懷孕前後

跳至

首頁
12345...84

尾頁

大宅

Re: ㊣ § 自家坐月飲食答問坊 § ㊣

spellinbee:
係一樣可以補架,不過要清補囉,唔可以太早食用會行血既食品,最好要過二十朝後先開始慢慢加入。

查實產後補身唔係只係得坐月內果一個月時間,有心補係可以補至 100 朝架,之後先成定局。所以,唔須要心急丫。
最緊要個傷口埋得靚 d,好得七七八八後先再攪好個身子都唔遲。否則個傷口攪得唔好之餘又拖遲左補身既時間就唔好嘛。

… … … …
janet:
1. 炒米茶唔一定要炒定好多好多係度架,好彈性架嘛,事乎你自己想飲几多日而已,同埋睇下個樽裝到几多咪整几多囉。
2. 至於份量都係一樣,不過就唔須要煲得太濃,因當水飲架嘛,每次煲一手執仔既炒米應該夠用;而落几多水呢?都係睇你想飲几多架咋,多 d 水咪稀 d 囉。 總之好彈性架啦!哈哈哈~~~
3. 查實除左飲水外,仲可以飲下湯、熱奶架嘛,呢 d 都係水份黎丫。
4. 五更飯唔係一定要落蛋既,如你唔想加既都可以唔落都得既。 而用麻油代替生油,一黎麻油有益 d 健康 d,同時佢既成份係可幫助子宮收縮同產後復原架。
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

男爵府

曳媽咪,
已收到食譜, 好精美好詳細呀!!!!

另外, 炒米茶點解要用白鑊炒呀????用普通個d得唔得呢(易潔鑊)???

又,如果我唸住買"產後28方"會否有相撞??定係28方已足夠呢?

Thank you so much!

洋房

曳媽咪:

我的e-mail add:[email protected]
唔該晒!

wavivienla

曳媽咪! 寫道:
ok:
1. 你係可以用薑皮黎煲水用架,但一手執薑就未必夠一日用了,似乎淡左少少丫,起碼都要 2~3手執既份量就差唔多。同埋建意你將 d 薑皮放入湯袋後先煲,否則煲完你都要花 d 工夫先囉到 d 水黎用唷~~哈哈哈∼∼
你用薑皮煲水確實係物盡其用,但相比之下當然拍扁几舊大薑黎煲水會方便 d 丫。
2. 你用咩器皿黎裝水沖身都無咩所謂,用盆沖 d 薑就會見洗 d,哈~ 好似以前 d 人咁用個 "不" 黎淋身同用毛巾黎洗刷皮膚就 ok 架了。
同埋如你個浴缸係白色,我相信你沖左几次後就會發覺個浴缸會變左黃黃地色架啦!哈!@.@~

… … … … …
小靈靈:
1.糯米酒做法唔太難,但造酒時既步驟反而要注意既野就好多!同埋須時起碼要 4個月至半年以上,所以亦都唔易。
而我份資料內所用既係黑糯米酒黎,係超市都買得到架了。
2. 而黑糯米酒既作用係可以益氣補血,都係會行血架,所以十二朝前主要用黎調味,去到惡露去淨後就可以直接飲少少黎補身。另外做雞酒都係好好架,同埋唔洗一定要坐月先飲得,往後我地 "m" 黎完都可以飲少少黎補補身補補血都唔錯架!

… … … … …
fishkar:
1. 餵人奶係可以飲雞酒糯米酒等既酒類架,不過就最好安排係食完 bb 後先飲,同埋相隔下一餐飲奶既時間最好要 3~4個鐘左右。但亦須要留意BB的反應,如面紅紅、面出粒粒、大便有沒有困難等,咁就要減少飲用既份量或停一停啦。
2. 坐月飲波打酒我都聽過,因我呀麻都有同我講過下~ 哈~
波打酒都有補血既作用架,不過酒精成份就高 d 同有氣,同埋多數都係凍飲,唔凍既真係好鬼難飲架!哈~~~

… … … … …
wavivienla:
紅米一樣可以炒黎飲用,但味道如何我就未試過。纖維質同營養價值比白米仲高 d 忝,相信係可以減少便秘既問題。

另:你無比你既 email add 我丫。

大宅

lovelycat:
1. 你誤會啦。白鑊既意思係乾爽既鑊將佢燒熱,咩都唔加既意思。並唔係指白色既鑊!哈哈哈~~~
用咩鑊都得架啦,最主要唔可以濕同落油咁解即~~
2. 我呢一胎都係會食廿八方架。無問題架唔會相撞架。我份資料經已係設計到好大眾化同多屬清補同平補。唔係一定要坐月內先食得,打後既日子見身體弱弱地,仲意既話都可以煮食架!!

民房

曳媽咪:
已收到E-mail ,但我打唔開file, 可唔可以再send多次俾我,或者以非附件形式可能會好D,thanks a lot !

E-mail add: [email protected]

珍珠宮

曳媽

急事

借個位問d野

今日覆診尿有蛋白
乜鬼野黎
?????

佢話無糖但有蛋白

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我以前都試過尿蛋白,不過我 就冇問醫生有咩問題,因為我已經生得了!!生完之後又冇事!!我搵左個網址,睇下幫唔幫到你!!

尿蛋白
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

婷蔚:
又真係比你考起了,不過好彩我都有少少資料係手!哈!
原來尿蛋白多數係懷孕後期出現架,同時血壓會上升,最常見既原因係尿道感染。

複式洋房

曳媽咪,

我都好想要食譜, 請有空時e-mail給我

e-mail: [email protected]

萬分感謝!

民房

曳媽咪,

我又想要食譜, 請e-mail給我. 我將会係 2005 年 2 月就生啦!!
Email: [email protected]

Thank you very much.

大宅

曳媽咪,

我都想要食譜呀, 麻煩電郵一份給我呀. Email address: [email protected], 非常十分之多謝您!!! :lol:

侯爵府

其實點解坐月唔好飲咁多白開水o既? 我奶奶叫我媽媽煲龍眼肉水當水飲, 但我飲到一星期左右就飲唔落口, 之後我就無再飲, 一口渴就沖利賓納飲, 其實咁樣有冇問題架? 同埋坐月可唔可以飲可樂煲薑(我都有餵人奶, 怕唔怕影嚮BB)?

複式洋房

我昨天開始有頭痛,而家點算 ?
有冇方法slove it ?
同埋點解會咁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pinky_to:

如果你冇洗頭,就算有洗頭都係用薑水,我諗你頭痛應該唔關頭風事,可能係你太累同埋太緊張!!
如果到坐完月都仲痛,你可以燉天麻魚頭黎飲,我覺得功效好好!!
生死有命,富貴由天

伯爵府

我想問下薑水既問題,因為我阿嫂係諗住就咁放薑落去煲,咁要幾多薑先夠呢??同埋一煲水又真係唔係好夠用,但我又怕煲得黎另外個d又開始涷,其實會唔會咁快既呢??你係唔係都係用薑肉黎煲水沖涼呢??你知唔知大約要買幾多斤薑呢??
生死有命,富貴由天

男爵府

曳媽咪!
麻煩你send 份食譜俾我丫, thanks
[email protected]

大宅

[quote]由 ~fion~ 於 2004-10-19 10:51:04
其實點解坐月唔好飲咁多白開水o既? 我奶奶叫我媽媽煲龍眼肉水當水飲, 但我飲到一星期左右就飲唔落口, 之後我就無再飲, 一口渴就沖利賓納飲, 其實咁樣有冇問題架? 同埋坐月可唔可以飲可樂煲薑(我都有餵人奶, 怕唔怕影嚮BB)?/quote]

我上次聽個做陪月的太太講,坐月唔好飲白開水要以代茶來代替水係因為飲白開水的話,會有水腫的問題,所以佢叫我用炒米、果皮、南棗同龍眼肉來泡水,代替水來飲,咁就唔怕水腫,面色又會好d喎。至於紅棗佢話唔好咁快用,因為紅棗的糖粉太高,同埋好燥喎。

大宅

曳媽咪!
我都想要一份食譜, 麻煩你得閒時send 份俾我丫,[email protected]

大宅

曳媽咪,

我都好想要食譜, 請e-mail給我

e-mail: [email protected]

Thank Q

洋房

曳媽咪!
我都想要一份食譜, 麻煩你得閒時send 份俾我丫,[email protected]

首頁
12345...84

尾頁

跳至