自由講場

跳至
dell  

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

有研究話重金屬同自閉/ADHD 有關係,而懷孕時,媽媽會放出鈣質同收埋咗嘅重金屬俾BB

所以,可以驗到媽媽重金屬高唔高,但無人會咁check,因無參考值,但聽過幾個有錢食貴價花膠嘅媽媽,BB咁啱都有自閉(高智能),可能因為身邊多資優仔

一般容易check到嘅係代謝病

珍珠宮

回覆樓主:

首先睇返男女家族有無人有sen,無就小朋友有sen 既機會好微。

但懷孕期或小朋友出世後狂食人造色素零食,飲汽水等,無sen 都變有sen。

珍珠宮

清水亞樹 發表於 17-12-17 11:06
假如結構時驗到有問題 仲趕得切落左佢嗎?結構大概係幾多個月照

有bb 已經可以check

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

另,special education needs 包括視障、聽障等,部份可能係基因問題,當中一個表徵,部份check downs時會check 到
或加驗較常見genetic defects

最近有嫁咗去台灣嘅朋友有咗,佢send哂d 附加testing問我意見,我發現呢d自費testing幾多,起碼媽媽會收到資訊去選擇,幾年前我(HK)生時就無呢d,當然有可能係近年molecular testing發展真係快好似!多得中大團隊响媽媽血樣搵到BB嘅基因!

建議直接問c+醫生,我知有lab有多d screening test profile,但要dr referral,所以都係要問dr (HK好少人做)

男爵府

貓山公主 發表於 17-12-17 11:01
香港無
有次睇明珠台醫學節目,話外國有得驗自閉。。

個種自閉外貌有D特別,但很少,很多自閉唔可以check到因為起因都唔知1
聽障及視障照結構亦check唔到

結論生仔係買大小,好彩仔女健康正常,頭獎讀書叻及考順,唔好彩,有身心障礙!

珍珠宮

oiyau2005 發表於 17-12-17 10:27
可以懷孕時驗出就唔會咁多啦

同意
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

回覆樓主:

多左 SEN 同近年香港多高齡生子有冇關?

大宅

del

珍珠宮

回覆樓主

講真嘅,你性格容易緊張焦慮嘅話,要考慮係咪適合要小朋友。

珍珠宮

回覆樓主

你問咩原因容易早產,之前有個節目講過,當母體嘅營養唔足夠應付到個胎兒嘅需要,bb就會出世,當然身體其他因素亦會影響。而你咁緊張,亦會有影響。

大宅

del

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

清水亞樹 發表於 17-12-17 10:11

如題 同埋大概幾耐可驗到?

問下媽自己或兄弟姐妹,
c6兄弟姊妹細個時係唔係sen⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

清水亞樹 發表於 17-12-17 11:56
頭圍大會有咩問題?

媽媽懷孕時會照到小朋友個頭圍比一般大, 大幾多我就唔知.
不過醫生會同佢講,有機會係自閉症嘅、 發展有問題

有啲小朋友出咗世頭圍比較大係自閉症嘅, 當然有啲好瘦 ,正常頭圍都係自閉症。
亦都有啲醫生照嘅時候,叫佢考慮清楚要唔要,生出嚟冇問題

其實好難避免,生出嚟嘅時候健健康康,一場高燒、中耳炎都可以有影響
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

清水亞樹 發表於 17-12-17 11:56
頭圍大會有咩問題?

頭圍顯示好多問題,產檢醫生次次都check

伯爵府

回覆樓主

個時我個醫生話自閉有得check,但冇情情不會check.佢俾了篇報導我睇。有媽媽做t21話有事,但照其他嘢正常,再check下去就check到係基因問題生出黎會係自閉,最後個媽媽落咗。

複式洋房

貓山公主 發表於 17-12-17 11:01
香港無
有次睇明珠台醫學節目,話外國有得驗自閉。。

台灣都好似有得驗自閉

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主

吾會有得驗吧⋯⋯
驗到係都吾可以做咩

珍珠宮

清水亞樹 發表於 17-12-17 10:50
真係因為擔心 所以諗緊生唔生
考慮緊萬一有咩問題 可以有幾多心機財力支援
...

係㗎,教養一個正常小朋友都會好多煩惱,更何況Sen

伯爵府

Poyau 發表於 17-12-17 10:48
不用擔心
SEN某程度被放大去解釋成績行為問題

直頭係一門騙案....養活左一班心理學家同社工。

男爵府

回覆樓主

我仔有自閉症,我都諗過好多會引致佢自閉症嘅可能性,但到佢返訓練接觸好多同學仔,發現其實有一啲係龍鳯胎,淨係個仔係SEN、女係正常,所以其實生小朋友正常定係SEN機會係50/50,一係有事一係冇事,醫生都話100個自閉症入面可能只有一個可以搵到原因,我仔見埋遺傳科驗咗染色體,全部正常,所以我當呢樣係佢嘅特質,本身每個人行嘅路都唔同

首頁

尾頁

跳至