心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

ashleychungli 發表於 17-12-15 17:49
咁不如你呢位太太話我地知咩叫好爸爸

我自己一份正職, 每日準時揸車去接女女, 再去接太太, 一齊返屋企 ...

OMG! You are like perfect

大宅

ashleychungli 發表於 17-12-15 17:49
咁不如你呢位太太話我地知咩叫好爸爸

我自己一份正職, 每日準時揸車去接女女, 再去接太太, 一齊返屋企 ...
大家都只係著眼於點樣做好爸爸好媽媽, 有冇人去唸過點樣去做好老公好老婆, 點樣令對方好開,
家務呢D 工作, 唔會TUM到對方開心, 只係做家務唔識關心對方同請個賓賓有咩分別

民房

回覆樓主

講真,呢個真係一個好好嘅問題,我都好想做個好老公!

洋房

總之各位爸爸加油…!

翡翠宮

mrsma1120 發表於 17-12-15 16:04
怎樣做好這角色 (老公/爸爸)有一份正職
有個人良好嗜好
有責任感,有交帶

肯聽太太佢工作辛苦,事非或明友事巳好好

複式洋房

回覆 ashleychungli 的帖子

哈哈哈哈 果然好老公其實你太太係味唔識所以索性唔做?
你攬曬上身又係唔係因為你覺得太太做唔到呢?

洋房

回覆 Clause 的帖子

同意

男爵府

咁肯做家務嘅男人我都係第一次見識...

複式洋房

其實我都以一個準爸爸既角度黎講下野。我覺得你係一位好付出既好爸爸,照顧阿女方面好無微不至。

但係有無諗過就係呢一點令到你既付出變成左 一堆講數既籌碼,變相令到伴侶無得反駁你既付出。
從而令到你可以指定佢/要求佢去做一D野,而呢D 野某程度上係你伴侶未必想去做既。

或者係我既感覺。希望我講錯。
生左BB之後,爸爸梗係想付出多D令媽媽可以休息下。
爸爸有時係好辛苦不過係辛苦既時候會唔會用左一個負面左既情緒發洩左出黎,某程度上係令媽媽受左氣呢?
而媽媽都知爸爸辛苦,所以無反駁,但呢D 野係會累積既,久而久之會令雙方感情受損,變成樓住今日既局面。

我覺得可以做既解決方法:
囡囡係要湊既,不過會唔會都到左一個時間係要比 D SWEET 比伴侶令到佢都會開始去體諒你。
或者大家一齊湊囡,即使太太做得唔好都體諒佢既語氣去支持佢。
咁佢自然可能會體諒你,咁你咪唔使咁辛苦囉。

大宅

有個人良好嗜好
有責任感,有交帶

最簡單問一下你老婆, 因為每個女人的標準未必一致..
但其實, 我會覺得理想與現實總有距離, 你有心就已經好好了

男爵府

陪月勳章

曾經, 我老公係一個好爸爸, 好老公......
我陀第一胎時, 佢每朝都煮雞蛋俾我做早餐...............
大女出世, 佢會幫手照顧, 沖涼換片餵奶, 歲幾時會幫忙煮粥仔.............

到第二胎, 佢好少幫忙湊, 我明白佢工作忙左好多, 佢開始夜返屋企, 唔返黎食飯, 禮拜六日好少幫忙, 佢瞓到好晏, 或掛住玩電話, 唔多投入同細路玩......

我一路好努力去維繫, 有反省自己...... 無奈關係愈來愈差...... 佢又唔係肯溝通, 我有時都想知佢諗乜, 我有乜野留意唔到.....

結果, 磨擦愈來愈大, 最後佢多次玩女人, 我選擇離婚....... 我真係好痛心..... 佢明明係一個好好好好既人, 最後點解會變成咁.....

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mimiNbaby 發表於 19-7-11 15:51
曾經, 我老公係一個好爸爸, 好老公......
我陀第一胎時, 佢每朝都煮雞蛋俾我做早餐...............
大女出 ...
好多野都預計唔到, 感情要變就變....

男爵府

有個人良好嗜好
有責任感,有交帶

任何人和東西,都不會十全十美,
只能力求完美,不一定100分。
好角色定義很廣泛,每人追求不一樣,
期望過高,失望越高,知足常樂一生受用。

首頁

尾頁

跳至