親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

第一次的家族旅行,同老爺奶奶,老公,4歲的囡囡一起去玩,因為有老有嫩,我們選擇包車2天,住就book了西門町的民宿,有3間房的,等大家都有自己空間
Day 1, 等囡囡放學,我們坐的士去機場,坐4點機,但delay了半小時,去到民宿都8點幾了,民宿是樓中樓設計,有2間房上下重疊,有一間房是在房子外面,似兩間屋咁,我一去到覺得有d怪,上網book時不知是這樣的,囡囡就好開心行樓梯上房。第一天沒行程,食過晚餐,行下西門町完結!晚飯在大車輪火車壽司,小朋友看住火車轉又轉,確實開心,但味道一般般啦,應該沒下次!

Day 2, 兒童新樂園,北投浸温泉,士林夜市
早上10點,包車司機來接我們,先出發去兒童新樂園玩,我囡唔喜歡玩機動遊戲,喜歡玩公園旁的沙池,就咁都玩了1hr, 之後入去佢地個波波池,是免費的,玩得好開心!中午食飯,司機車我們去一間台灣菜館,掛住食連名都沒看,味道ok的。之後入北投,行下圖書館,司機哥哥送了隻公仔比囡囡,開心c佢,行行下,開始有雨粉,我們就去浸温泉,本身想去川湯,司機哥哥介紹皇池,我們又試下啦,浸完仍未餓,我們去士林找嘢食,行街街

Day 3 基隆海洋博覽館,十份放天燈
本身是想去9份十份猴硐貓村,但天下著雨,又大風,我們决定改行程去室內,去了基隆海洋博覽館,我覺得好玩,下雨時的好去處,那裡有個playroom, 小朋友玩得好開心,老人家行下看下,都幾喜歡 ,到我們食埋午餐,雨仍幾大,我們都唔知可以去邊好,任由司機車我們去玩,去了黃金瀑布,陰陽海,司機下車同我們講解景點,拍照。他好好人,下著雨我沒想過叫佢倍我們下車吹風,濕鬼晒,佢好照顧老人家。之後我們去到9份,仍是横風横雨,我們沒下車,只在遠景影張相算,司機笑我們邊度都唔想去><, 我囡好想去貓村,因為佢好喜歡貓,但天氣太差,我們去不了,到十份時天氣好了點,我們照原定去放天燈。第一次放,好有新鮮感,同囡囡一起畫,寫名,正!

Cheuk2012    發表於 17-12-10 21:19

洋房

回覆樓主:

放天燈時,我老公自顧影相,老爺奶奶行得慢,我放慢腳步倍佢地,囡囡幸好有司機哥哥照顧著,倍佢玩,抱住她(哈!變左兩父女) 放完燈,我們回民宿途中,司機說快經過佢家,問我囡玩唔玩貓,抱隻猫下來比她玩,因為之前天雨我們沒去到貓村。我當初以為佢說笑,沒想到佢真係帶了貓貓下來比我囡玩,抱住坐車車。我囡十萬個開心,老公也抱埋一份,對貓貓愛不惜手,我囡回到民宿,第一時間畫畫比司機哥哥,多謝佢!
Day 4 沒有包車,我們自己坐捷運去動物園,貓空纜車,動物園行了十份一也沒有,老人家已說累,去了坐纜車,品茶,看風景,下午又下雨,我們都玩夠了,坐車回去,去西門町紅樓行下,再食個晚飯,買埋手信,回去休息。
Day 5 迪化老街, 機場
本身想包半日車去玩,因為唔知去邊好,老爺奶奶說累,唔想去玩,想hea下算(好後悔沒包車,老人家和囡囡都好唔行得) ,所以我們四處走走,去左迪化老街, 老人家行了兩步又說累,好快食個飯,回民宿等司機哥哥來接我們去機場,就咁完成我們第一次的家族旅行

Cheuk2012    發表於 17-12-10 21:19
wcpcelia    發表於 17-12-8 14:18

大宅

回覆樓主

想問包二日幾錢?想要司機資料.謝謝

洋房

回覆樓主:

可以pm 比我嗎

洋房

mwm116 發表於 17-12-7 21:48
想問包二日幾錢?想要司機資料.謝謝

已pm

大宅

回覆樓主

可以pm 比我嗎?(emoji)

男爵府

回覆 irenengsl 的帖子

irenengsl
pls give me the details of driver, thx

大宅

irenengsl 發表於 17-12-7 21:47
放天燈時,我老公自顧影相,老爺奶奶行得慢,我放慢腳步倍佢地,囡囡幸好有司機哥哥照顧著,倍佢玩,抱住她 ...

想要包車司機, 可以pm 嗎thanks

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

請問係幾人車?

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

同埋民宿係邊間?

洋房

littlegoldfish 發表於 17-12-8 22:23
同埋民宿係邊間?

已pm大家,收唔到再話我知啦!

大宅

可否PM司機資料給我,謝謝

珍珠宮

irenengsl 發表於 17-12-7 21:21
第一次的家族旅行,同老爺奶奶,老公,4歲的囡囡一起去玩,因為有老有嫩,我們選擇包車2天,住就book了西門 ...
又嚟賣廣告?

珊瑚宮

whyyou 發表於 17-12-10 20:58
又嚟賣廣告?

呢排都幾多廣告啊

(新樂園都要包車-,包都找其他景點呀。)

珍珠宮

12312 發表於 17-12-10 21:08
呢排都幾多廣告啊

(新樂園都要包車-,包都找其他景點呀。)

啲劇情都似曾相識,又係幫佢照顧老人家,又幫佢抱女,同埋又係落雨,仲要係新account, 只要search 類似嘅topic, 就會發現共通點

珊瑚宮

whyyou 發表於 17-12-10 21:26
啲劇情都似曾相識,又係幫佢照顧老人家,又幫佢抱女,同埋又係落雨,仲要係新account, 只要search 類似嘅t ...

吾知下次有無新意呢?

珍珠宮

12312 發表於 17-12-10 21:37
吾知下次有無新意呢?

拭目以待

珍珠宮

irenengsl 發表於 17-12-7 21:47
放天燈時,我老公自顧影相,老爺奶奶行得慢,我放慢腳步倍佢地,囡囡幸好有司機哥哥照顧著,倍佢玩,抱住她 ...

請問司機係咪森森姐姐呀?兩個post啲內容好似,你地係咪講緊同一人?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20228008

別墅

可否PM司機資料給我,謝謝

洋房

whyyou 發表於 17-12-11 11:15
請問司機係咪森森姐姐呀?兩個post啲內容好似,你地係咪講緊同一人?

http://www.baby-kingdom.com/forum. ...

不是森森姐姐呀,我沒看到你地說的post,如真的似的話,咁真係好多好的司機,好helpful,分享都是因為覺得佢好,想幫到其他人,最初我也是在bk問人,人地介紹比我,用過好又分享下比大家。近排沒看bk,遲了覆大家。

首頁

尾頁

跳至