自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Ericmo 發表於 17-12-10 19:25
其實針無兩頭利,我承認我需要工人幫手,但事實上工人亦有大大小小的問題帶給我很多煩擾!
...

認同

珍珠宮

月見草 發表於 17-12-10 21:11
x2
好多人請工人只為自己,要有小朋友有家的感覺但唔願付出時間去經營一個家,將啲時間只係用係自己煲劇, ...

同意

珍珠宮

回覆樓主:

無工人真係搞唔 掂
香港係太太少育兒支援
我個區只得一間育嬰院
雙職唔靠姐姐 跟本個家庭係運作唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我姐姐好重要,佢幫我照顧有病嘅99,我無左佢唔得!

伯爵府

yl88 發表於 17-12-10 19:38
無工人,我真係連工都返唔到,仔都唔敢生
有誰唔想自己湊??
個香港d男人,有幾多個能一個養 ...

大宅

回覆樓主

其實在職媽媽請工人唔係因為有錢唔想做而請工人,而係有需要先請工人姐姐。依家做嘢差不多每日都8點先可以返到屋企,根本無時間買餸煮飯及照顧子女。自己請工人姐姐最重要係照顧小朋友,就算打風、病咗 或學校假期,屋企可以有人照顧佢哋,所以我只要工人姐姐照顧好小朋友就心滿意足啦!我會放大工人姐姐優點去遮蓋佢嘅缺點,呢個係我同工人姐姐相處之道。

珍珠宮

Ericmo 發表於 17-12-10 19:25
其實針無兩頭利,我承認我需要工人幫手,但事實上工人亦有大大小小的問題帶給我很多煩擾!
...

絕對是!

男爵府

Ericmo 發表於 17-12-10 20:54
如果純粹是文化差異,當然可以理解和包容;但如果是態度問題,無心工作,經常做錯,整爛各樣家具電器,永 ...

我就正正成日遇上呢類工人,好想包容但又激死自己

大宅

回覆樓主:

我覺得孖女個媽咪係最辛苦, 因為太細了,仲要打孖上, 不過都係短期啫,上學了就好啲。
那請了14年工人家庭其實有些家務可以外判既, 例如洗車可以出外洗, 百幾蚊吸塵和洗車, 使咩自己辛苦呢,家裡清潔可以請鐘點, 仔大女大。 係晚餐, 唔使話日日煮, 而且可以添啲好幫手家具, 如無線吸塵機, 洗碗碟機。
無工人無咩煩惱。
第三個家庭較好彩, 可以請到個煮食高手姨姨仲肯做咁長時間, 貴啲都值。

珍珠宮

回覆樓主:

我家工人姐姐主要係做家務
我放工要買餸,睇小朋友,
星期日就做返全職媽媽,煮早餐/買早餐兼洗埋碗。
出街從來沒有工人姐姐
由B出世,同自己瞓,自己餵夜奶(持續好幾年)
全家人啲衫,全部我跟,工人姐姐只負責洗/熨,我負責放返好。
屋都係我負責執,因為工人姐姐執到亂晒籠。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jameskey 發表於 17-12-10 20:28
我前日懶叻咁開左一機衫去洗,工人返黎問我,機衫係咪你洗?部機無郁過你知唔知?真系瘀到爆!
...

下?! 真係會咁架? 我以為偶一僱主會係咁添 我有時見星期日多衫都會開機洗, 959又會洗洗衣機, 叫佢洗, 都係求求其其多
放下自在

男爵府

回覆樓主

湊緊半歲b一件,
無工人姐姐幫手的週日就好忙,
要諗掂早午晚三餐唔煮都要買,
再去街市超市入貨,
出街前後要執同洗bb用品,
回家幫bb沖涼食奶,
搞得掂食晚飯個刻都鬆一口氣!

珍珠宮

loklok286 發表於 17-12-10 21:32
同意

Agree

大宅

回覆樓主

我自己由細到大屋企都有工人,二十幾年請左兩個印尼姐姐都好好,佢地走左之後請左一個賓姐姐,吾夠兩個月已經全家頂吾順要貼錢請走佢,所以我絕對明白請工人真係靠彩數,可以係天堂同地獄嘅分別。
依家我穏陣D請本地鐘點姨姨執屋同有時煮一餐,本地真係質素好高,煮飯㷛湯好有媽咪水準,好似電視入面萬幾蚊請一個絕對超值。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

月見草 發表於 17-12-10 21:11
x2
好多人請工人只為自己,要有小朋友有家的感覺但唔願付出時間去經營一個家,將啲時間只係用係自己煲劇, ...

有小朋友都叫有需要,有仔大女大,或得兩公婆,或一隻狗都請工人,連照顧自己或隻狗都做唔到,更不知所謂

大宅

卓言 發表於 17-12-10 20:34
完全明白工人姐姐的重要,我兩個囡都係工人姐姐湊大的,呢14年姐姐真係幫咗我哋屋企好大忙,今個月底姐姐要 ...

同路人!我用過三個工人共十四年,全家一致贊成不再請,帶來太多麻煩。雖然放工仲要做是疲累的,工多藝熟和降低要求,就會攪得掂,孩子們也自動自覺地幫手,獨立咗!

珍珠宮

回覆樓主:

我認同工人姐姐係可以幫輕咗双職父母,但呢度好多jm話如果自己放假工人又放假搞唔掂,我真心唔明,其實煮飯抹地換床單呢啲咁簡單都做唔黎?? 做女時候無做過?

子爵府

回覆樓主

工人姐姐幫到手 係幫緊家庭add value

我同c6 好appreciate 姐姐既貢獻 付出

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我老公話唔可以再有同佢血緣冇關係嘅女人同住一間屋 咁其實係做c 我

珍珠宮

Iris-Lo 發表於 17-12-10 19:12

自己試過工人放假屋企洗衣機唔記得點開、小朋友哋衫唔知放係 ...

我記得中學時成班成日唔想上home econ., 事實屋企有馬姐嘅同學都唔少.....
但老師講咗一句好中用:
你識點揀菜做菜,家中廚子就唔能夠濫芋充數,下欄當上品;你知道頭家細務點運作,先叫用緊傭人。
過度依賴,傭人自大,暗渠反艇,傭人用你。

冇咗工人,家庭用具都唔識用?有說明書吧?!

首頁
12345...6

尾頁

跳至