婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

請教各位的經驗:
我懷孕2個月 有5x4cm卵巢畸胎瘤 我已經有一個孩子 這個也希望要

看了幾個醫生 有些叫我要先做手術切除個瘤,不然以後會有扭轉或者破裂的危險
有些叫我不要做手術,等生完或者生的時候做

我不知道應不應該做
我擔心做的話會影響BB流產,或者導致影響智力發育,或者身體畸形
又怕不做的話萬一個瘤扭轉或者破裂,要做急症手術,就會大人和胎兒都有危險

有類似經驗的媽媽嗎?

可否告訴我你的情況給我一個參考?
或者有知道哪位醫生對這方面比較有經驗?
或者可否告訴我,孕婦手術對胎兒有什麼影響?
感謝。

大宅

回覆 funfunmummy 的帖子

我17年前都有相同情況,但當時醫生話係水瘤,剖腹產子時割出來先知係畸胎瘤。
raindrop

洋房

Kitkit 發表於 17-12-13 15:33

我17年前都有相同情況,但當時醫生話係水瘤,剖腹產子時割出來先知係畸胎瘤。 ...
真幸運你和bb都無事……而我現在很擔心 不知應該怎樣決定

請問你的瘤有幾大?我的是5x4cm 醫生話算大
你是剖腹產的醫生幫你一次過產子和割除個瘤嗎?

大宅

當時醫生無特別關注我個瘤,好似都是4-5 cm 左右,我後來是因為胎水少兼BB頭未轉向下所以剖腹。我最近都做了微創割了個 11cm 的畸胎瘤,年初1月發現6.9cm, 話係肌瘤,所以監察住,都9月電腦掃描話係畸胎瘤,10月割了。

raindrop

洋房

回覆 Kitkit 的帖子

有畸胎瘤真係好唔好彩而且會復發
其實我現在是第三次復發了
好彩沒有影響懷孕

我現在還是決定不了 究竟現在要不要做手術
也決定不了如果做,應該開刀還是微創
因為每個方案都有醫生提議。

複式洋房

funfunmummy 發表於 17-12-14 09:34
回覆 Kitkit 的帖子

有畸胎瘤真係好唔好彩而且會復發

我覺得唔好做手術住,始終有機會影響BB,佢都係一個生命。除非影響你生命啫,如果唔係都唔希望搞到BB. 樓主加油,要堅強呀!! 支持!

大宅

BB防敏心得分享勳章

我之前都有呀,第一胎時照到有個8cm大畸胎瘤,我揀生bb時先割,因為醫生我個瘤係後方,要拎起子宮先割到,可能會小產,所以唔敢割住,最後我揀左盧永傑開刀生b ar,不過生b時先發現個瘤爆左,好彩bb冇事聽到時嚇死我

洋房

twinkle_0504 發表於 17-12-16 00:18
我之前都有呀,第一胎時照到有個8cm大畸胎瘤,我揀生bb時先割,因為醫生我個瘤係後方,要拎起子宮先割到, ...

好驚險啊~好彩你地都無事~
請問:
1 醫生系點知你個瘤喺後方?系超聲波照的時候見到?即係子宮後方?
2 點解會爆左?系唔系生既時候整爆?定系自然爆?或者其他情況?
多謝你分享經歷給我~我宜家真系決定唔倒應該點做~~

大宅

BB防敏心得分享勳章

係威爾斯個醫生講係後方架,佢話普遍係子宮隔離定上方,話我如果10幾週做手術都要開刀,做唔到微創,之後搵私家再問多d意見,盧醫生講左句,令我決定開刀生bb先切,佢話畸胎瘤唔係突然大的,其實已經係我身體一段時間,理論上唔會突然扭轉,因為bb越來越大,扭轉機會越細,聽完我揀左唔做手術住,不過去到35w左右,我隔一震又抽下抽下痛,以為係假宮縮,去左威院住左三日,check過又話冇事,宮頸冇開,(果時bb已經遮住左個瘤)之後就出左院,自己又以為係bb落左d所以痛,冇再理,直到38w開刀,開左之後醫生先見到爆左,好彩bb冇事啫,真係好難講,你再睇多個醫生,自己𧗽量下....btw 政府好差lo,直到37w再見醫生,都仲話叫我順產先,如果真係順產生,都唔知會點....

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

twinkle_0504 發表於 17-12-19 00:17

係威爾斯個醫生講係後方架,佢話普遍係子宮隔離定上方,話我如果10幾週做手術都 ...

請問個瘤爆咗盧醫生點同你處理?

洋房

twinkle_0504 發表於 17-12-19 00:17

係威爾斯個醫生講係後方架,佢話普遍係子宮隔離定上方,話我如果10幾週做手術都 ...

我看完2個醫生,一個話:因為我以前曾經有做過手術,會有很多黏連,我如果現在要做手術難度很大,容易流產。所以不建議做。
倆一個話:他說因為我以前曾經有做過手術,會有很多黏連,加上懷孕子宮原來越來大,所以扭轉機會很小,叫我順產后再切,或者剖腹產一起做,這個要到時再決定。

兩個醫生都叫我下不要手術,所以決定聽醫生話。

雖然醫生話機會小,但是我很擔心會破裂,請問你:
1 你是否記得你去到35w左右,隔一震又抽下抽下痛,咁之前你有無做過咩野異常的事?例如比較大的運動或者其他?你會不會覺得是什麼原因導致你痛?
2 是否當個肚好大,照超聲波都會看不到個瘤了?就算爆咗都無法照到?
謝謝你分享經驗給我……

大宅

BB防敏心得分享勳章

1)係呀,果時好痛,因為近後期又第一胎,自己又唔識,以為bb入盆、假宮縮、有日好痛,(一下一下抽住/那住痛,好眀顯的)我仲用apps計以為生得,之後諗諗下都係去急症,住院後又冇甘痛,e生睇過宮頸冇開,唔似生得,第二日再有e生再照陰超,都係話冇事,最後話可能bb頭仔𨍭左落去押住個瘤所以痛,第三日出左院了2)我冇大動作果d ar,平常甘炸,完全冇諗過爆,個肚唔算太大炸,後期bb大所以已經睇唔到粒瘤了,入完政府,我有再睇私家,佢一樣冇發現爆左””.,直至開左肚,先見到,不過冇講爆成點,就係話幫我清理d膿,之後做化驗果d,出院有相比返我,好大舊下@@,

加油啦,如果二個醫生都話而家晤適合做手術住,不過要諗下順產定開刀生了,政府醫院好衰,第一胎總想你順產,我30+w最後見政府都係唔肯安排我開刀,如果我冇去私家生,都唔知會點><, 你要考慮下了,加油&#128170;

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆 momofish2002 的帖子

攞完bb出黎,就話而家幫我抹返d膿(大慨)我都唔記得佢㸃講,我就係問bb有冇事炸,跟住我覺得好快,又話得了,之後每月黎m都有一個位好痛,甘我又睇婦科啦(今次楊丹梅),問佢會唔會清得唔好、佢話如果唔好應該每日痛,唔係黎m先痛,又係喎,直到有第二胎,又同政府醫生講,佢話可能黏連喎,btw有左第二胎,冇m到又真係唔痛,唉,希望生完唔痛啦

複式洋房

回覆 twinkle_0504 的帖子

你好呀, 我想問下你當時開刀生係半身麻醉定係全身麻醉呢? 我係懷孕前已經知道有畸胎瘤大約4CM, 懷孕之後就遮住左照唔到。我會係私家開刀生順便拿埋出來 (我同公立講想開刀但佢唔睬我), 醫生話半身麻醉就OK, 傷口唔會大左, 但我見上網好多人話係全身麻醉的, 所以覺得有D奇怪。
同埋想問下你做完手術後對坐月同康復有冇咩影響?

大宅

BB防敏心得分享勳章

我半身麻醉架,因為我當時係第一胎,我唔知同其他人有冇分別....係有日住院期間企得耐(去睇B.B.)見暈炸,條疤唔算痛,好快埋左口,係之後每次黎m左腹都痛,再睇私家又話唔關之前清得唔好事(佢話清得唔好係日日痛),之後有第二胎又冇痛,就快生第二胎啦,希望之後都唔痛啦

複式洋房

twinkle_0504 發表於 18-2-23 06:29
我半身麻醉架,因為我當時係第一胎,我唔知同其他人有冇分別....係有日住院期間企得耐(去睇B.B.)見暈炸, ...

我問過醫生佢都話係半身麻醉,所以我有d驚。

恭喜你,希望你第二胎也順順利利!

複式洋房

請問你最近有做手術?

首頁

尾頁

跳至