爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

首先本人對此功能有點懷疑,原因是對機頭是否會有影響,及實際可以慳到幾多油。尤其塞車,個機頭真係吾知會吾會瓜。希望大家可以討論下比D意見。

大宅

曾經睇過一篇文
話 1400cc 車空轉1小時大約耗油 2L
如果以每停1盞燈等1分鐘計
換句話停30盞燈就唔見1L油
或, 塞車半個鐘就冇左1L油
cc 越大, 當然耗油越多

"機頭"所指係引擎? 定係車機音響?

凍車啟動, 機油未行勻引擎時, 機件間唔夠潤滑之下磨擦係會有一定損耗
所以有 "每次開車都會有耗損" 呢個說法
而且凍車啟動後1~2分鐘等機油進入工作溫度先好行車

不過, 如果講 "idling stop" 呢類功能
通常設定係熱車先會啟動, 未進入工作溫度前係唔會運行
所以對磨擦耗損係非常之少, 可以話同空轉磨擦完全一樣
就算啟動幾頻繁都好, 都唔會對引擎有咩影響
只會對電池同 starter 做成有一定壓力
所以 "idling stop" 既車會加強呢兩個部分
記得本田廠有講過佢地既 starter 可以玩到最少10萬次以上(其他廠冇留意)
叫你安心去用啦

但係玩音響個班人就會因為啟動頻繁
會對電壓輸出唔穩定, 做成影響音質
所以都會熄左佢唔用

大宅

HaRo2 發表於 17-12-10 00:12
曾經睇過一篇文

多謝指教,我開車主要都係代步,音響就冇玩啦,不過近日發現,腳制輕重可以控制佢個i stop

民房

回覆樓主:

太頻密就熄左佢

大宅

回覆樓主:

我揸咗五年,撻車之後第一樣野就係disable 呢個功能,我相信呢個功能對starter及電池的壞處多於佢聲稱慳油嘅好處,加上塞車搶位,果0.X秒的反應時間好重要,當然環保份子就另計。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HaRo2 發表於 17-12-10 00:12
曾經睇過一篇文
我就無用呢種野,但初出時都幾怪,成日聲到的開動引擎聲

大宅

pcy307 發表於 18-6-13 18:51
我揸咗五年,撻車之後第一樣野就係disable 呢個功能,我相信呢個功能對starter及電池的壞處多於佢聲稱慳油 ...

我依家着車後都熄咗佢,有時出路口或者泊位都感覺好煩

水晶宮

通常關咗佢, 最多俾佢著一次(因為出車有時唔記得關), 我仲貼了一粒凸點在掣上面, 因為軚盤遮住個掣.....

首頁

尾頁

跳至