黃大仙鉅叔vs黃晉虎改名

angel.s
|
Thank you
melonfans
|
angel.s 發表於 18-1-15 23:48
聽講巨叔先遊左?爬文有媽媽話巨叔揀其中二個叫「麗芝」「麗萍」我自己感覺一般,所以暫時唔考慮 ...

荔枝,例平

tvb戲演員名仲好聽!

金庸筆下個個名都特别又好聽。

我仔個名又特別又好聽,d人都問我係咪畀錢人改,我吾信改名,自己改bb命的!
米米子
|
我係鉅仔擇日結婚既,問心感覺好差囉
打去佢老婆聽叫我入數,入完叫我fax資料去,第二日佢老婆打黎叫我抄低日子。完!重唔平添!甘流!佢話擇日甘小事鉅仔唔會見所以我生仔又甘小事我都唔敢再勞煩鉅仔喇!
我搵左黄晉虎改,見到佢全部都用粉紅色覺得好好笑改左10個名,老公有個好鍾意所以有用到。我無加錢批命不過黃師父都免費講左我仔條命幾句好好丫
Fishma007
|
米米子 發表於 18-1-16 00:16
我係鉅仔擇日結婚既,問心感覺好差囉
打去佢老婆聽叫我入數,入完叫我fax資料去,第二日佢老婆打黎叫我抄低 ...

可否pm黃晉虎
米米子
|
Fishma007 發表於 18-1-16 00:25
可否pm黃晉虎

你google打佢個名就搵到嫁喇!佢有網頁
123onebaby
|
我就二胎都係搵洪菁蔚師傅
上網打佢名就搵到
晤好pm 我
cathy99
|
gm147 發表於 17-12-13 10:14
我搵過後者改名,whatsapp 約時間,去到比父母名同時辰八字比佢算,佢算完話我個女五行比較欠水同木,於是 ...

可否給我黃晉虎聯絡電話
ericbobo
|
可以pm黃晉虎師父資料給我嗎?謝謝(emoji)(emoji)
soqmama
|
可否pm黃晉虎電話給我
snow.white
|
個人經驗,批流年,完全係江湖術士,探你口風,有啲嘢佢講錯我無出聲,佢就繼續估吓講吓啲門口嘢,態度又差又敷衍。一定唔會介紹朋友去。幾百蚊當跌咗啦,佢趕住要收你錢等開飯咁,無心幫你趨吉避凶。搵師傅都要睇緣份。
YuYuMother
|
我好多年前幫仔女改名係搵莫濟賓師傅。佢改既名唔錯,讀出黎可能普通,但唔係一般既寫法。

之後幾個名揀,我幾個名都ok,奶奶幫我用勝杯問,答案都係個個名都好
amalee
|
鉅叔好準,當年找他解簽,當時自己都係剛知有BB又未見肚,佢見到我就話我今年會有喜係仔,結果真係仔
yl88
|
turtoto 發表於 17-12-13 09:58
BB剛出世,想搵師傅改名。有無JM 揾過黃大仙鉅叔(個仔)或黃晉虎師傅改名呢?一般程序是怎樣?是到黃大仙店 ...

虎好多jm話佢掂喎
你自己search 下啦
鍾太2009
|
鉅叔,朋友介紹,6-7年前找他改丫仔個名,$600都ok,whatspp比 資料約好時間。去舖頭見面詳細解釋阿仔五行欠咩,三個名既解釋。
價錢算合理。
aitangtang
|
後者我無搵過,我搵鉅叔個仔改,我啊女就係上年出世!1000蚊有三個名,我地都簡左其中一個,我有比我想要溉字佢改!我簡單其中一個係因為我唔想再俾錢搵其他師傅再改,而且有一個都唔錯,但係佢連字都讀錯
我有話我自己幾鍾意個蕊字,呢個字係讀‘睿’字,但佢竟然全程解釋都係讀個心字 lol,我唔知佢究竟係唔識呢個字還是只係讀錯,但你幫人改名連字都可以讀錯,可能呢個係我個別溉個案,但我都都係想分享我搵佢改名溉經歷!雖然我女女個名我幾鍾意,但佢讀錯字令我對佢有懷疑
snow.white
|
回覆 cathy99 的帖子

勸你諗清楚,麻麻地,預咗要搵多個睇多次吧~
snow.white
|
回覆 yl88 的帖子

打手?幫襯過,個人經驗,不會推介給親朋友好~
Fishma007
|
AC4712 發表於 18-1-15 14:33
我兩個仔女都係鉅叔改名的,因為我個女係18年前㗎喇所以應該係鉅叔本人嚟嘅,但細佬13年前已經係佢個仔改架 ...

想問仔女的人生歷程順(emoji)嗎?
因為想替女兒改名

yl88
|
snow.white 發表於 18-3-9 16:02
回覆 yl88 的帖子

打手?幫襯過,個人經驗,不會推介給親朋友好~

我無用過佢
只是之前在bk見到有人開post話佢唔好
AC4712
|
Fishma007 發表於 18-3-9 16:05
想問仔女的人生歷程順(emoji)嗎?
因為想替女兒改名

我個女今年19歲,我諗19年前應該係鉅叔本人,暫時我個女到而家都OK,讀書成績都唔錯,上年考DSE 6科有3x分入咗港大身體狀況由細到大到幾好,傷風感冒呢D好難避免,但大病就.....託頼而細佬暫時仲係好精精靈靈、活活潑潑咁,讀書暫時都OK