自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

感冒就1, 2劑都知,調m就1, 2個月

水晶宮

麵包超人^o^ 發表於 17-12-12 09:48
佢有講過一個療程為12劑,即係要1個月左右見效?

睇下你調理咩。
我睇m,1-2個cycle就知有無效

大宅

回覆 shop_baby 的帖子

Old check pm

大宅

回覆樓主

調理既話可能冇咁快見效,同埋每個人體質唔同。

珍珠宮

shop_baby 發表於 17-12-12 09:53
我試過調理身體,個醫師好夾我,第一次睇,食2劑藥已經覺得身體唔同左,我身體好差,好怕涷,食佢開既中藥 ...

我都係同個醫師講話我好怕凍,但食咗十幾劑都唔覺太大分別咁,因為呢幾日天氣又唔算話好凍,所以唔知係因為暖咗定因為真係唔怕凍咗,不過我覺得係精神咗,因為無咁易累嘅。
因為我都食咗十幾劑(日日食)而且都唔平,所以先問下大家如果係調理身體要睇幾耐先見效。

珍珠宮

雞蛋公主59 發表於 17-12-12 09:53
首先你有冇覺得之前唔舒服或者唔理想既地方有改善?又或者食完醫生開既藥有唔舒服?
...

我同醫師講話我好怕凍,同埋成日都無乜便意(我唔係食得小,但由細到大都冇乜話想去大便咁,一星期最多3次),睇完呢兩點無乜改善到(我覺得)依然無乜去到便便,而怕唔怕凍又覺得無乜大變化,呢幾日又唔算話凍,所以都係同以前差唔多咁,都食咗十幾劑(日日食)因為每劑都唔平,所以想問下有睇中醫經驗嘅jm...幾耐先見效咁

珍珠宮

brindlewin 發表於 17-12-12 11:01
一)講野唔服,就已經冇下次

二)開貴重藥,就知唔夾(自細知名貴滋補唔啱我,兼經常治病變“養病” ...

講野唔服係咩意思?

珍珠宮

DicksonBaBa 發表於 17-12-12 10:08
要睇咩藥調理身體⋯女性 1-2劑都感受到!
我老公 濕疹 就要2-3劑先見到效果 仲要睇有冇翻發。
其實中醫都 ...

我男朋友都有睇,佢想醫好鼻感敏,佢食咗十幾劑藥都覺得唔太大分別,但佢朋友就醫好咗,所以都唔知應唔應該繼續睇,因為每次睇都唔平

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

咁除左食藥有冇教你煲/沖啲乜飲?
中醫真係要夾先得, 你日日飲兩星期都唔太覺有效就算把啦
鼻敏感呢啲真係有排未必睇得好架喎, 始終好多原因

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-12-12 18:09
咁除左食藥有冇教你煲/沖啲乜飲?
中醫真係要夾先得, 你日日飲兩星期都唔太覺有效就算把啦
鼻敏感呢啲真係 ...

佢叫我唔好飲咁多凍野,其實我本身都好小飲

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都想問,我都睇左三個月,每月睇一次,一個月執兩次一星期藥

睇完係好訓左同冇咁攰,我睇甩頭髮同小經期,甩頭髮係停左但未生番哂,經期冇乜點好過,咁我應唔應該繼續睇?
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

sumlam 發表於 17-12-12 19:04
我都想問,我都睇左三個月,每月睇一次,一個月執兩次一星期藥

睇完係好訓左同冇咁攰,我睇甩頭髮同小經期 ...

你都叫真係有啲野睇下,at least頭髮無甩已經係better than before...我無乜大進展都1516中

珍珠宮

好媽媽勳章

麵包超人^o^ 發表於 17-12-12 19:07
你都叫真係有啲野睇下,at least頭髮無甩已經係better than before...我無乜大進展都1516中
...

咁如果你都覺得冇進展,我覺得應該轉

反而我呢啲,好小小,但有部份又冇好到,反而唔知洗唔洗轉
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

象牙宮

經驗如果有病中劑已覺有小小效,
如調理食3-4劑明顯有改。

大宅

puppydingo 發表於 17-12-12 09:47
痛就2-3劑

調理1-2個cycle

1-2cycle即係幾多劑?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我就覺得睇一次佢開三日或五日藥,我會睇兩次即大約食六日或十日藥,無進展我可能會轉。

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

DicksonBaBa 發表於 17-12-12 10:08
要睇咩藥調理身體⋯女性 1-2劑都感受到!
我老公 濕疹 就要2-3劑先見到效果 仲要睇有冇翻發。
其實中醫都 ...

請問你哋係邊度睇中醫?我都有濕疹,睇緊個中醫成效不大,想轉下,唔該曬

首頁

尾頁

跳至