2)廣州塔,珠江新城果邊,二沙島,沙面

3)搭和諧號啦,巴士去到高速塞硬車

amychan784
|
TreeLover 發表於 17-12-5 21:45
1)叫羊城通,可以唔駛買,除非你成日搭地鐵搭巴士 <<== 我估我會 15程車 , 用完退咭會扣按金嗎 ? 呢張咭可以用黎買野(超市)嗎

2)廣州塔,珠江新城果邊,二沙島,沙面 << == 呢幾個己 plan 左去

3)搭和諧號啦,巴士去到高速塞硬車 <<== 巴士其實通常會塞幾耐先到 ?

popocat
|
請問各位遊廣州搭的士?有冇好似台灣咁包車都安全&抵坐呢?
popocat
|
amychan784 發表於 17-12-5 21:59

我n年前坐巴士上廣州要4個鐘,當年未算特別塞車,而家唔知
maggie196
|
popocat 發表於 17-12-5 22:12
請問各位遊廣州搭的士?有冇好似台灣咁包車都安全&抵坐呢?

係廣州搭的士好平,但繁忙時間好難截的士,或者你可以用uber或者滴滴,隨時都有車
popocat
|
maggie196 發表於 17-12-5 22:20
係廣州搭的士好平,但繁忙時間好難截的士,或者你可以用uber或者滴滴,隨時都有車
...

滴滴係app名?俾現金?
sjnl43
|
回覆 amychan784 的帖子

自己一個女仔去嗎? 我都想單身北上, 但又怕頭昂昂, 係人都知我遊客啦
ayi1
|
我上個週末突然想食薑撞奶,即時過深圳搭和諧號一個鐘度去到廣州東站,再搭地鐵幾個站唔使轉線到長壽路站,食完銀記腸粉同粥就轉彎去下九路個荔灣名食家食2碗薑撞奶,成個鋪頭起碼一半係香港人(絕無誇張)。食完就行去隔離蓮香樓買雞仔餅嗰啲做手信,再去皇上皇買最貴嗰隻臘腸俾媽子就搭返地鐵到東站再快閃返香港。建議你買羊城通啦!除咗搭車買水方便,仲有優惠。
amychan784
|
ayi1 發表於 17-12-5 23:28
我上個週末突然想食薑撞奶,即時過深圳搭和諧號一個鐘度去到廣州東站,再搭地鐵幾個站唔使轉線到長壽路站, ...

去 3 日都買羊城通 ?