自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

廷廷媽 發表於 17-12-15 11:59
你之前又話重病瘦左3個碼? 而家肥返D咪好囉, 証明身體好返嘛...
但我係肥底,一肥就好似坐直升機咁架喇,妳睇我可以一個月重9磅就知啦。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

回覆樓主

象牙宮

回覆樓主:

我唔食早餐 我少肥

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

sasa0208 發表於 17-12-15 11:50
平時都咁食?
係咪真係太多呀?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hhz 發表於 17-12-15 11:58
響鈴好肥喎。奶醬多又係。有無其他野可以代替?
響鈴兩仔爺鍾意所以買,咁我唯有唔食啦。我已戒糖,所以都只係叫花生醬多而唔叫奶醬多,為食囉,咁要控制,可能一個月食一次過吓口癮就算啦。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

Giant 發表於 17-12-15 12:05
係咪真係太多呀?
唔多
但重左就食清淡d好

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Lilylee727 發表於 17-12-15 11:58
打邊爐唔飲湯都無用, 因為d油會痴喺菜上面, 仲有響鈴都係好肥.
呢個我都明,我諗緊方法解決:1) 買個鴛鴦的鍋,兩仔爺淥肥牛用一邊
2) 鴛鴦鍋都唔駛買,一開波俾我先淥一大湯碗菜先,跟住佢哋先淥肥嘢,雖然都知咁其他配料一樣索到D肥油,但似乎菜係最吸油的。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

是是但但 發表於 17-12-15 11:38
回覆 Giant 的帖子

星期一 ~ 五:

自己煲的粥,肥嗎?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

我的育兒心得勳章

Giant 發表於 17-12-15 12:11
響鈴兩仔爺鍾意所以買,咁我唯有唔食啦。我已戒糖,所以都只係叫花生醬多而唔叫奶醬多,為食囉,咁要控制, ...

花生醬好肥架,如果食左就做返多啲運動啦,盡力戒啦,真係忍唔住食左就做返相對嘅運動啦。

子爵府

回覆樓主:

我覺得,早餐應該食得輕營啲,粥、米粉呢啲好飽肚=晤係keep fit選擇,揀雞扒、蛋、多士,去得盡可以走汁去雞皮、晤揸牛油;
午餐,食魚蛋米、菜(走蠔油)
晚餐,算可以。

打邊爐,如果晤懂選擇,係超易過卡路里;你仲每個weekend打,無怪你重左。上網search下,都有好多教人點選打邊爐食物。

珍珠宮

回覆樓主

食幾多係重要,但都睇你會唔會消耗到,消耗唔到又排泄唔晒,咪儲存喺個身體入面。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

wawaliluk 發表於 17-12-15 12:24
自己煲的粥,肥嗎?
唔關自家煮定外頭吃事。煲粥時, 會令米煮得稀爛, 好快消化, 血糖值會升得快。
但最慘係飽肚感維持得短, 好快又餓。
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Giant 發表於 17-12-15 12:18
呢個我都明,我諗緊方法解決:1) 買個鴛鴦的鍋,兩仔爺淥肥牛用一邊
2) 鴛鴦鍋都唔駛買,一開波俾我先淥一 ...
可以嘅就淥菜先啦, 鴛鴦鍋好易滾過另1邊

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

會唔會身體上出咗問題?有無唔舒服呀?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

是是但但 發表於 17-12-15 13:23
唔關自家煮定外頭吃事。煲粥時, 會令米煮得稀爛, 好快消化, 血糖值會升得快。
但最慘係飽肚感維持得短, 好 ...

弊!我冬天好鍾意食粥,成日煲粥
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

wawaliluk 發表於 17-12-15 13:52
弊!我冬天好鍾意食粥,成日煲粥
如果你真係好鍾意食粥, 間唔中一餐吧~同埋唔好煮到咁爛, 粥/飯一爛, 變成米糊, 養分係好易釋放出黎, 利於吸收, 所以醫生建議糖尿病人唔好食粥, 血糖易升。

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

回覆樓主:

早餐太多
自己煮麥皮低脂成年人奶粉
詳明有鈣鋅之類
唔夠加個饅頭
帶蕃薯做午餐
話減肥凍食好過熱食
晚餐可食蒸豆腐
魚乾仔蒸水蛋
節食之餘要補鈣
少油糖最快減
零食對牙齒不好
我已介食
入超市無欲念想食

水晶宮

Giant 發表於 17-12-15 12:11
響鈴兩仔爺鍾意所以買,咁我唯有唔食啦。我已戒糖,所以都只係叫花生醬多而唔叫奶醬多,為食囉,咁要控制, ...
其實花生醬都ok既, 不過要睇份量。1 片或 2片方包, 用1茶匙花生醬好了。

首頁
12345...7

尾頁

跳至