婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

係BK好多人講姑仔成日都懶到唔做嘢。

但係我想講,我每次返到外家都要幫手做家務,因為我好心痛媽咪要做曬d家務,佢好辛苦。我阿嫂係從來唔做家務嘅,就算得閒都唔會幫手。我阿嫂心地唔差,但係點解咁懶噶?唉⋯⋯呻完。

我要再多d關心媽咪先得

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 00:24
係BK好多人講姑仔成日都懶到唔做嘢。

但係我想講,我每次返到外家都要幫手做家務,因為我好心痛媽咪 ...

你係咪應該搵你阿哥傾下呢
個阿媽佢都有份架喎

男爵府

回覆樓主

我身份都係姑仔,仲要係亞嫂同新抱。幾個角式都有。 其實我亞嫂都係返親我媽屋企食飯都唔會幫手。 (連開飯攞對筷子都唔會,執碗都咪洗旨意,食完飯就坐响度玩手機),反而我哥會做。 我覺得係我哥寵到佢咁。

自己做亞嫂/新抱時,真係乜都要做。唔會撓埋兩手囉!

珍珠宮

回覆 chole16 的帖子

你亞哥做未得囉!你吾抵得咩,你亞哥錫老婆囉,女人吾的難為女人播,總之有人做未得law

karenfayelam    發表於 17-12-29 16:46
Nasaph    發表於 17-12-12 18:11
Jolin_Yuen    發表於 17-12-11 12:43

子爵府

虎到金來勳章

我係新抱, 我有主動幫手執碗筷架, 不過如果老爺在場實會話等佢D仔女做, 叫我唔駛做

大宅

xavierma215 發表於 17-12-11 01:53
你係咪應該搵你阿哥傾下呢
個阿媽佢都有份架喎

我阿哥同老公一齊搞緊生意噶,佢哋好忙,我知我阿哥好辛苦,所以我唔會叫我阿哥做埋阿嫂果份囉。我唔忍心啊,所以我幫得就幫做得就做囉。

大宅

chole16 發表於 17-12-11 07:44
我身份都係姑仔,仲要係亞嫂同新抱。幾個角式都有。 其實我亞嫂都係返親我媽屋企食飯都唔會幫手。 (連開飯 ...

我自己都係噶,我帶住個11個月仔仔都幫手做噶。心痛嘅係,阿嫂同我媽咪一齊住都從來唔分擔下。唉⋯⋯有時連自己個女d衫都要我媽咪洗埋,我都有幫手洗過1.2次咁。佢同我一樣都係FTM,我係自己頭家乜都要一腳踢啦。有時真係想接媽咪去我度住一排,跟住等阿嫂自己做返曬d嘢。

大宅

anna59 發表於 17-12-11 08:26
回覆 chole16 的帖子

你亞哥做未得囉!你吾抵得咩,你亞哥錫老婆囉,女人吾的難為女人播,總之有人做未得l ...

我知我阿哥做嘢有幾攰噶,所以我唔會要求佢做阿嫂果份。其實我阿哥都唔係咁縱阿嫂噶,我阿哥有話過佢,不過佢都係繼續咁軟皮蛇。

子爵府

親子王國15週年勳章

豬B仔 發表於 17-12-11 12:45
我自己都係噶,我帶住個11個月仔仔都幫手做噶。心痛嘅係,阿嫂同我媽咪一齊住都從來唔分擔下。唉⋯⋯有時 ...
咁就坐言起行, 接阿媽去你屋企住一排.

翡翠宮

回覆樓主:

係呢度你講D咁既野

tansyneko    發表於 17-12-15 13:21

大宅

傻蛋蛋 發表於 17-12-11 11:06
我係新抱, 我有主動幫手執碗筷架, 不過如果老爺在場實會話等佢D仔女做, 叫我唔駛做 ...

開檯啊,執碗啊,呢d都係基本工要做噶啦。洗碗就有時係我或我c6做囉。

我覺得啦,作為新抱,至基本嘅兩公婆嘅生活要安排同做好啦。唔通個老婆連個老公都唔照顧,乜都留返畀99搞咩。講真,我阿媽真係一個120分99,佢乜都係心甘命扺咁做,唔會有怨言果d。

大宅

Jessie688 發表於 17-12-11 12:52
咁就坐言起行, 接阿媽去你屋企住一排.

我講咗900幾次啦,我媽咪唔肯啊。佢唔放心間舖頭又唔放心阿嫂一個人搞成點。我諗媽咪係唔想我阿哥收工返到屋連飯都無得食咁慘。所以媽咪成日都話遲d先遲d先。唉⋯⋯我真係想佢可以好好抖下啊。

子爵府

虎到金來勳章

豬B仔 發表於 17-12-11 12:56
開檯啊,執碗啊,呢d都係基本工要做噶啦。洗碗就有時係我或我c6做囉。

我覺得啦,作為新抱,至基本嘅兩公 ...
我C6係屋企唔駛點做架, 家務有工人, 小朋友我負責

大宅

mini1204 發表於 17-12-11 12:54
係呢度你講D咁既野

妖⋯⋯咁我真係姑仔啊。 我只不過係個要做家務嘅姑仔姐

喺呢度都可以呻下事實嘅。

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 12:48
我知我阿哥做嘢有幾攰噶,所以我唔會要求佢做阿嫂果份。其實我阿哥都唔係咁縱阿嫂噶,我阿哥有話過佢,不 ...

我係姑仔,我返到外家都唔會幫手做家務,但會幫手開枱,拎筷子,拎餸,但食完執枱洗碗同倒垃圾我就幾乎每次都唔會做,不過我會派老公出去做,有時我自己都會唔好意思,同阿嫂講,我派我老公做。所以有時我寧願出去食,就係避免左呢d既尷尬位

大宅

傻蛋蛋 發表於 17-12-11 13:13
我C6係屋企唔駛點做架, 家務有工人, 小朋友我負責

我都想請工人啊,不過間屋咁細,我好怕塞多個外人係屋企。所以c6話請畀我,我都唔要,好彩暫時單打一個都勉勉強強ok。

子爵府

虎到金來勳章

豬B仔 發表於 17-12-11 13:30
我都想請工人啊,不過間屋咁細,我好怕塞多個外人係屋企。所以c6話請畀我,我都唔要,好彩暫時單打一個都 ...
我都希望小朋友上小學後唔駛請工人

大宅

koalachan2002 發表於 17-12-11 13:29
我係姑仔,我返到外家都唔會幫手做家務,但會幫手開枱,拎筷子,拎餸,但食完執枱洗碗同倒垃圾我就幾乎每 ...

係囉⋯⋯但係我阿媽係好鍾意係屋企煮噶。

我每次返外家都會住一排噶,所以我一定會幫手做家務。就算我唔做,我媽咪當然無問題啦。只不過我應該盡能力去幫輕媽咪手。

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 13:43
係囉⋯⋯但係我阿媽係好鍾意係屋企煮噶。

我每次返外家都會住一排噶,所以我一定會幫手做家務。就算我唔 ...

我媽都係鍾意屋企煮,佢話外面又貴又唔好食仲要排隊,但我係自己屋企唔洗做家務同買餸,久而久之梗係懶左,有時佢買漏餸,叫我幫手返黎時去街市買或執d日用品,我都會覺得,買個百幾二百蚊野,無理由問阿媽攞返,但又要出錢又要出力,不如出去食好過啦出去食我淨係出錢之嘛

大宅

傻蛋蛋 發表於 17-12-11 13:37
我都希望小朋友上小學後唔駛請工人

係囉,土地唔夠,真係好大問題

首頁
12345...8

尾頁

跳至