親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

yericy 發表於 18-6-22 04:08
回覆 seaheart88 的帖子

關係證明不是常識嗎?唔通你話係就係?

珍珠宮

回覆樓主

Up

複式洋房

回覆 Neromagic 的帖子

CANT AGREE MORE

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hapiangel 發表於 17-12-26 23:11
我claim過AXA旅行期間住院、AXA唔見證件、恒生唔見錢、豐龍整壞相機同埋滙豐飛機delay. 全部都claim足。 ...

請教我經hsxc買,去完旅行回家先發現行李2角爆左當時冇搵airline出信,請問咁保險公司會保嗎?我只係網上report左,佢地只回電話喼係咪全新同大約價錢,我話用話之後佢地又冇要求我比相同其他資料,正常係咪咁處理架?如果cliam唔到我唔要個喼唔港一直留屋企。

複式洋房

ifcsir 發表於 17-12-5 21:00
平時用開匯豐,試過遲機一天賠款$500(1個人), 但旅遊保險 , 蘇黎世(金計劃) 又好似幾好, 蘇黎世(金計劃) vs ...

會唔會再比較多幾間? 睇下你去邊, 做D乜

有個FACEBOOK PAGE, 可以上去睇下, 去到就SEND MESSAGE俾個CHAT-ROBOT, 24小時即時回應, 可以睇到詳盡既條款

https://www.facebook.com/TRAVELEASYSYSTEM

ZURICH GOLD好多人選擇, 因為保障好有人性, 唔會諸多為難, 連手機都保埋, 但相對又貴小小, 如果你岩岩買左好貴既手機電腦行李箱果D想保得好D, 咁買佢都值得既

相反, 如果你話冇貴重野, 咩都唔驚果D係咪有需要俾多D錢呢?

有D保險公司仲買大送細, 抵到冇朋友但條款多多買左CLAIM唔到, 其實HXXX我有BAD EXPERIENCE, 買過全年, DELAY左成兩日但一D都CLAIM 唔到仲搞左成半年, ZURICH未CLAIM過又好難講

希望幫到你啦

大宅

kaheiboy 發表於 18-7-28 14:18
請教我經hsxc買,去完旅行回家先發現行李2角爆左當時冇搵airline出信,請問咁保險公司會保嗎?我只係網上r ...

你網上report係指hsbc定airline?
有次claim保險公司打黎話因為文件唔足,會照claim但打8折,問我接唔接受,我接受後一星期左右就有錢收lu.

大宅

CJ1206 發表於 18-7-28 15:12

有個FACEBOOK PAGE, 可以上去睇下, 去到就SEND MESSAGE俾個CHAT ...

我上次買hsbc(2018年3月) delay 24 hours交文件後好快收到錢。一定要有來回boarding pass and 航空公司信。而且個reason 要係天氣等非人為因素。航空公司因素/空管都唔包(就算zurich都唔包). 真心覺得好多公司(連最平豐x)都唔難claim,但一定要文件足!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hapiangel 發表於 18-7-29 19:47

你網上report係指hsbc定airline?

係保險公司打黎,個員工講野都聽到佢口震震咁(好似暑期工幫手check資料果種)我問佢點交損毀相片佢都答唔到我,話之後等其他人跟進,都唔知要幾時。
不過我已經講左因爲係買一家人保險行李係老公個喼爆左但冇boarding pass但airline 已經有sms証明有登機所以有積分入落戶口,唔知受唔受理?

珍珠宮

ifcsir 發表於 17-12-5 21:00
平時用開匯豐,試過遲機一天賠款$500(1個人), 但旅遊保險 , 蘇黎世(金計劃) 又好似幾好, 蘇黎世(金計劃) vs ...

你去邊度,有高危活動?
我都睇緊呢兩間,我十日有多,金計劃都係300咋喎,雖然有promotion。。。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我見下年2月去都買得,依家又有8折比較下先。

複式洋房

回覆 hapiangel 的帖子

咁可能係我唔好彩果陣係空管/班機唔夠人, 但只係SEND左個EMAIL來通知要DELAY 一日
我將我有既資料俾左HSBX, 搞左好耐都冇結果, 我果陣俾要係買左成年既旅保

大宅

CJ1206 發表於 18-7-28 15:12

有個FACEBOOK PAGE, 可以上去睇下, 去到就SEND MESSAGE俾個CHAT ...

上次有朋友去韓國個行李look落電梯整傷人,好彩同TES買,知道點claim, 煩左佢地好耐,最後交齊文件先claim到個第三者保險
其實間間都有得claim, 差在有時唔知交啲咩文件,又唔識叫個醫生寫

洋房

講真我次次去旅行都買Zurich ,特別如果個次旅行,老公想自駕遊一定會買Zurich ,因為Zurich 個租車自負額有成1萬蚊,而且又保手機同其他電子產品,1年前,同大學同學去旅行,佢入閘係櫃員機買匯豐,而我就一早自己買左Zurich,但最後佢跌爤咗部手提電話,想返香港claim,但原來唔保。

而家我買旅遊保險會係一個叫MoneyHero 的網到買,因為都有Zurich 金計劃,仲有埋7折,比官網買得仲平。

上次仲睇咗呢篇文,先開始上MoneyHero買,俾大家參考下,都幾有用! https://www.moneyhero.com.hk/blo ... utm_campaign=bforum

複式洋房

zurich 易claim 用app都claim 到 hsbc好似無咁方便
d資料我係呢個網睇既https://www.gobear.com/hk/travel-insurance/company/zurich

首頁

尾頁

跳至