夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我以為嫁給你會讓我幸福,可是並沒有。我不快樂都是因為你從不關心過我。

侯爵府

回覆樓主:

傾下可以嗎? 唔好咁易放棄,當初係愛先結婚,咁而家要維繫住呢份愛呀,加油

子爵府

回覆樓主

咁樓主有關心對方嗎?

複式洋房

mingjan 發表於 17-12-16 11:10
傾下可以嗎? 唔好咁易放棄,當初係愛先結婚,咁而家要維繫住呢份愛呀,加油
...

agree

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆 Belovedjohnjohn 的帖子

「所以,你們既是神的選民,聖潔蒙愛的人,就要存 憐憫、恩慈、謙虛、溫柔、忍耐的心。 倘若這人與那人有嫌隙,總要彼此包容,彼此饒恕;主怎樣饒恕了你們,你們也要怎樣饒恕人。」
‭‭歌羅西書‬ ‭3:12-13‬ ‭CUNP-神‬‬
http://bible.com/46/col.3.12-13.cunp-

琥珀宮

結婚前唔係咁?婚後先咁?如係,要攞出嚟同老公傾下

大宅

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章

兩人來自不同家庭,磨合需要時間,最緊要多溝通,唔好咩都收埋,加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

兩公婆有問題拿出來講啦,你唔開心你唔講佢又點知?無人會係別人心裡的蟲,兩公婆要多溝通才不會重覆發生不愉快的事。

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

今日我整左個好靚嘅蛋糕飯後食
佢飯後坐按摩椅
阿仔好興奮唱哂歌
佢繼續坐按摩椅
阿仔叫佢食蛋糕
佢繼續坐按椅摩椅
阿仔再叫佢一齊食
佢繼續坐按摩椅講,你拎過黎啦!
我切好蛋糕影完相開始食
佢繼續坐按摩椅
我同仔仔同姐姐食哂執嘢入廚房
佢終於起身問: 我呢?

大宅

回覆樓主:

今日終於忍唔住同佢whatsapp講

其實咁多年來, 你從無在我們的關係上努力, 沒有絲毫改變, 只希望我的包容, 每次我不開心, 你就逃避, 裝作若無其事, 然後又不了了之, 我再忍耐到崩潰, 不開心你又再逃避, 裝作若無其事, 然後又不了了之, 再反過來怪我.......
這個循環還能持續多久?

大宅

回覆樓主:

我跟他說
這段婚姻,由一開始到現在, 所有的問題都從來沒有改變過, 只有愈來愈差, 關係愈來愈壞, 我可以想像到將來也你也不會改變, 因為你從來沒有理解過我

他說
我有努力……但未到你標準
我回覆
你一直用[我標準高]做借口去逃避, 令自我感覺良好, 所以我們會愈來愈差, 愈來愈走不下去
一個電話
一個問候
一個關心
一個眼神
全都沒有
你還可以覺得自己已經盡力
你還可以覺得我標準過高?
連樓下管理員都比你做得更多!!!!
你仍然那麼堅持那麼自信
我還能夠說什麼?
算了吧
結婚咁多年
你改變過什麼?
你問心, 你傷害過我的遠比改變的多更多
為什麼我還要死守這段孤獨的婚姻,還要無時無刻被傷害被批判? 還要被說成要求過高?
如果大家都不能滿足對方
不如放手
你一直漠視我的不快樂, 你不去看, 不去處理, 不去改變, 然後覺得問題不存在??!!
還要理直氣壯怪我
還要信心滿滿覺得我可以自己修補所有傷痕再繼續被傷害, 被漠視??
你根本由心認真覺得自己根本不用改變
繼續把我的底線再壓低

一段婚姻應該令人生命更圓滿, 而不是令人想再三放棄生命

翡翠宮

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-18 21:09
今日我整左個好靚嘅蛋糕飯後食
佢飯後坐按摩椅
阿仔好興奮唱哂歌

咁叫你仔拎去按摩椅比佢食咪得
佢有佢享受
你地有你地傾計
同一空間大家各式其式
沒問題

大宅

回覆樓主:

我們每日就是在同一空間各式其色, 沒有共同話題, 沒交流, 一家人一直這樣會快樂嗎?

大宅

mini1204 發表於 17-12-18 21:41
咁叫你仔拎去按摩椅比佢食咪得
佢有佢享受
你地有你地傾計

就在同一天下午, 他還在說不想分開, 會改變, 然後一如每天一樣繼續做自己想做的,沒有理會其他人的感受。
一家人每天在同一空間各式其色, 沒有共同話題, 沒交流, 一家人一直這樣會快樂嗎?

別墅

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-18 22:36
我們每日就是在同一空間各式其色, 沒有共同話題, 沒交流, 一家人一直這樣會快樂嗎?
...

我而家有d似你甘,佢唔系屋企o個時我同呀b一齊仲開心,無個人系度篤眼篤鼻,毫無貢獻。如果一路甘落去我會選擇離婚,同呀b展開新生活

大宅

回覆樓主:

又唔講得完全無貢獻
他一個人努力工作養我們及工人, 但除了金錢付出, 人在身邊, 再沒有其他connection了。
我知道他是不想分開的
但這樣對我是好嗎?

大宅

imMrsLee 發表於 17-12-18 22:41

我而家有d似你甘,佢唔系屋企o個時我同呀b一齊仲開心,無 ...

對, 如果他要出Trip, 我還覺得輕鬆自在。

翡翠宮

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-18 22:39
就在同一天下午, 他還在說不想分開, 會改變, 然後一如每天一樣繼續做自己想做的,沒有理會其他人的感受。
...

咁如果你吾容許佢係自己既空間享受
而佢又對你既空間不感興趣
唯有分開

我屋企好靜,各自做自己野。放工享受少少個人時間,佢吾 chur 我我吾 chur佢

如果你吾 like 呢個 style, 老實亦吾可以勉強佢去 like 你既 style, 大家各不退讓,唯有分手。好過怨。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

係咪佢返工累得滯?
見你有咁嘅抱怨,建議你睇韓劇“告白夫婦”,可能有D共鳴/啟發。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁
12345...6

尾頁

跳至