自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有啲藥妝退稅之後pack起咗,大家係咪都會留到離開日本先開封攞啲嘢出黎用?如果在當地開咗,出境時佢係咪真係會check到架

大宅

回覆樓主:

通常號九成九都會返香港先至拆,因為通常都唔等用。
但係上次想試支指甲油顏色,所以就開咗一個好細嘅窿,拎支指甲油出黎

伯爵府

想生BB熱投

海關好少會check
睇你博吾博
吾等駛就返香港先開袋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

全開!因為三尖八角pack唔到入o急
況且佢寄晒行李至check(如果check的話),我根本無得俾佢睇

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-12-6 20:57
全開!因為三尖八角pack唔到入o急
況且佢寄晒行李至check(如果check的話),我根本無得俾佢睇
...

係囉,我就諗人人去日本都掃咁多貨,海關會唔會真係咁得閒逐張單黎對貨

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

我又想問,上次去日本,買嘢退稅時店鋪將好多單用訂書機訂晒落我本護照假度。我想問,我可唔可以meet左疊單。因為好厚,又嘥左我幾頁內頁。

大宅

回覆樓主:

我無拆ga

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

honeylovepig 發表於 17-12-6 21:08
我又想問,上次去日本,買嘢退稅時店鋪將好多單用訂書機訂晒落我本護照假度。我想問,我可唔可以meet左疊單 ...

我返到香港meet D單出嚟扔鬼晒。
講返D免稅品,我唔會喺日本拆,但通常我會郵寄番香港,因為次次都買爆喼

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lavender_baby 發表於 17-12-6 21:07
係囉,我就諗人人去日本都掃咁多貨,海關會唔會真係咁得閒逐張單黎對貨
...

而家直情check證件後,有staff淨收訂係passport裡張野,俾唔俾佢都無理喎

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

有d照原裝,有d拆晒packing ,睇下邊樣好放。

水晶宮

honeylovepig 發表於 17-12-6 21:08
我又想問,上次去日本,買嘢退稅時店鋪將好多單用訂書機訂晒落我本護照假度。我想問,我可唔可以meet左疊單 ...
過關時先meet, 過關前有個地方提你meet

子爵府

D單系出境,過櫃台前,交番俾佢地的,無須自己keep

伯爵府

喺關西機場過關嗰時個關員叫我哋搣疊單出來掉喺一個盒度,無check我(好似個個都唔check),不過我都好乖無打開來用。喺我本passport度留低幾個訂書釘窿(emoji)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

當時試過買左煙花o黎玩。。唔帶得返香港。。係即時玩埋掉埋呀
其實都唔係樣樣免稅品有入袋的。。。我都搞唔清。。佢咩會入袋。。咩情況唔入

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我從未拆過d單出黎,攪到本passport好厚,我一路想問,而家知

男爵府

回覆樓主

請大家自律
唔好開袋

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

手提行李scan 完,你過咗security scanner, 跟住無幾遠 (depends on which airport) 有個officer set 咗張枱係度 (好易miss), 枱上有個tray, 你將單據放入去。 我都試過有d機場,係個officer 叫你俾passport 佢,佢自己撕下receipts。 不過感覺好兒戲,唔放都無咩影響。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我次次都係返港先打開包裝。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

日本唔會check, 開唔開用唔用就。。。
話法例係要離開日本先開得, 咁實際就

寶石宮

2023年兔年勳章

lavender_baby 發表於 17-12-6 20:44
有啲藥妝退稅之後pack起咗,大家係咪都會留到離開日本先開封攞啲嘢出黎用?如果在當地開咗,出境時佢係咪真 ...

原裝返港

首頁

尾頁

跳至